You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος συνεχίζει το έργο του προκατόχου του Προκοπίου και διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος συνεχίζει το έργο του προκατόχου του Προκοπίου και διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του.

  • Reading time:1 mins read
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος δεν είναι ένας θορυβώδης Αρχιερεύς. Βαδίζει ταπεινά και διακριτικά και το έργο που παράγει δεν θέλει να το πιστώνεται ολοκληρωτικά αλλά να επιμερίζεται αναλογικά και στον προκάτοχό του Προκόπιο.
Ανέλαβε τα ηνία της Μητροπόλεως αναπάντεχα αλλά λες και η εκλογή του ήταν εκ Θεού για να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του.  Χωρίς να προκαλεί και χωρίς φανφάρες προσφέρει σημαντικό πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Η απονομή υποτροφιών τελευταία προς φοιτητές  είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε επί των ημερών του Στεφάνου, τιμώντας τον Προκόπιο . Και αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το ειδικό ήθικό βάρος που τον διακρίνει. Ήθος Αρχιερέως μοναδικό. Ο Στέφανος γαλουχήθηκε δίπλα σε μεγάλους Αρχιερείς.
Τόσο ο Μακαριστός Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Χρυσοφάκης, όσο και ο εσχάτως παραιτηθείς Άνθιμος επηρέασαν την πορεία του και τον βοήθησαν να γίνει αυτός που είναι. Μεγάλοι Αρχιερείς και οι δυο και μάλιστα με εθνική και εθναρχική δράση!
Ο Στέφανος ακολουθεί τα χνάρια Αρχιερέων παλιάς κοπής. Γιαυτό τηρεί και σέβεται πρωτίστως την παρακαταθήκη του προκατόχου του Προκοπίου και πάνω σε αυτή συνεχίζει το έργο του και δημιουργεί πάνω στον δικό του καμβά.
Προβάλλει με αρχοντιά την ευαίσθητη και φιλάνθρωπη προσωπικότητα του Προκοπίου και δεν το παρουσιάζει ως δικό του έργο και αποτύπωμα αλλά ως μια φυσική συνέχεια της Εκκλησίας, κατά την Αποστολική Διαδοχή.
Κοντολογίς ο Στέφανος αποδίδει χωρίς κόμπλεξ τα του Προκοπίου τω Προκοπίω!Και το κάνει επιτυχώς.
Και διδάσκει με το παράδειγμά του τόσο τους συνεπισκόπους του όσο και νεότερους κληρικούς για να βλέπουν και να μαθαίνουν!
Αυτός είναι ο Σεβ. Φιλίππων Στέφανος! Ένας ταπεινός, ειλικρινής, δίκαιος και ενάρετος αρχιερέας της Εκκλησίας μας.
Στα χρόνια που διαποιμαίνει  την θεόσωστη επαρχία του,έχει ρίξει μεγάλο βάρος της ποιμαντορίας του στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του Προκοπίου. Και το κατάφερε αυτό επιτυχώς χάρη και στην υποστήριξη και βοήθεια που έχει από τους συνεργάτες του και μάλιστα από τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερο Γεράσιμο Φυλακτάκη αλλά και από τον μέχρι πρότινος Ιεροκήρυκα  Αρχιμ. Παύλο Κίτσο, νυν Επίσκοπο Θεσπιών. Και οι δύο στενοί συνεργάτες και πνευματικά αναστήματα του Προκοπίου και τώρα του Στεφάνου. Καλό θα ήταν να περάσει στη συνέχεια και σε ένα άλλο τομέα εξίσου σημαντικό: να ανοίξει περισσότερο τους ορίζοντες του ιερού κλήρου της Αποστολικής Μητροπόλεως Φιλίππων και να ασχοληθεί με τους κληρικούς του και με τα προβλήματα και τις ανάγκες που μπορούν να έχουν. Εξάλλου αυτός είναι ο ρόλος ενός σωστού και φωτισμένου Ποιμενάρχη που ενδιαφέρεται για το ποίμνιό του αλλά και τον ιερό κλήρο του.
Μακάρι όλοι οι Αρχιερείς μας να τιμούσαν και να σέβονταν όπως ο Στέφανος, τα έργα των προκατόχων τους και να συνέχιζαν το έργο τους χωρίς κόμπλεξ.
Και γενικά σε όλους τους θεσμούς αν οι υπεύθυνοι έπρατταν παρόμοια, η κοινωνία μας θα ήταν πιο ανθρώπινη και η Εκκλησία μας θα ήταν πιο προσιτή στο λαό και θα αποκτούσε και πάλι τον ρόλο που της αναλογεί στην διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας.
Σ. Μ. Τζ.