You are currently viewing Ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας Δανιήλ με την μέχρι τώρα πολιτεία του δεν εγγυάται την ενότητα της Ορθοδοξίας!

Ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας Δανιήλ με την μέχρι τώρα πολιτεία του δεν εγγυάται την ενότητα της Ορθοδοξίας!

  • Reading time:7 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Και το όνομα αυτού: Δανιήλ.

Νέος Πατριάρχης Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας είναι από σήμερα ο από Βιδινίου Δανιήλ.
Ωστόσο, η  εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας είναι μία πολύ κακή εξέλιξη για την ενότητα της Ορθοδοξίας αλλά και για την Ελλάδα γιατί δεν διακρίνεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα.
 

Ο Ιεράρχης  που εξελέγη Πατριάρχης Βουλγαρίας δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να ηγηθεί του ιστορικού θρόνου της Βουλγαρίας. Οι εκκλησιαστικές του θέσεις, δεν ανταποκρίνονται στην εκκλησιαστική διδασκαλία και στην παράδοση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι ηθικές του θέσεις, με τις οποίες ουσιαστικά δικαιολόγησε τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, ξεπέρασαν τα όρια της σύγχρονης ανθρώπινης ηθικής. Η Βουλγαρική Εκκλησία απέκτησε  έναν Πρωθιεράρχη που πηγαίνει σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθούσε μέχρι  σήμερα η Βουλγαρία με τους Πατριάρχες Μάξιμο και Νεόφυτο. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά  τα καταγγέλει ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Γκίγκα Αρχιμ. Νικάνωρ. 

