You are currently viewing Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Χάλκη: Ιδιαίτερος ο συμβολισμός του ανήμερα του Αγίου Φωτίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Χάλκη: Ιδιαίτερος ο συμβολισμός του ανήμερα του Αγίου Φωτίου

  • Reading time:2 mins read

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του Έλληνα Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, σήμερα, Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Κηπουρών.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών. Το ότι η επίσκεψις του κυρίου Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμόν, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμεθα την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός που συνέβη στις αρχές αυτής της χρονιάς. Ευχήθηκε δε, η νέα Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία να αναπτυχθεί και να ενώσει όλους τους πιστούς.

«Μεθαύριο, την Κυριακή, ο νέος Προκαθήμενός της, ενθρονίζεται επισήμως εις τον ιστορικόν Ναόν της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, και στείλαμε μια τετραμελή Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, δύο Αρχιερείς, τον άγιο Γαλλίας και τον άγιον Αδριανουπόλεως, και δύο ηγουμένους από το Άγιον Όρος, τον π.Εφραίμ, ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, και τον π.Αλέξιο, ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος. Αυτή η τετραμελής Αντιπροσωπεία μας θα εγκαθιδρύσει τον νέον Προκαθήμενον, ενώ αύριο Σάββατο θα εγκαθιδρύσει τον νέον Έξαρχον, τον οποίον διορίσαμε εκεί. Διότι η Ουκρανία μας έδωσε έναν ιστορικό Ναό, του Αγίου Ανδρέου, εις το κέντρον του Κιέβου, ο οποίος θα είναι Σταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, και εκεί διορίσαμε τον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ, ο οποίος επί επτά χρόνια εργάστηκε ως ιερατικώς Προϊστάμενος της Σλαβοφώνου Κοινότητός μας στην Αττάλεια. Έκανε πολύ καλό έργο εν μέσω των Σλάβων εγκατεστημένων εκεί αδελφών μας αλλά τον χρειαστήκαμε ως Ουκρανό την καταγωγή για την Ουκρανία και τον διορίσαμε εκεί.

Ευχόμεθα να ριζώσει αυτή η Εκκλησία, να αναπτυχθεί, να μαζέψει μέσα εις τους κόλπους της τα διασκορπισμένα πρόβατα του Χριστού στην Ουκρανία, να ενώσει τα διεστώτα και να είναι πάντοτε καύχημα και αφορμή υπερηφανείας για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έδωσε στους Ουκρανούς αδελφούς μας το βάπτισμα, την χριστιανικήν πίστιν και, γιατί όχι, και τον χριστιανικόν πολιτισμόν».

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, Επόπτη της Περιφερείας Υψωμαθείων, για τα πρόσφατα ονομαστήριά του και για το επιτελούμενο ανακαινιστικό έργο στον Ιερό Ναό αλλά και σε όλη την εκκλησιαστική Περιφέρεια που του εμπιστεύθηκε η Μητέρα Εκκλησία καθώς και στην Μητρόπολη του.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς όλους τους πιστούς που συνδράμουν σε αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο