Με πρωτοβουλία του νέου προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγ. Μαρκέλλης Βοτανικού Αρχιμ. Ανδρόνικου Αλεξάκη, εορτάσθηκε εφέτος πανηγυρικότερα η μνήμη της Αγ. Ματρώνας της Χιοπολίτιδος. Αφ’ εσπέρας έγινε πανηγυρικός εσπερινός και την κυριώνυμη ημέρα ιερατικό Συλλείτουργο.
Στον μεθέορτο εσπερινό προσκληθείς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος εκήρυξε τον Θ. Λόγον και προ της Απολύσεως ετέλεσε Κτητορικό Ι. Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των οπωσδήποτε διακονησάντων στον Ι.Ναό. Πολλοί ιερείς προσκληθέντες έλαβαν μέρος στην όλη Ακολουθία.
Δύο γυναίκες τιμώνται στον Ναό αυτό, είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας.Η πρώτη,βέβαια,είναι η Αγ. Μαρκέλλα στην οποία είναι ο Ναός αφιερωμένος. Όμως υπάρχει και η Αγ. Ματρώνα. Μεταγενέστερη από την Αγ. Μαρκέλλα, αλλά και αυτή Χιοπολίτις. Η Αγ. Μαρκέλλα, όπως γνωρίζετε, θυσίασε την ζωή της και πέθανε για τον Χριστό. Η Αγ. Ματρώνα δεν χρειάσθηκε να μαρτυρήσει και να πεθάνει για τον Χριστό. Όμως όλη η ζωη της ήταν μια μαρτυρία Χριστού.
Η Αγ. Ματρώνα θυσίασε τα πάντα και έζησε όλη την ζωή της ως μοναχή. Καταγόταν από πλούσια και χριστιανική οικογένεια. Ο πόθος της ήταν να γίνει μοναχή. Όμως η αγάπη προς τους γονείς της την κρατούςε στο σπίτι. Όταν οι γονείς της εκοιμήθηςαν εν Κυρίω, προχώρηςε στην πραγμάτωςη του πόθου της. Ως Μοναχή πραγματοποίηςε τις τρεις μοναχικές αρετές : Την παρθενία, την υπακοή και την ακτημοσύνη.
Ο πόθος του Χριστού και η Χάρη του Αγ. Πνεύματος ενίκησαν τις απαιτήσεις της σάρκας. Την υπακοή την άσκησε,αφού εξ αρχής έμόνασε κοντά σε άλλες Γερόντισσες και φημισμένες μοναχές. Και την ακτημοσύνη αφού την προίκα,που οι γονείς της τής παρεχώρησαν, την μοίρασε στους φτωχούς.
Οι τρείς αυτές αρετές τι έχουν να πούν στον άνθρωπο του κόσμου. Σ ‘ αυτούς που δεν είναι μοναχοί ;
Η παρθενία. Βέβαια δεν απαιτείται από τους μη μοναχούς. Όμως απαιτείται η εγκράτεια και υπάρχει και ο ευλογημένος από τον Θεό και την Εκκλησια γάμος. Δυστυχώς πολλοί σήμερα υποδουλώνονται στα σκιρτήματα της σαρκός και σε δεσμούς χωρίς βάθος και πνευματικότητα και κατασπαταλούν την ζωή τους χωρίς να βρίσκουν πληρότητα και ικανοποίηση.
Η υπακοή. Παράδοξη λέξη για τον σημερινό άνθρωπο, που γοητεύεται από μια άνευ όρων ελευθερία. Όμως η χωρίς όρους και όρια ελευθερία, δηλ.η ελευθερία χωρίς υπακοή σε ορισμένες αρχές και αξίες οδηγεί τα άτομα στο ” βόσκειν χοίρους ” ( Λουκ. ιε, 15 ) και τους λαούς στην αναρχία και στην διάλυση και ίσως τελικώς από κάποιους ” σωτήρες ” στον ολοκληρωτισμό και στην τυραννία.
Η ακτημοσύνη. Δεν απαιτείται από όλους. Όμως ο πιστός πρέπει να μή γίνεται δούλος όσων έχει. Να κατέχει χωρίς να κατέχεται. Να γνωρίζει ότι η αξία του ανθρώπου δεν μετριέται με ό,τι έχει, αλλά με ό,τι είναι. Πολλοί πλούσιοι είναι δυστυχείς, εγκλωβισμένοι μέσα στα πλούτη τους. Η αγωνία για την διατήρηση και την εξασφάλιση και αύξηση των κεκτημένων τούς κάνει να χάνουν την ειρήνη της ψυχής τους και τον ύπνο τους. Ας θυμηθούμε το ” τι ποιήσω ; Ότι ουκ έχω πού συντάξω τους καρπούς μου ”
( Λουκ.ιβ, 17 ).
Η Αγ. Ματρώνα ας μας εμπνέει στην κατά Θεόν ικανοποίηση των επιθυμιών μας, στην έλλογη ελευθερία και στην μη εξάρτηση από τα υλικά αγαθά. Εκείνη τα θυσίασε όλα. Από εμάς ζητά να τα αξιοποιήσουμε κατά Θεόν. Ας προβληματισθούμε σχετικώς.