Ο Δανιήλ είναι ένας σκληροπυρηνικός  Ιεράρχης  και η μέχρι τώρα πολιτεία του έχει δείξει ότι κατευθύνεται από τους Μοσχοβίτες, αφού στην Εκκλησία της Βουλγαρίας τον θεωρούσαν δορυφόρο των Ρώσων.
Ο νέος Πατριάρχης Δανιήλ δεν είναι απλώς φανατικός φιλορώσος αλλά είναι και σφόδρα αντιπατριαρχικός (δηλαδή κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου) και, δυστυχώς, δεν έχει φιλελληνικά συναισθήματα .
Κινείται και συμπεριφέρεται σε μία δική του λογική, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την μετριοπαθή παράδοση του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας.
Και αν μάλιστα συνεχίσει την τακτική αυτή θα επιφέρει κλονισμούς και κλυδωνισμούς στην γειτονική Εκκλησία με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο σε τοπικό, αλλά και σε πανορθόδοξο επίπεδο.
Ο Δανιήλ από πολύ νωρίς είχε δείξει τις πεποιθήσεις του και είχε φανεί η φανατική προσήλωσή του στην Εκκλησία της Ρωσίας.
Για παράδειγμα από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο μόνο ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Δανιήλ βρήκαν να πουν καλά λόγια και να αιτιολογήσουν πλήρως την άγρια επίθεση και τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, κατά ομόδοξων Χριστιανών αλλά εναντίον γυναικοπαίδων.
Αλλά και παλαιότερα όταν ο Δανιήλ ήταν Βοηθος Επίσκοπος στην Μητρόπολη Αμερικής του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, είχε αναπτύξει φανερά αντιπατριαρχικές θέσεις και είχε κρατήσει ανθελληνική στάση σε κάποια θέματα. Είχε φέρει πολλές φορές σε δυσκολία τον γλυκύτατο, μειλίχιο και ευγενή Γέροντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος για να αποφεύγει τις τριβές και τις διενέξεις προσπαθούσε να τον προσεγγίζει πάντα  με ευγενικό και πατρικό τρόπο, χρησιμοποιώντας θεολογικά επιχειρήματα αλλά και καθαρά εκκλησιολογικές θέσεις, κάτι που φαίνεται ότι ήταν παντελώς άγνωστο στον Δανιήλ αφού δεν το ακολουθούσε ποτέ στην εκκλησιαστική του πορεία, παρά το συντηρητικό του προφίλ.
Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας,ο πρώτος γύρος έδειξε ότι στο Τριπρόσωπο είχε την προτίμηση  των εκλεκτόρων  ο Τοποτηρητής Βράτσης Γρηγόριος με 64 ψήφους και ο Βιδινίου Δανιήλ ακολουθούσε με 51 ψήφους. Θα μπορούσε να εκλεγεί άνετα ο Γρηγόριος, αφού ήταν μπροστά με 13 ψήφους. Αλλά ο τρίτος του Τριπσοσώπου, ο Λόβετς Γαβριήλ με τις 19 ψήφους που έλαβε, ήταν τελικά ο ρυθμιστής.
Στα πρεσβεία προηγείτο και των τριών ο Γαβριήλ, ο οποίος ήταν υποψήφιος και κατά την εκλογή του προηγούμενου Πατριάρχη Νεοφύτου, πριν από 11 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2013.
Και όπως τα γεγονότα απέδειξαν στην Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν ισχύει η λογική της δικαίωσης κατά τη   δεύτερη ευκαιρία- όταν αυτή υπάρξει-  όπως ισχύει στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008, εξέλεξε τον από Θηβών Ιερώνυμο, για να τον δικαιώσει, επειδή απέτυχε το 1998 αφού εξελέγη ο Χριστόδουλος και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία!
Εδώ προτίμησαν να εκλέξουν τον νεώτερο, τον 52χρονο Δανιήλ. Και αυτό είναι μεν παρήγορο, ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου μειώνει την χαρά της επιλογής του νεώτερου. Βέβαια ο Θεός σίγουρα για να το επιτρέψει αυτό, έχει το δικό Του σχέδιο.
Επίσης είδαμε ότι στην Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν ισχύει η λογική γραμμή, η οποία συνήθως διέπει τον πλειοψηφήσαντα στο Τριπρόσωπο, αφού δεν εξελέγη ο πρώτος του Τριπροσώπου αλλά ο δεύτερος, δεδομένου ότι  οι 19 εκλέκτορες του τρίτου, δηλαδή του Λόβετς Γαβριήλ, πήγαν στην πλειοψηφία τους στον δεύτερο τον Βιδινίου Δανιήλ και του εξασφάλισαν την εκλογή με 69 ψήφους ενώ ο Γρηγόριος που πλειοψήφησε στο Τριπρόσωπο με 64 ψήφους, κατά τον τελευταίο γύρο πήρε 66 ψήφους και είχαμε και 3 λευκά. Αν αυτοί που έριξαν λευκό είχαν πάει με τον Βράτσης στην τελική ψηφοφορία θα έβγαινε Πατριάρχης ο Γρηγόριος λόγω πρεσβείων Αρχιερωσύνης.
Η Εκκλησιαστική ιστορία όμως έχει καταγράψει πολλές εκπλήξεις. Η ψηφοφορία έγινε, η Ιερά Σύνοδος της γείτονος χώρας αποφάσισε και η Εκκλησία επικύρωσε τον 29ο Πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας τον κ. Δανιήλ, η ενθρόνιση του οποίου έγινε σύμφωνα με το βουλγαρικό τυπικό αυθημερόν. 
Στην εκλογή και ενθρόνιση παρέστησαν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και εκπρόσωποι των Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε αισθητή την παρουσία του στη Μόσχα με πολλούς τρόπους. Και μόνο το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας προτίμησε να λάμψει δια της παντελούς απουσίας της ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέδειξε ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και το σημαντικότερο: δεν έχει κόμπλεξ ούτε υπεροχής, αλλά ούτε και κατωτερότητας. Και αυτό του πιστώθηκε από όλους τους εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η Εκκλησία της Μόσχας ούτε αυτό δεν μπορεί να αντέξει! Και φάνηκε η κατωτερότητά της! 
Ευχόμαστε  η παρουσία του Παναγιωτάτου  Οικουμενικού Πατριάρχου σήμερα να συμβάλει στην απαρχή μιας πιο μετριοπαθούς στάσεως από μέρους του νέου Πατριάρχου Βουλγαρίας .
Ευχόμαστε ο νέος Πατριάρχης Δανιήλ να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καιρών  και να αποδειχθεί άξιος ώστε να εργαστεί για την πνευματική πρόοδο των γειτόνων μας και μακάρι να διαψεύσει όλα όσα γράφτηκαν από τούτη εδώ την έπαλξη.Οι πρώτοι που θα του το πιστώσουμε θα είμαστε εμείς!