ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο οποίος ενθρονίσθηκε το Σάββατο 16 Μαρτίου στον Καθεδρικό Ναό της Tου Θεού Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού, παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη της αρχιερατείας του στον «Εθνικό Κήρυκα», τον οποίον χαρακτήρισε «ιστορική εφημερίδα», που γνωρίζει παιδιόθεν, καθώς και οι οικείοι του. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είναι βλάστημα της Ομογένειας, γεννηθείς, ανατραφείς και σπουδάσας εδώ.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστούμε πολύ που παραχωρείτε την πρώτη συνέντευξη της αρχιερατείας σας στον «Εθνικό Κήρυκα». Ας ξεκινήσουμε με την ερώτηση, πώς αισθάνεστε με την εκλογή σας σε Μητροπολίτη Μεξικού;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω απευθύνοντας τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τον «Εθνικό Κήρυκα» για την τιμή να απευθυνθώ μέσω της ιστορικής εφημερίδας σας, στην Ομογένεια της γενέτειράς μου. Ως προς το ερώτημά σας, θα ήθελα να αναφέρω ότι τρία συναισθήματα κατακλύζουν συγχρόνως την ψυχή μου: βαθύτατη συγκίνηση για τη μεγάλη ευεργεσία της Μητρός Εκκλησίας, βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς τον Παναγιώτατο για την όλως τιμητική πρόβληση της υποψηφιότητάς μου, και, τρίτον, βαθύτατη ευθύνη για την ιερή αποστολή που καλούμαι να αναλάβω.
«Ε.Κ.»: Ηταν κάτι αναμενόμενο ή σας ήλθε ως έκπληξη;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Παρά τα διαθρυλούμενα, η πρόταση του Παναγιωτάτου απετέλεσε για μένα μεγάλη έκπληξη.
«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε πώς έγινε αυτό;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Είστε σίγουρος ότι θέλετε να μάθετε; Διότι, η πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο πεζή από τα ομολογουμένως ευφάνταστα σενάρια που κυκλοφορούν, και εξηγούμαι:
Μία εβδομάδα προ της εκλογής μου πληροφορήθηκα από τον Παναγιώτατο ότι είχε τη σκέψη να με προτείνει για την Ιερά Μητρόπολη Μεξικού, όποτε αυτή θα ετίθετο σε χηρεία, χωρίς ωστόσο να μου διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό. Λίγες δε μόνο ώρες προ της εκλογής μου στις 24 Ιανουαρίου 2024, μού ανακοινώθηκε από τον Παναγιώτατο και τον, μέχρι πρότινος ποιμενάρχη μου, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ότι θα ετίθετο το θέμα εκείνη την ημέρα στην Αγία και Ιερά Σύνοδο. Μάλιστα, την εκλογή μου την παρακολούθησα από το διαδίκτυο. Ιδιαίτερα δε συγκινητικό για μένα ήταν, ότι μετά την άφιξή μου στην Πόλη για το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα, πληροφορήθηκα από αγίους Συνοδικούς αρχιερείς, ότι ο Παναγιώτατος άφησε όλους να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους επί της προτάσεώς του και να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά αυτό που βάρυνε εν τέλει στην κρίση των αγίων Συνοδικών ήταν η επιθυμία τους, μέσω της θετικής ψήφου τους, να εκφράσουν την ομόψυχη συμπαράστασή τους, ως μία γροθιά, και την αρραγή υποστήριξή τους προς την επίτευξη της αποστολής που μου ανέθετε η Μεγάλη Εκκλησία: τη διαποίμανση μιας Επαρχίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εξ’ ου και το ομόφωνο της εκλογής.
«Ε.Κ.»: Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση, με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας σας, καθότι είστε μόνο 31 ετών, αν δεν λανθάνω;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Οπως προανέφερα, εξεπλάγην. Και τούτο όχι τόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, όπως αναφέρατε, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι υπηρετούσα ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δηλαδή άλλου κλίματος, χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί την ιδιότητά μου ως τέκνου της Ομογενείας της Αμερικής, της μεγαλύτερης Επαρχίας του Θρόνου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ
«Ε.Κ.»: Οπως μόλις αναφέρατε, η πρότερη θέση σας ήταν εκείνη του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Γιατί νομίζετε σας ανέθεσε μία τέτοια πολυεύθυνη διακονία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να γνωρίζω με ποια κριτήρια ο Μακαριώτατος μού έκανε αυτή τη μεγάλη τιμή, και δεν το θεωρώ σωστό να υπεισέλθω στη διαδικασία να κάνω εικασίες. Πάντως, όχι επειδή ήμουν άξιος. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η θέση αυτή υπήρξε για μένα ένα μεγάλο σχολείο, με πρύτανη τον ίδιο τον Μακαριώτατο. Μου έδειξε, μου δίδαξε, και ακόμα σημαντικότερο, με βοήθησε να κατανοήσω από πρώτο χέρι το τι συνιστά εκκλησιαστική διοίκηση.
