You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος για το ζήτημα της Ουκρανίας

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος για το ζήτημα της Ουκρανίας

  • Reading time:0 mins read

Τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα θέτει μέσω ανακοίνωση ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος που δηλώνει αισιόδοξος πως η διένεξη θα τερματιστεί.
Η δήλωσή του αναφέρει:

Με απογοήτευση και λύπη πληροφορήθηκα την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας, να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μητροπολίτης του οποίου είμαι στη Γερμανία. Ύστερα από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών του επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος, η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη. Κατά βάσιν πρόκειται για μια διεύρυνση της από 14ης Σεπτεμβρίου 2018 αποφάσεως της Μόσχας, να απαγορεύσει να συλλειτουργούν Επίσκοποι των Πατριαρχείων μας, η οποία επεκτείνεται τώρα στους ιερείς και τους λαικούς. Όπως τότε, το ίδιο ισχύει και τώρα: η νέα απόφαση έχει συνέπειες ειδικά για τις ενορίες της λεγόμενης διασποράς, όπου συνυπάρχουν τα δύο Πατριαρχεία, όπως παραδείγματος χάριν και στη Γερμανία.

Οι πολλές και καλές εμπειρίες που είχαμε με τις αρμονικές σχέσεις των ορθοδόξων ενοριών και επισκοπών μας εδώ στη Γερμανία – ειδικά μετά την άρση του ενδορωσσικού σχίσματος ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και την Υπερόρια Ρωσσική Εκκλησία (2007) και την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως Γερμανίας – με κάνουν, ωστόσο, να αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική χειροτέρευση της καλής γειτονίας των ορθοδόξων πιστών, των ιερέων, αλλά και των επισκόπων της Γερμανίας. Παρόμοιες καταστάσεις ζήσαμε και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα πριν από το 2007. Παρόμοιες διενέξεις υπάρχουν και σήμερα μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, οι οποίες δεν έχουν ευρύτερες συνέπειες, έτσι ώστε να μη σκέφτομαι το μέλλον με απαισιοδοξία.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν την ίδια αγωνία και φροντίδα: πως θα επιτευχθεί η άρση των εκκλησιαστικών διαιρέσεων με εκκλησιαστικό, δηλαδή όχι πολιτικό, τρόπο. Αυτό πρέπει να συμβεί χωρίς βία και αποτελεσματικά. Αυτή, άλλωστε, είναι η αναμφισβήτητη και αμετάκλητη πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο ως Μητέρα Εκκλησία έχει το δικαίωμα και, όπως προσωπικά πιστεύω, και το καθήκον να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στη θυγατέρα της Ουκρανία, που θα μπορούσαμε να πούμε εν τω μεταξύ πως έχει ενηλικιωθεί. Το γεγονός ότι η πρεσβύτερη θυγατέρα, η Μόσχα, δεν το κατανοεί αυτό, είναι λυπηρό.