You are currently viewing Ο Κίτρους Γεώργιος από την καρδιά της Ρούμελης: «Εορτάζουμε, για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας»

Ο Κίτρους Γεώργιος από την καρδιά της Ρούμελης: «Εορτάζουμε, για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας»

  • Reading time:1 mins read

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε απόψε στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Άγιοι Αρχιερείς, Σεβασμιώτατοι Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Κίτρους κ. Γεώργιος βρίσκονται στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης επ’ ευκαιρία του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας ο Σεβασμιώτατος Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος τυγχάνει Πρόεδρος, και το οποίο Συνέδριο διοργανώνει και φιλοξενεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος.

Ήδη πολλοί εκ των οι Συνέδρων, Εκπρόσωποι διαφόρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν καταφθάσει στην Λαμία, φιλοξενούμενοι του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, με προεξάρχοντα τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Μπόγρη.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 fm) και από διαδικτύου, έψαλλαν δύο χοροί Ιεροψαλτών, αποτελούμενοι από μαθητές και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο καλωσόρισμα του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού εν καιρώ πανδημίας, να εορτάζουμε μεγάλους Αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αποτελούν και εκφράζουν όλο το μωσαϊκό της εκκλησιαστικής ζωής.

Έχουμε την τιμή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου, εδώ

στην έδρα της λεβεντογέννας Ρούμελης, να φιλοξενούμε το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Ευχαριστώ τους Σεβασμιωτάτους για την παρουσία τους. Είναι τιμή για τον τόπο μας να βρίσκονται μαζί μας και ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο να κηρύξει τον Θείο Λόγο, ο οποίος με θεολογική δεινότητα και θαυμαστή ευφράδεια αναφέρθηκε στην μορφή και στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Με χαρά βρίσκομαι εδώ στην ιστορική Ρούμελη και στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι εορτές της Εκκλησίας μας δεν είναι για τον Χριστό και τους Αγίους αλλά για εμάς. Οι αρχαίοι πολύ σοφά έλεγαν: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος», δηλαδή αν δεν εορτάζουμε, η ζωή μας μοιάζει με έναν ατέλειωτο μακρύ δρόμο που δεν συναντά κανείς ούτε ένα πανδοχείο για να ξεκουραστεί. Οι εορτές της Εκκλησίας μας αποτελούν σταθμούς πνευματικής αναψυχής. Ιδιαίτερα όμως στον χριστιανισμό οι εορτές δεν είναι απλώς ανάπαυλα σωματική, αλλά είναι και αναψυχή πνευματική. Εορτάζουμε όχι για να ξεκουραστούμε, αλλά για να δώσουμε νόημα στην ζωή μας».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στους εορτάζοντες Αγίους, Βαρβάρα, Ιωάννη Δαμασκηνό και στον Όσιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου και υπογράμμισε:

«Οι Άγιοι μας προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, αλλά όλοι έδωσαν την κοινή μαρτυρία πίστεως. Για να πάρουμε δύναμη από τις εορτές της Εκκλησίας, θα πρέπει να προβληματιστούμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής, σκέψεως, κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του και τον αυτοέλεγχο, που είναι τόσο γόνιμος και ωφέλιμος στην ζωή μας.

Αυτό ακριβώς κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος με το Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών που διοργανώνεται αύριο με

την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε τη σύγκλιση του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών για να χαράξει γραμμές για το μέλλον, να προβληματιστούμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε, να κάνουμε αυτοκριτική και αναθεώρηση των στόχων με σκοπό και να χαράξουμε νέα πορεία για το μέλλον.

Όπως η Αγία Βαρβάρα και όλοι οι Άγιοι, να δώσουμε την καλή μαρτυρία της πίστεως, την καλή πληροφορία στην κοινωνία και ιδιαίτερα στον σύγχρονο κόσμο και στην δύσκολη εποχή μας.

Η φετινή επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση δεν είναι τυχαία σύμπτωση με τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών, αλλά γνωρίζουμε ότι Εκκλησία και Πολιτεία ηγήθηκαν όλων των αγνών αγώνων της φυλής μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Ποιμενάρχη σας που ανέλαβε την βαριά ευθύνη της φιλοξενίας του Πανελληνίου και μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε μέτοχοι της βαθιάς πίστεως των ανθρώπων αυτής της περιοχής, αλλά και του ηρωισμού των Ρουμελιωτών».

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, η Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαιδεύσεως κ. Παναγιώτα Σιδηρά – Χουλιάρα, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο Φρούραρχος Λαμίας Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, ο Αστυνομικός Διευθυντής

Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Τροχαίας Φθιώτιδος κ. Ανδρέας Κυρίτσης, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Σωτήριος Σκαρμούτσος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, Υποδιοκητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας Αντιπύραρχος Σωτήριος Σβερδίλας, και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Αύριο το πρωί στις 7:00 θα τελεσθεί πανηγυρικός όρθρος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και στη συνέχεια το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του κ. Μακαρίου.

Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», από ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm), καθώς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www. imfth.gr.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_8312