«Ε.Κ.»: Πώς βρεθήκατε πλησίον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αναδειχθήκατε ένας εκ των πλέον στενών και εξ απορρήτων συνεργατών του;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Αν μου επιτρέπετε να τροποποιήσω ελαφρώς την ερώτησή σας, θα αφαιρούσα τον όρο «εξ απορρήτων». Διότι θεωρώ ότι προκαλεί έναν τεχνητό και άνευ ουσίας διαχωρισμό, κυρίως, όμως, επειδή δεν αντιπροσωπεύει τον Μακαριώτατο και τον τρόπο σκέψεως και δράσεώς του. Εισερχόμενος τώρα στην ουσία του ερωτήματός σας, θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτό που μας έφερε κοντά με τον Μακαριώτατο ήταν η αγάπη μας για τον μοναχισμό, τη φύση, τη μελέτη. Δεν θέλω να πω περισσότερα, γιατί και μόνο η θύμηση του Μακαριωτάτου μού προκαλεί έντονη συγκίνηση.
«Ε.Κ.»: Τι σας προσέλκυσε στη σπουδή της Θεολογίας και την Ιεροσύνη;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Από μικρό παιδί ήμουν στενά συνδεδεμένος με την ενορία μου, του Τιμίου Σταυρού Stroudsburg, με την Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης Πενσυλβανίας, με την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Νέας Υόρκης και με τις κατασκηνώσεις της τοπικής Μητροπόλεως, το Camp Nazareth. Από ιερόπαιδο και μετέπειτα αναγνώστης, χειροθετηθείς υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Πιτσβούργου Μαξίμου, με λίγα λόγια από πολύ νεαρή ηλικία, είχα σπουδαία πρότυπα κληρικών, μοναχών, και πιστών που εμφύσησαν στην παιδική ψυχή μου τον θείο ζήλο για την ιερά επιστήμη, δηλαδή τη Θεολογία. Ως προς την ιεροσύνη, θεωρώ ακράδαντα ότι είναι κλήση, που αναξίως λαμβάνουμε παρά του Θεού, ο Οποίος άλλωστε μάς διαβεβαιώνει: «ουχ υμείς με εξελέξασθε, αλλ᾿ εγὼ εξελεξάμην υμάς» (Ιωαν. ιε´, 16).
«Ε.Κ.»: Πώς σας φαίνεται η Μητρόπολη Μεξικού και ποιες είναι κάποιες προτεραιότητες που επιθυμείτε να θέσετε;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Νομίζω είναι νωρίς για να έχω ήδη διαμορφωμένη άποψη. Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι εισπράττω καθημερινά πολλή αγάπη από τους κληρικούς και πιστούς της Μητροπόλεως, η οποία με ενισχύει καθοριστικά στη διακονία μου. Και η διακονία μου είναι ακριβώς η προσφορά στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και η μετάδοση της Ορθοδόξου ημών πίστεως στην Κεντρική Αμερική, με μία λέξη η Ιεραποστολή. Ως προς τις άμεσες προτεραιότητές μου, ήδη με πετυχαίνετε αναχωρούντα από την Πόλη του Μεξικού, προκειμένου να ξεκινήσω από αύριο κιόλας, και για τον επόμενο ενάμιση μήνα, με πολύ ενθουσιασμό, σας ομολογώ, την πρώτη ποιμαντορική περιοδεία μου στις πολλές χώρες όπου εκτείνεται η δικαιοδοσία της Μητροπόλεως.
«Ε.Κ.»: Πώς αισθανθήκατε όταν ανεβαίνατε στον Αρχιερατικό Θρόνο;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Οταν ανέβαινα την κλίμακα του Πατριαρχικού Θρόνου στο Φανάρι, κατά τη χειροτονία μου, το συναίσθημα που με πλημμύρισε ήταν δέος για το γεγονός ότι εγώ ο ελάχιστος ίσταμαι στον Θρόνο τον οποίο κόσμησαν μεγάλες μορφές Πατριαρχών του Γένους, με πλέον πρόσφατο τον νυν κλεΐζοντα τον Θρόνο Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πηγή δε επιπρόσθετης συγκίνησης απετέλεσε για εμένα η συνειδητοποίηση ότι απέναντί μου βρίσκονταν τα λείψανα δύο Αγίων προκατόχων του Παναγιωτάτου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οταν πάλι ανέβαινα την κλίμακα του Θρόνου στον Μητροπολιτικό Ναό της Του Θεού Σοφίας στην Πόλη του Μεξικού, κατά την ενθρόνισή μου, η μόνη σκέψη μου ήταν αίνος και δοξολογία προς τον Θεόν και ικεσία υπέρ μακροημερεύσεως όλων εκείνων που καθόρισαν την ταπεινή μου εκκλησιαστική διαδρομή.
