You are currently viewing Ο λαός  της Θεσσαλονίκης αντιτάχθηκε δυναμικά  στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης αντιτάχθηκε δυναμικά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

  • Reading time:2 mins read

Μεγαλειώδης εκδήλωση 22 Χριστιανικών Σωματείων στο Βελλίδειο υπό την αιγίδα των Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και Νέας κρήνης και Καλαμαριάς   

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκδήλωση στήριξης της οικογένειας και διαμαρτυρίας για το επαίσχυντο νομοσχέδιο που φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, αρχιερείς, ιερείς, καθηγούμενοι, μέλη χριστιανικών σωματείων και πλήθος λαού του Θεού,κυρίως νέοι,κατέκλυσαν το Βελλίδειο, αλλά και τον προαύλιο χώρο. Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να υπάρχει οπτικοακουστική κάλυψη παντού. Υπολογίζεται ότι περί τους 4.500 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, φοιτητές και εργαζόμενοι εξέφρασαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Η εκδήλωση είχε τίτλο:

ΑΝΔΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΑ: ΓΑΜΟΣ

ΠΑΤΕΡΑΣ-ΜΗΤΕΡΑ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Οι ομιλητές και οι τρεις επίλεκτοι κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου έως το τέλος μολονότι η εκδήλωση κράτησε περί τις 3,5 ώρες. Δεν ακουγόταν ούτε ανάσα. Κύριος ομιλητής  ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος σε πολλά σημεία της εμπνευσμένης ομιλίας του θύμισε τον «μεγάλο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο» -όπως είπε κι εκείνος σε ένα  σημείο του λόγου του.

Μάλιστα βαδίζοντας στα χνάρια του μεγάλου απόντος της εποχής μας, του  Χριστοδούλου,   ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους αυτουργούς  του βανδαλισμού του Ναού του Αγίου Αχιλλείου, αφού όπως είπε δεν έπεισε ακόμη αυτούς τους ανθρώπους να πλησιάσουν στον Χριστό και την Εκκλησία.Η ευθύνη είναι δική μου, όπως είπε.

Ο Σεβ. Λαρίσης εκτός από Θεολόγος είναι και εξαίρετος νομικός γιαυτό  και γκρέμισε ένα προς ένα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του επίμαχου νομοσχεδίου που έρχεται να διχάσει την κοινωνία μας. Εύλογα έθεσε τα ερωτήματα: «Γιατί τώρα;» και «Γιατί πρώτη η Ελλάδα;». Ζήτησε από τον κόσμο της Εκκλησίας αυτοσυγκράτηση και ο Θεός θα μιλήσει.  Όπως  είπε ο πνευματικός νόμος είναι πάντα ισχυρότερος των άλλων γιαυτό ας έχουμε πίστη.

Ο πρωτοπρεσβύτερος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Γραμματέας της,π. Νικόλαος Χαμαμτζόγλου αναφέρθηκε στο μυστήριο του Γάμου και τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό «ανατρέπει πολιτισμικές σταθερές αιώνων και ότι αίρονται όλα τα αιώνια, οντολογικά και κοσμολογικά».

Η καθηγήτρια της Ιατρικής κ. Μαγδαληνή Τσολάκη μίλησε για την γυναίκα ως χριστιανή, ως ιατρός, ως μητέρα. Κατέδειξε με ντοκουμέντα από την παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, του ανδρός και της γυναικός, ότι η δύναμη της μητρότητας είναι μεγαλύτερη από τους όρους της φύσης και ότι τα πάθη είναι ψυχικές ασθένειες και ναι μεν υπάρχουν γονίδια, αλλά πάνω από όλα υπάρχει και η Χάρη του Θεού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των τριών Ιερών Μητροπόλεων του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, δηλαδή Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως και Νέας Κρήνης. Και ήταν παρόντες, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Φιλόθεος, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Επευλόγησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και οι Σεβ. Μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων( του Οικουμενικού Πατριαρχείου), Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Επίσης ο Σεβ. Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος απέστειλε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα, πνευματικό της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητος “ΛΥΔΙΑ”, ενός εκ των 22 διοργανωτών-χριστιανικών σωματείων που οργάνωσαν την εκδήλωση.Τέλος θετική εντύπωση έκανε η παρουσία του Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας του πατρίου ημερολογίου κ.Χρυσοστόμου,με ιερείς του. Ασφαλώς και θα μπορούσαν να προσέλθουν περισσότεροι Μητροπολίτες από όμορες Μητροπόλεις αλλά φαίνεται πως δεν το θεώρησαν χρέος τους. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δεν είπαν λέξη όλο αυτό το διάστημα για το θέμα. Αλλά θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το απουσιολόγιο και θα αναδείξουμε το θέμα.

Το Αγιώνυμο Όρος, το οποίο βρίσκεται πάντοτε κοντά στον πιστό λαό, όχι μόνο προσευχητικά, αλλά και με την παρουσία του, κομίζοντας την ευλογία των Πατέρων, εκπροσωπήθηκε από τους Γέροντες Επιστάτες Νικόδημο Αγιοπαυλίτη(σεβαστό και αγαπημένο μας Γέροντα από τα έτη του Πεφιλημένου μας Μητροπολίτη Δράμας Παύλου)και Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη, αλλά και από τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίο, ο οποίος ανέγνωσε και το μήνυμα της Αθωνικής Πολιτείας.

Η εκδήλωση περατώθηκε με χαιρετισμό του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου ο οποίος σε ευσύνοπτο μέγεθος έδωσε τη θέση της Εκκλησίας και συνένωσε συμπερασματικά τα όσα μας είπαν οι τρείς διακεκριμένοι ομιλητές.Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό  αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους ορθόδοξους χριστιανούς. Εντύπωση έκανε η έγνοια του να μεταφέρει τις ευχές του Γέροντος Μητροπολίτη Ανθίμου ο οποίος όπως είπε έχει ανύστακτο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα και συμμετέχει μαζί μας δια της προσευχής του. Τέλος διαβάστηκε ψήφισμα, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Ο ευσεβής λαός της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας ομίλησε. Σε μια εποχή που το δημογραφικό είναι το Νο1, πρόβλημα της χώρας μας, η κυβέρνηση βάζει με τον χειρότερο τρόπο και με τα ίδια της τα χέρια, τορπίλη στην Ελληνική Οικογένεια.

Η Εκκλησία έκανε το χρέος της και ο λαός μας θα το κάνει το δικό του, τότε που του δίνεται το δικαίωμα από το δημοκρατικό πολίτευμα που υποτίθεται απολαμβάνει. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. «Θα μας κρίνουν οι νεκροί και οι αγέννητοι».