You are currently viewing Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στον Φθιώτιδος Συμεών

Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στον Φθιώτιδος Συμεών

  • Reading time:3 mins read

Εθιμοτυπική και ουσιαστική επίσκεψη από το νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης κ. Νικόλαο Ορφανό δέχθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο γραφείο του, στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Νέα Άμπλιανη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ο κ. Ορφανός στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης πραγματοποιεί μία σειρά επισκέψεων στους φορείς της πόλεως, αρχίζοντας από τον Σεβασμιώτατο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι την ανάγκη πριν από ο,τιδήποτε, να λάβω την ευχή του Σεβασμιωτάτου, τον οποίο και ιδιαιτέρα εκτιμώ, σέβομαι και αγαπώ».

Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαρία να συζητήσει εκτενώς με τον κ. Ορφανό επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε λεπτομερώς στον κ. Ορφανό το αξιακό ποιμαντικό πλαίσιο της Ιεράς Μητροπόλεως και την πρωτεύουσα θέση του πολιτισμού σε αυτό, συγχρόνως δε τον ενημέρωσε για τις δράσεις και δομές της Μητροπόλεως πάνω στην πολιτιστική παράδοση, τωρινές και μελλοντικές. Επίσης, ο κ. Συμεών ενημέρωσε τον κ. Ορφανό και για το εν εξελίξει πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για το 1821.

Τον κ. Ορφανό ξενάγησε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», στο μεγάλο Αμφιθέατρο, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στο Ωδείο «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» καθώς και στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού «89,4 Fm».

Στο studio του Ραδιοφωνικού Σταθμού ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και ο κ. Ορφανός έκαναν από κοινού δηλώσεις για την συνάντησή τους.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον κ. Ορφανό: «Να έχει την από Θεού δύναμη στην θητεία του και στην προσπάθειά του, καθώς επίσης και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην

πρόοδο του τόπου, διότι ο πολιτισμός είναι το παράθυρο στο φως, το παράθυρο στην πρόοδο και σε αυτό εύχομαι να μας ανοίξει διάπλατα τα παράθυρα για να μπει άπλετο φως και σε αυτό τον τομέα και σε αυτό το διακόνημα θα είμαστε συμπαραστάτες, συνεργάτες, φίλοι, με γόνιμο διάλογο και καλή διάθεση».

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ορφανού ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απέστειλε δύο μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης προς τους ανθρώπους του πνεύματος, της διανόησης και του πολιτισμού, αλλά και σε όλη την κοινωνία υπογραμμίζοντας:

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης στους ανθρώπους του θεάτρου και του πολιτισμού, διότι ιδιαίτερα την περίοδο του κορωνοιού επλήγησαν βάναυσα, επλήγησαν πάρα πολύ και μάλιστα θα έλεγα ότι η πληγή δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα ψυχαγωγίας, μεταφοράς ιδεών, παρέας, συντροφιάς, σε εποχές εγκλεισμού μάλιστα γίνεται ακόμα πιο οδυνηρό. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας μπορούμε να το καταλάβουμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αυτό, διότι το υφιστάμεθα με τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στη λατρεία, διότι η λατρεία δεν είναι μόνο μία κάθετη αναφορά προς το Θεό, αλλά είναι και μία έκφραση κοινωνικότητας, σχέσης, επαφής, επικοινωνίας.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω την συμπαράστασή μου και δεν έφτανε αυτό το πλήγμα, έχει έρθει και ένα άλλο πλήγμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό, άπτεται θεμάτων ευρύτερης κοινωνικής συμπεριφοράς, κινδύνους είτε στοχοποίησης της πολιτιστικής παραγωγής και του δυναμικού του, είτε συγκάλυψης κάποιων πραγμάτων που δεν πρέπει να συγκαλύπτονται. Πάντως, όπως και να έχει, πρόκειται για ειδήσεις, οι οποίες αφήνουν λύπη στην καρδιά μας, αλλά συγχρόνως πρέπει να ενεργοποιήσουν την ευθύνη, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε φως και όταν ρίχνουμε φως μέσα στην κοινωνία, με τους ανθρώπους να συζητάνε και να μη φοβούνται, να εκθέτουν το πρόβλημά τους, να μην

αφήνουν το κακό να προχωράει, αλλά στην αρχή, στη ρίζα του να το αντιμετωπίζουν. Μας έχει διδάξει η πνευματική ζωή στο κακό να παρεμβαίνουμε από την αρχή, διότι αν το αφήσουμε κάτω από το χαλί, αυτό θα διογκωθεί. Όλα αυτά που ακούμε, χωρίς ανθρωποφαγίες, χωρίς κανιβαλισμούς, αλλά με ένα γόνιμο ρεαλισμό, με μία ευαισθησία, αγάπη στο κάθε πρόσωπο, διότι κάθε ψυχή έχει τις δικές της αντοχές, τις δικές της ευαισθησίες και αυτό να είναι ένα πολύτιμο δίδαγμα. Η κανονικότητα που θα προκύψει μετά τον κορωνοϊό, στο χώρο του πνεύματος, της διανόησης και του πολιτισμού, να είναι με περισσότερο φως, αληθινό φως, όχι φως από τον προβολέα και τη δημοσιότητα, αλλά το φως της αλήθειας».