Με λαμπρότητα και κατάνυξη και μεγάλη προσέλευση πιστών έλαβε χώραν ο πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων περιστοιχισμένος από τους εκλεκτούς εφημερίους του Ναού και πολλούς προσκυνητές ιερείς. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε :
Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι η ημέρα του φωτός και η εορτή του φωτός. Αφού όπως περιγράφει ο Ευαγγελιστής ( Ματθ. ιγ, 12 ) ξαφνικά ” έλαμψε το πρόσωπον αυτού
( του Χριστού ) ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως “. Το Φως της Θείας Φύσεως διεπέρασε το κέλυφος της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού και ακτινοβόλησε θαμπώνοντας τους Μαθητές.
Το φως είναι το πρώτο δημιούργημα του Θεού. ” Γενηθήτω φως ” λέει ο Δημιουργός
” και εγένετο φως ” τονίζει η Γραφή ( Γέν. α, 3 ). Το φως είναι το ” ένδυμα ” του Θεού.
” Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον ” λέει ο Ψαλμωδός αναφερόμενος στον Θεό (Ψαλμ.103, 2 ). Και ο Θεός είναι ο ” φως οικών απρόσιτον ” ( Α Τιμ. στ, 16 ). Ο Χριστός πάλι διακηρύττει ” εγώ ειμί το φως του κόσμου ” .Και προσθέτει ” ο ακολουθών εμοί ού μη περιπατήσει εν τη σκοτία,αλλ ‘ έξει το φως της ζωής ” ( Ιωάν. η, 12 ).
Όταν δεν ακολουθούμε τον Χριστό, τότε κυριαρχεί μέσα μας το σκοτάδι. Ένας διαρκής αγώνας διεξάγεται μέσα στον άνθρωπο ανάμεσα στο φως και στο σκότος. Ο παλαιός και ο ” καινός ” , ο καινούργιος εαυτός μας κονταροχτυπιούνται. Ο καινός, ο φωτεινός εαυτός μας είναι αυτός, που ενδυθήκαμε με το Βάπτισμα. ” Τον Χριστόν ουχ ως ιμάτιον περιβαλλόμεθα, αλλ ‘ ως την καρδίαν πληρούμενοι φωτός ” ( Ι. Φώτιος ).
Γι ‘ αυτό και το Βάπτισμα λέγεται φώτισμα και νεοβαπτισμένος ” νεοφώτιστος “.
Όμως όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει,αρχίζει ο αγώνας μεταξύ φωτός και σκότους,που συνεχίζεται όσο και η ζωή μας. Σ’ αυτόν τον αγώνα μας ενισχύει το Φως του Χριστού και της Χάριτός Του. Αρκεί να μένουμε κοντά Του. Και να ” περιπατούμεν εν τω φωτί “. Η ζωή μας να ακτινοβολεί το φως του Χριστού. Κάθε τι καλό,δίκαιο, αληθινό είναι ” καρπός φωτός “. Ενώ ” έργα του σκότους ” είναι κάθε τι αντίθετο με το θέλημα του Θεού.” “Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυςώμεθα τα όπλα του φωτός ” μας παραγγέλλει ο Απ. Παύλος ( Ρωμ. ιγ, 12 ).
Εάν επιμένουμε σ’ αυτόν τον αγώνα,η Χάρη του Θεού θα πραγματοποιεί μέσα μας την κάθαρση. Και ” όπου κάθαρσις εκεί φωτισμός ” ( Γρηγοριος Θεολόγος ). Τότε θα “μεταμορφούμεθα από δόξης εις δόξαν “. Μέχρι να φθάσουμε στην Βασιλεία του Θεού, όπου οι ” δίκαιοι εκλάμψουσιν ως φωστήρες “. Αυτό το φως θα χαρίζει την μακαριότητα.
Η στέρηση αυτού του φωτός θα είναι η κόλαση. Μια κόλαση ,που ο ίδιος ο άνθρωπος θα προκαλεί, αφού τα μάτια του σκοτιςμένα και άρρωστα από την αμαρτία, δεν θα μπορούν να απολαύσουν το φως του Θεου.
Ζούμε σε μια εποχή πολλών φώτων. Επιστήμης , γνώσεων, προόδου. Όμως έχουμε κατακτήσει το φως του Χριστού ; Λέει ο ποιητής ” ήταν φώτα χίλια φώτα μα δεν ήτανε
το φως “! Ο Χριστός μας παραγγέλλει : Αυτό το φως, το δικό μου φως μη το αφήνετε
ποτέ να σβήσει μέσα σας, αλλά να το ακτινοβολείτε με την ζωή σας και γύρω σας ” ίνα
υιοί φωτός γένησθε ” ( Ιωάν. ιβ, 36 ). Θα Τον ακούσουμε όμως ; Ερώτησε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.