You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την «Συνάντηση της Λέσβου»

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την «Συνάντηση της Λέσβου»

  • Reading time:1 mins read

«Η κοινή παρουσία των δύο κορυφαίων ηγετών του Χριστιανισμού, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο», στην Λέσβο, «θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης αλλά για την ευαισθητοποίηση για τη δεινή κατάσταση των προσφύγων».

Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα Adnkronos και τη δημοσιογράφο        Maria Cristina Vicario ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, το επόμενο Σάββατο στην Λέσβο, στο νησί που όπως σημειώνει η εφημερίδα έχει μετατραπεί σε σύμβολο για το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες.

«Όταν άλλοι έκλειναν δρόμους – σημειώνει ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, αναφερόμενος στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού –  οι Έλληνες και ιδιαίτερα η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών μας, άνοιξαν τις καρδιές τους, έγιναν μια μεγάλη νοητή αγκαλιά και βοήθησαν χωρίς διακρίσεις τους πρόσφυγες. Γιατί για όλους εμάς τους Χριστιανούς στο πρόσωπο του κάθε ξένου βλέπουμε τον ίδιο τον λυτρωτή Ιησού Χριστό, που στα πρώτα χρόνια της ζωής του βίωσε τον ξεριζωμό».

«Ο κοινωνικός λόγος του Πάπα Φραγκίσκου μέσω του οποίου επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης βρίσκεται πολύ κοντά στον κοινωνικό λόγο που διατυπώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, η οποία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης σηκώνει ένα σημαντικό βάρος της στήριξης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση», σημειώνει, σε άλλο σημείο της συνέντευξής, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και προσθέτει: «Η αδικία, η οικονομική εκμετάλλευση, η φτώχεια δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε Καθολικούς και Ορθοδόξους, σε Χριστιανούς και πιστούς άλλων θρησκειών. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε και παρηγορήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν, να προστατεύσουμε τις Κοινωνίες μας, τις αξίες και τις παραδόσεις μας αλλά και το φυσικό περιβάλλον όπου ζούμε και το οποίο αποτελεί μέρος της Δημιουργίας του Θεού».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρει, ότι η επίσκεψη στην Λέσβο, «συμβάλλει  στην περαιτέρω συνεργασία σε ανθρωπιστικά και κοινωνικά ζητήματα χωρίς ωστόσο να υποτιμούμε και την ανάγκη προώθησης του εν εξελίξη θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία». Στο θέμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα από όλους τους Χριστιανούς, σημειώνει, ότι «υπάρχουν διάφορες απόψεις στο ζήτημα αυτό, που η κάθε μία αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή». «Οι Προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών αποφάσισαν πως ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί το θέμα αυτό στην επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κρήτη».

Αναφερόμενος και πάλι στο ζήτημα των προσφύγων, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, υπενθυμίζει πως και οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι χώρες υποδοχής λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των προσφύγων μέσα από τις φιλανθρωπικές δομές της και κυρίως μέσα από τις Ενορίες της. Συγκεντρώνουμε και προσφέρουμε τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης».

Όταν έκλεισαν τα σύνορά, όταν «κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί» έκαναν τους πρόσφυγες «ένα πρόβλημα που θα έπρεπε η Ελλάδα, που υποφέρει από την οικονομική κρίση, να το διαχειριστεί μόνη της, εμείς οι Έλληνες, η Εκκλησία, οι κοινωνικοί φορείς, οι απλοί πολίτες δείξαμε τι σημαίνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε εκείνους που δοκιμάζονται», συνεχίζει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη για περισσότερα από έξι χρόνια «με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και μια σκληρή λιτότητα».

Ολοκληρώνοντας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, τοποθετείται και για τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Εξακολουθώ να πιστεύω και να ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία, στο πλαίσιο και των διακριτών ρόλων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, θα συνεχιστεί και με την παρούσα Κυβέρνηση. Άλλωστε – σημειώνει – όλοι και από την θέση του ο κάθε ένας, υπηρετούμε τον ίδιο λαό. Στο επίκεντρο της δικής μας διακονίας, ως ποιμένες, είναι η πνευματική ενίσχυση των πιστών μέσα από τις αρχές και τις αξίες του διαχρονικού λόγου Ευαγγελίου. Aυτό ξεπερνάει τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους που έρχονται και παρέρχονται».

Διαβάστε την συνέντευξη στην αρχική πηγή πατώντας εδώ