«Ε.Κ.»: Πόσες και ποιες χώρες περιλαμβάνει η Μητρόπολη;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Μία βασική ιδιομορφία της συγκεκριμένης Μητροπόλεως είναι ότι η δικαιοδοσία της δεν ταυτίζεται με τα γεωγραφικά σύνορα μιας μόνο χώρας. Γι’ αυτό και η ερώτησή σας δεν έχει απλή απάντηση, διότι η Μητρόπολη συγκροτείται από ανεξάρτητες χώρες, από αποικίες, και κρατίδια. Αν έπρεπε να απαντήσω γενικά και απλουστευτικά, 39 είναι οι «χώρες» που απαρτίζουν τη Μητρόπολη Μεξικού.
«Ε.Κ.»: Πώς συντηρείται οικονομικά η Μητρόπολη;
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Κύριε Καλμούκο, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής: Προς το παρόν, η Μητρόπολη βιώνει τεράστια οικονομική δυσκολία. Φανταστείτε ότι κατά την τελετή ενθρονίσεως κάποιοι από τους παρευρισκομένους συγκινήθηκαν και βοηθήσαν προκειμένου να καλύψουμε άμεσα και επείγοντα λειτουργικά έξοδα. Αλλά, όπως είπα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, η Μητρόπολη δεν διαθέτει σταθερούς πόρους και αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στον ιεραποστολικό της χαρακτήρα, καθώς ποίμνιό της δεν είναι μόνον η ακμαία ελληνική ομογένεια της Κεντρικής Αμερικής, η οποία έχει σταθεί διαχρονικός αρωγός και συμπαραστάτης της Μητροπόλεως, αλλά και γηγενείς πληθυσμοί που γνωρίζουν και ασπάζονται την Ορθόδοξη πίστη και οι οποίοι αδυνατούν να συμβάλλουν οικονομικά στην κάλυψη των πολλών αναγκών της Επαρχίας αυτής του Θρόνου. Πάντως, σας το λέγω εξομολογητικώς, δοξάζω διαρκώς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο Οποίος δεν μας έχει εγκαταλείψει ούτε στιγμή! «Μεθ’ ημών ο Θεός», όπως ψάλλουμε καθημερινά κατά την ευλογημένη αυτή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ευχαριστώ, επίσης, από καρδιάς για τη συγκινητική γενναιοδωρία τους το ειδικό ταμείο Ιεραποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δύο Ιεράρχες του Θρόνου, τους Αρχιεπισκόπους Θυατείρων Νικήτα και Αυστραλίας Μακάριο, από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, την οικογένειά μου και άλλους προσωπικούς μου φίλους, παλαιούς και νέους που γνώρισα εδώ.
«Ε.Κ.»: Πόσους βοηθούς Επισκόπους έχει, και πόσους ιερείς;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Με την ευλογία του Παναγιωτάτου, η Μητρόπολη έχει τρεις Βοηθούς Επισκόπους, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ποιμαντικές και διοικητικές ανάγκες των τεσσάρων Αρχιερατικών Περιφερειών της Μητροπόλεως. Οι ιερείς είναι περίπου 50, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις μοναστικές αδελφότητες της Μητροπόλεως.
«Ε.Κ.»: Εσείς, βλάστημα της Ομογένειας της Αμερικής, τι πιστεύετε για την Ομογένεια;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Πιστεύω ότι οι πρόγονοί μας θα ήταν πολύ υπερήφανοι και θα καμάρωναν πραγματικά για το σπουδαίο έργο που έχει επιτευχθεί στην Αμερική, κατά τη διάρκεια του υπερεκατονταετούς βίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τις εκκλησίες και τις κοινότητές μας, με τα μοναστήρια μας και με τη Θεολογική Σχολή μας.
«Ε.Κ.»: Πώς ήταν για σας να ανατρέφεστε μέσα σε μία Ελληνορθόδοξη οικογένεια της Αμερικής;
Μητροπολίτης Ιάκωβος: Εδώ θα ήθελα απλώς να τονίσω ότι σε μία χώρα όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είμαστε μειονότητα, η Ελληνορθόδοξη οικογένεια κατάφερε και καταφέρνει να κρατήσει τα παιδιά της πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτός ήταν και ο αγώνας των παππούδων και των γονέων μου. Η οικογένειά μου έχει χαρεί ιδιαιτέρως με την εκλογή μου και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα βρίσκομαι πλέον γεωγραφικά πιο κοντά τους. Και εδώ θα κλείσω, δίνοντας την ίδια ευχή που έδωσε η μητέρα μου στις οικογένειες της Ομογένειας του Μεξικού, κατά την ημέρα της ενθρονίσεώς μου: «Εύχομαι όλοι να καμαρώνουν τα παιδιά τους και να τα δουν εκεί που επιθυμούν». Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν!