Με τον Μεθέορτο Εσπερινό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις γιά την Πανήγυρη της μνήμης των Αγ. Θεοστέπτων Βασιλέων και Ιςαποςτόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Ι. Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς.
Στον μεθέορτο Εσπερινό,με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και έπειτα από πρόσκληση του προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννου
Παναγιώτου, χοροστάτησε ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεημων.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε : Ο Αγ. Κωνσταντίνος ονομάσθηκε από την Ιστορία Μέγας και από την Εκκλησία Ισαπόστολος. Η προσφορά του στην Εκκλησία ήταν μεγάλη. Επισημοποίησε την παύση των κατά των Χριστιανών διωγμών. Κατάργησε τους κατά των Χριστιανών ισχύοντες νόμους. Απέδωσε στην Εκκλησία την δημευμένη περιουσία και τους τόπους λατρείας της. Και αργότερα φρόντισε για την ενότητα της Εκκλησίας συγκαλώντας την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.
Με την διορατικότητά του έβλεπε ότι η Εκκλησία αποτελούσε τον συνεκτικό ιστό της Αυτοκρατορίας,που απετελείτο από πολλές φυλές και λαούς. Πράγμα,που,ειρήσθω εν παρόδω,ισχύει και σήμερα στην πολυπολιτισμική εποχή μας, αν και κάποιοι δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν. Μας ζητούν μάλιστα να ξεχάσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας,τις επετείους,τις γιορτές και τις αργίες μας,να καταργήσουμε – να αποκαθηλώσουμε – τα σύμβολα της πίστεώς μας, για να μη ενοχλούνται οι ξένοι και κάποιοι δικοί μας
” προοδευτικοί ” ! Ε όχι ! Άλλο αγάπη,φιλοξενία και σεβασμός προς όλους και άλλο υποχώρηση και προδοσία στα ” πιστεύω ” μας.
Αλλά ας έλθουμε στους Αγίους μας. Δε πρέπει να ξεχνάμε και την μητέρα του Αγ. Κωνσταντίνου την Αγ. Ελένη. Ηταν μια ευλαβεστάτη Χριστιανή. Οπως όλοι ξέρουμε αναζήτησε και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Βέβαια αυτό ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και μάλιστα σε μια εποχή, που τα ταξίδια ήταν γεμάτα δυσκολίες.
Και ακόμη αυτή ήταν εκείνη,που, μαζί με το μητρικό της γάλα,έβαλε στην καρδιά του Κωνσταντίνου τους σπόρους της χριστιανικής πίστεως,που αργότερα καρποφόρησαν.
Μεγάλος και αναντικατάστατος ο ρόλος της μητέρας στην χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Είπε ένας σοφός : ” το χέρι που κινεί το λίκνο,κυβερνά τον κόσμο ” !
Δεν θα ήθελα να τελειώσω,είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας,προτού τονίσω κάτι ακόμα.
Και οι δύο τιμώμενοι άγιοι ήσαν λαϊκοί. Δηλ.δεν ήσαν ούτε κληρικοί ούτε μοναχοί. Άρα στην αγιότητα είμαςτε όλοι καλεσμένοι. Και κάτι ακόμα. Η πίστη η χριστιανική δεν είναι μόνο για τους φτωχούς,τους αμαθείς και άσημους. Είναι και για τους αξιωματούχους,τους διάσημους,τους μορφωμένους. Και υπάρχουν σε όλες τις εποχές πιστοί από όλες τις τάξεις και από όλα τα μορφωτικά επίπεδα.
Μια κλήση λοιπόν προς όλους μας για την αγιότητα είναι η σημερινή εορτή. Πώς ανταποκρινόμαστε σ’ αυτήν ; Ρώτησε καταλήγοντας ο Σεβασμιωτατος. Επίσης ο Μητροπολίτης Κορωνείας, πρό της Απολύσεως ευχήθηκε σε όλους την προστασία της Παναγίας,της οποίας την Ι. Εικόνα ,το Παλλάδιον του Πόντου,την Παναγία Σουμελά,είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προςκυνήςουν οι πιστοί στον πανηγυρίζοντα Ναό.