You are currently viewing Ο π.Θωμάς Συνοδινός, πρώην Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,σε συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα ” Νέας Υόρκης.

Ο π.Θωμάς Συνοδινός, πρώην Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών,σε συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα ” Νέας Υόρκης.

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Τον θαυμασμό και την αγάπη του για την Ομογένεια εξέφρασε με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρωθιερέας του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά τη Νέα Υόρκη.

Είπε ότι «με έφερε στην Αμερική η αγάπη για ένα φίλο και συμπατριώτη μου από την Αμοργό, του Νίκου Γαβαλά. Παντρεύτηκε η κόρη του πριν λίγες ημέρες και με παρακάλεσε να έλθω να τελέσουμε το μυστήριο. Αυτή ήταν και μία καλή ευκαιρία για να έλθω στη Νέα Υόρκη να δω και άλλους καλούς φίλους ομογενείς και να ανανεώσω την επαφή μου εδώ στην καλή μας Ομογένεια».

Ο π. Θωμάς είναι εκ των πλέον κορυφαίων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, και υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε πρωτοσύγκελος και εκ των στενότερων συνεργατών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Οταν τον ρωτήσαμε «πώς βρήκατε εδώ την Ομογένεια, τι πιστεύετε για μας;», είπε: «Είναι σταθερή μου πεποίθηση ότι η Ομογένεια είναι το εκλεκτότερο λήμμα του Ελληνισμού. Ανθρωποι οι οποίοι ήλθαν σ’ αυτή τη χώρα εργάσθηκαν, προόδευσαν. Εχει η Ομογένεια αναδείξει επιφανείς επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες και αλλάζει η εικόνα όσο περνούν τα χρόνια. Οι πρώτες γενιές των καλών μας ομογενών έκαναν δουλειές εργατικές ως επί το πλείστον, όμως τα παιδιά τους μεγάλωσαν, σπούδασαν, έγιναν επιστήμονες και βρεθήκαμε να έχομε παιδιά δικά μας ακόμα και στο Λευκό Οίκο, στο Στρατό της χώρας, στο Δικαστικό Σώμα κι αυτά μας κάνουν πολύ υπερήφανους».

zeroΠρόσθεσε ακόμα πως «θαυμάζω το ήθος και το επίπεδο της Ομογένειας. Την Ημέρα των Ευχαριστιών ήμουν στην Αστόρια στην εκδήλωση των Ιδιοκτητών Ακινήτων με την παραδοσιακή γαλοπούλα. Είδα και τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο εκεί, στο γάμο, στην Αγία Αικατερίνη στην Αστόρια. Την Κυριακή Λειτούργησα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, την Πέμπτη στην εορτή του Αγίου Ανδρέα στο Ναό του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ. Εκεί ήταν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία διότι είδα ένα θαυμάσιο σχολείο, είχαν εκκλησιασθεί τα παιδιά, κάπου τετρακόσια, όλα με τα κουστουμάκια τους έψαλλαν μαζί μας».

Τόνισε ότι «συμβάλλει σ’ όλα αυτά και ο ‘Εθνικός Κήρυκας’, ο κ. Αντώνης Διαματάρης και τώρα με την ηλεκτρονική μορφή του ‘Ε.Κ.’ σας παρακολουθούν όλοι οι Ελληνες παντού».

Οταν τον ρωτήσαμε αν στην Ελλάδα εκκλησιάζονται έτσι τα παιδιά όπως εδώ, τόνισε «όχι, δυστυχώς, αφού ακόμα και στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών θέλουν να την καταργήσουν και να την κάνουν μία απλή αργία κι όχι γιορτή της Παιδείας, αυτά όλα δυστυχώς σιγά-σιγά γίνονται παρελθόν».

Στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό, ανέφερε πως «αυτά τα χειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση και η σημερινή κυβέρνηση είναι λίγο αρνητική».

Στην επισήμανση μήπως θα πρέπει να έλθουν τα δικά μας παιδιά της Ομογένειας εκεί για να μεταγγίσουν λίγο Ελληνισμό και Ορθόδοξη Πίστη, σχολίασε:

«Είπα στα παιδιά πως είμαι μπερδεμένος διότι έφυγα από την Ελλάδα και ήλθα στην Αμερική αλλά αισθάνθηκα ότι έφυγα από την Αθήνα και πήγα στην Ελλάδα». Και συμπλήρωσε: «Μακάρι να μπορούσα να καλούσα τα παιδιά στην Ελλάδα και να έλθουν μία Κυριακή στο Μητροπολιτικό Ναό και να δουν εκεί τι χορωδία από ελληνόπουλα έχει ο Αγιος Νικόλαος του Φλάσινγκ».

«Σε τι πορεία βρίσκεται η Ελλάδα;» τον ρωτήσαμε. Μας είπε ότι «ακόμα βιώνει μία δύσκολη κατάσταση. Τώρα τον τελευταίο καιρό δίνονται μηνύματα και από την κυβέρνηση και από τους θεσμούς ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, αλλά αυτή την ανάκαμψη δεν την έχουμε δει ακόμα και ευχόμαστε βέβαια να την δούμε. Προσωπικά πιστεύω και ελπίζω στους Ελληνες, η Ελλάδα πέρασε πολλές δύσκολες καταστάσεις και πολέμους και πείνα και Κατοχή και παρόλα αυτά κατάφερε να ανακάμψει, ελπίζω ότι και τώρα θα τα καταφέρει. Μίλησα με κάποιους ομογενείς και μερικοί επιχειρηματίες είπαν ότι έκαναν κάποιες επενδύσεις στην Ελλάδα τώρα τελευταία και το χάρηκα πάρα πολύ».

Για το αν εκκλησιάζονται οι νέοι στην Ελλάδα, είπε «αρκετά, δεν μπορώ να πω ότι εκκλησιάζονται πάρα πολύ, εν πάση περιπτώσει όμως έχουμε νέα παιδιά στην Εκκλησία, ο κόσμος έχει στραφεί πάλι στην Εκκλησία».

Τόνισε πως «και η Εκκλησία σ’ όλη αυτή την κρίση βοηθάει τον ελληνικό λαό και κάνει αξιόλογο έργο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και οι Μητροπόλεις ολόκληρης της Ελλάδος».

Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ένας ήσυχος και φιλάνθρωπος πρωθιεράρχης, ο π. Θωμάς είπε, πως «είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος ηπίων τόνων και προσπαθεί, αν θα μπορούσα να πω, να περάσει το σκάφος της Ελληνικής Εκκλησίας εν μέσω συμπληγάδων με ηπιότητα και με σωφροσύνη».

Πρόσθεσε πως «τον σέβεται τον Μακαριότατο ο λαός, νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός τον σέβεται, έχει καλή σχέση μαζί του και αυτό βοηθά σε κάποιους τομείς».

Οταν τον ρωτήσαμε αν τελικά η Ευρώπη ήταν ευχή για την Ελλάδα ή κατάρα ή και τα δύο μαζί, απάντησε: «Εγώ θα έλεγα ότι μάλλον είμαι Ευρωπαϊστής, δεν ξέρω αν ένας ιερεύς μπορεί να μιλά μ’ αυτή τη γλώσσα, αλλά ως Ελληνας και ως άνθρωπος πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει δυνατότητες. Ομως, τώρα τον τελευταίο καιρό βγαίνουν διάφορα τα οποία γράφονται και μας κάνουν να είμαστε πολύ σκεπτικιστές. Αρα θα μπορούσα να πω ότι μάλλον ήταν και τα δύο κι όχι μόνο ευλογία. Θα ήθελα να ήταν μόνο ευλογία».

Στην ερώτηση αν έχει την αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι υπό επιτροπεία για να μην πούμε υπό οικονομική αιχμαλωσία, σημείωσε: «Αυτό για οικονομική αιχμαλωσία δεν το ξέρω και δεν μπορώ να πω, αλλά υπό επιτροπεία είναι οπωσδήποτε».

Στην επισήμανση ότι έχουμε μία πατρίδα όχι τελείως ελεύθερη, ο π. Θωμάς είπε, ότι «έχουμε μία πατρίδα η οποία είναι σε κατάσταση χρέους κι όποιος είναι σε κατάσταση χρέους δεν είναι ελεύθερος» και συμπλήρωσε πως «η συνήθης απάντηση είναι ότι φταίνε οι πολιτικοί και τα κόμματα κι όλοι αυτοί, αλλά κι εμείς ο λαός έχουμε ευθύνη».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη