Στην σύντομη προσλαλιά του προς το προσωπικό, ο π. Μαρίνος ανέφερε:
Ο Διευθυντής του Ι.Ν.Ν. Δρ. Ευάγγελος Γογγολίδης, αφού ευχαρίστησε τον π. Μαρίνο Πιτσικάλη, παρουσίασε τα πεπραγμένα του Ινστιτούτου, στις εξής κατευθύνσεις:
1. Το Ι.Ν.Ν. έχει ετήσια, περί τις 200 δημοσιεύσεις σε υψηλού κύρους περιοδικά όπως το Nature, το JACS, το Advanced Functional Materials κ.τ.λ. και άνω το 12000 αναφορών, ενώ 12 από τους 67 ερευνητές του, είναι μεταξύ των κορυφαίων ερευνητών, της λίστας του Stanford. Σταθμός στην πορεία του Ι.Ν.Ν. αποτελεί η κατάστρωση 5 ετούς στρατηγικού σχεδίου με ευρεία συμμετοχή των ερευνητών, σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική επιτροπή. Το στρατηγικό σχέδιο έχει καταταθεί στο Δ.Σ.του Ερευνητικού Κέντρου, για συνέργειες με τα άλλα Ινστιτούτα.
2. Xρηματοδοτικά, τονίζοντας τις επιτυχίες σε νέα ερευνητικά έργα όπως αυτά από το European Innovation Council, από το European Research Council, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια, με την κατάθεση σχεδόν 193 ερευνητικών προτάσεων, μέσα στην χρονιά και την χρηματοδότηση 19 εξ αυτών, με συνολικό προυπολογισμό για το 2024 περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
3. Εγκαταστάθηκε εξοπλισμός αξίας άνω των 3 εκ. ευρώ, για κατασκευή νανοδιατάξεων και την μέτρηση αυτών. Ο εξοπλισμός χρηματοδοτηθηκε από το ΕΛΙΔΕΚ μέσω του προγράμματος PlasmaForNano, από την περιφέρεια Αττικής μέσω του προγράμματος AttSense, από το ERC μέσω του προγράμματος Thema, και μέσω άλλων προγραμμάτων των ερευνητών.
4. Ανθρώπινο δυναμικό, τονίζοντας τις προαγωγές 10 ερευνητών, και την πρόσληψη ενός νέου, την ολοκλήρωση 5 διδακτορικών διατριβών, και την εκκίνηση 5 νέων.
5. Προβολή και δικτύωση του Ι.Ν.Ν. με παρουσίαση για δεύτερη φορά ενός εκλαικευμένου για την κοινωνία απολογισμού που παρουσιάζει κύρια επιστημονικά επιτεύγματα σε απλή γλώσσα, καθώς και την προβολή του Ι.Ν.Ν. στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
6. Παρουσιάστηκαν οι νέοι στόχοι για το 2025 με κύριο άξονα την εφαρμογή του 5 ετούς σχεδίου ανάπτυξης και πρόσληψης νέου ερευνητικού προσωπικού για αντιμετώπιση της γήρανσης του δυναμικού του Ι.Ν.Ν. που προβλέπεται να χάσει πάνω απο 30% του δυναμικού του μέχρι το 2027.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι νέοι διδάκτορες και οι νέοι υποψήφιοι διδάκτορες και τιμήθηκαν οι ερευνητές που συνταξιοδοτήθηκαν.
Γνωστός στον ” χώρο της Χημείας ” ο π. Μαρίνος Πιτσικάλης και η παρουσία του, χαροποίησε αρκετούς επιστήμονες, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν μαζί του, απόψεις, σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος