You are currently viewing Ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης στην πατρική του γενέτειρα Ιστιαία

Ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης στην πατρική του γενέτειρα Ιστιαία

  • Reading time:3 mins read

Ένα ιστορικό γεγονός για την Ιστιαία Ευβοίας έλαβε χώρα το απόγευμα της 12ης Αυγούστου 2022 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιστιαίας με την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, μίας από τις σπουδαιότερες σύγχρονες Οσιακές μορφές  του Όρους Άθως.

Στα προπύλαια του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσόστομος, έχοντας συμμετόχους στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας τον ευαγή κλήρο της Επαρχίας Ιστιαίας, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, καθώς και τον ευσεβή Λαό της Ιστιαίας υπόδεχθηκε με σεμνό τρόπο εκπροσώπους της Αδελφότητας των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια του Αγίου Όρους, το πλέον δυσπρόσιτο μέρος του Άθωνα, οι οποίοι κόμισαν, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νήφωνα Κατουνακιώτη και με την σχετική άδεια της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους την ιερά εικόνα του Οσίου Πατρός ημών Δανιήλ, ο οποίος είχε  την καταγωγή του εκ πατρός από την Ιστιαία (Ξηροχώριον).

Ακολούθως, μετά την σύντομη δέηση επί τη υποδοχή της ιεράς εικόνος και την είσοδο στον περικαλλή Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατά την κρατούσα τάξη της Εκκλησίας μας ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος καθιέρωσε την εικόνα του Οσίου Δανιήλ παραδίδοντάς την εις προσκύνηση των πιστών και μόνιμη φύλαξη στην Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην συνέχεια ακολούθησε η Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ομίλησε διδακτικά προς τους εκκλησιασθέντες, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιστιαίας –Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς, οι Βουλευτές του Νησιού μας και οι Εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών της Επαρχίας Ιστιαίας, τονίζοντας την ευλογημένη συγκυρία του επικείμενου εορτασμού της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την ευλογημένη έλευση του ιερού εικονίσματος του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου από το ευλογημένο περιβόλι της Παναγίας, το Άγιο Όρος και τα δυσπρόσιτα Κατουνάκια ενώ τόνισε ιδιαιτέρως τον κόπο και την αγάπη που κατέβαλλαν ο Αρχιμ. Νήφων και η εκλεκτή συνοδεία Του για να προσέλθουν αγαλλομένω ποδί έως την Ιστιαία, τόπο καταγωγής του πνευματικού τους προπάτορος, γι΄αυτό και ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος επέδωσε στον π. Νήφωνα επιστήθιο Σταυρό, επαινώντας το ήθος και την πνευματικότητα του, ενώ παράλληλα ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς  του προσέφερε την ορειχάλκινη σφραγίδα της Επαναστάσεως της  Ιστιαίας, ως παρακαταθήκη της πνευματικής συγγένειας της Ιστιαίας με τα Κατουνάκια του Αγίου Όρους.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, στην συνέχεια των λόγων του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πνευματική ανασυγκρότηση της Επαρχίας Ιστιαίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ. Δήμαρχο για την άψογη συνεργασία του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και της τοπικής Εκκλησίας σε κάθε επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα, για την Μεταπτυχιακή  Διατριβή που κατέθεσε στο Α.Π.Θ., με θέμα: « ο Όσιος Δανιήλ ο Κατουνακιώτης ο εκ Ξηροχωρίου» και τμήμα αυτής εκδόθηκε σε βιβλίο από τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού και την ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Επίσης ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιστιαίας, το οποίο, υπό την προεδρεία του πολιού Πρωτοπρεσβ. π. Νικολάου Δεληγιάννη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμπεριέλαβαν τις γενόμενες εκδηλώσεις υποδοχής και τιμής προς τον Όσιο Δανιήλ.

Με το πέρας της Ιεράς Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος, οι Ιερείς, οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες, οι Άρχοντες και ο Λαός του Θεού εξήλθαν στο προαύλιο χώρο του Ι. Ναού, όπου σε ειδικό προευτρεπισμένο χώρο, ψάλλοντας το ιδιόμελο τροπάριο ο χορός των Αθωνιτών Πατέρων, που συνετέθη για την ειδική αυτή περίσταση από τον Μέγα Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Χαραλάμπη Μπούσια και εν μέσω χαρμόσυνων κωδονοκρουσιών αποκαλύφθηκε η περίτεχνη ψηφιδωτή εικόνα του Οσίου Δανιήλ του εκ Ξηροχωρίου, έργο του ψηφιδογράγου Παύλο Σαρφατή εξ Αθηνών, ενώ κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου ο Οικον. Ιωάννης Σούρας-Εφημέριος της Ενορίας Ωρεών και Φιλόλογος ανέγνωσε εις επήκοον πάντων το επίγραμμα που κοσμεί το κάτω διάζωμα της ψηφιδωτής εικόνας, αυτολεξεί:

«ΗΔΕ ΠΕΡΙΤΕΧΝΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΞΕΙΚΟΝΗΣΙΣ

ΤΟΥ ΝΕΑΥΓΟΥΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ

ΔΑΝΙΗΛ ΤΟΥ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΟΥ,

ΕΛΚΟΝΤΟΣ ΕΚ ΠΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗΝ

ΕΚ ΤΗΣ ΕΥΑΝΔΡΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ,

ΙΣΤΟΡΗΘΕΙΣΑ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΟΝΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΔΗΨΟΥ

κ. ΙΩΑΝΝΟΥ Γ. ΚΟΝΤΖΙΑ

ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ ΜΗΝΙ ΑΥΓΟΥΣΤΩ, ΗΜΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΤΗ

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ,

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΟΥ Β΄».