You are currently viewing Ο καθηγητής Αρ. Μιχόπουλος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή

Ο καθηγητής Αρ. Μιχόπουλος μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή

  • Reading time:1 mins read

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Δρ. Αριστοτέλης Μιχόπουλος, ο οποίος διδάσκει επί 31 χρόνια, ελθών από το πανεπιστήμιο της Φλόριδας όπου δίδασκε πριν, γνωρίζει όσο κανείς άλλος το Κολέγιο και τη Σχολή.

Πέρα από τη διδασκαλία διετέλεσε επί σειρά ετών κοσμήτορας του Ελληνικού Κολλεγίου και συγκεκριμένα από το 1995 μέχρι το 2002. Ο καθηγητής Μιχόπουλος βοηθά ακόμα και οικονομικά το Κολέγιο και τη Σχολή εξ’ ιδίων του και μάλιστα με σεβαστά ποσά.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε ότι «διετέλεσα κοσμήτωρ στο Ελληνικό Κολέγιο κάτω από τρεις Αρχιεπισκόπους, τον Ιάκωβο, τον Σπυρίδωνα και τον Δημήτριο».

Μέχρι πέρυσι ήταν επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών. Για τα καθήκοντά του είπε πως «όταν πέρυσι πήρα ακαδημαϊκή άδεια (sabbatical) τα έδωσα στην Δρα Ντόβα». «Συνολικά διδάσκουν τέσσερις καθηγητές Ελληνικά, ο ίδιος, η Δρ. Ντόβα, η Δρ. Χόλμπεργκ και ο Δρ. Βασιλείου».

Στην ερώτηση σε ποια κατάσταση αφήνει το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή το τρέχον ακαδημαϊκό έτος που εκπνέει σε ενάμισι μήνα σχεδόν, είπε ότι «εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Η ερώτησή σας με φέρνει σ’ αυτό που συνέβη στη Φλόριδα στη διάρκεια του Συνεδρίου της ‘Ηγεσίας των 100’ όπου ένας καλοθελητής ή όπως θέλετε πείτε το πρότεινε να μειωθούν ορισμένα προγράμματα του Κολεγίου κι εκεί ήλθε η αντίρρησή μου. Του είπα ότι οι Εβραίοι έχουν πέντε πανεπιστήμια θεολογικού ενδιαφέροντος και άλλα δέκα κανονικά, κοσμικά όπως λέμε. Από αυτά τα πέντε, το καλύτερο θεολογικό τους πανεπιστήμιο είναι το Γιεσίβα με πάνω από τρεις χιλιάδες φοιτητές και πάνω από πεντακόσια εκατομμύρια Κληροδότημα (Endowment).

»Η ναυαρχίδα των άλλων Πανεπιστημίων των Εβραίων είναι το Μπράνταϊς (Brandeis), το οποίο δημιουργήθηκε την ίδια εποχή με το Ελληνικό Κολέγιο, έχει πάνω από έξι χιλιάδες φοιτητές σε όλα τα τμήματα και πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε Κληροδότημα και τώρα συζητάτε να κόψουμε μερικά προγράμματα».

Ανέφερε πως «είπα πως εμείς έχουμε μόνο ένα Κολέγιο και δεν είμαστε φτωχοί. Πρώτοι είναι οι Εβραίοι στα οικονομικά, δεύτεροι εμείς και πρώτοι εμείς στην Παιδεία και οι Εβραίοι δεύτεροι. Αφού αυτοί μπορούν να συντηρούν δέκα πέντε πανεπιστήμια και μάλιστα πανεπιστήμια ολκής, εμείς έχουμε ένα και θέλουμε να το κουτσουρέψουμε κι αυτό και λέμε ότι έχουμε το μόνο Ελληνορθόδοξο Κολέγιο στην Αμερική. Κι όταν κόψουμε αυτούς τους τομείς ούτε κι αυτό θα το έχουμε, αλλά θα έχουμε απλώς μία Θεολογική Σχολή. Και οι Ρώσοι έχουν τη δική τους, λοιπόν είναι αυτή η λύση;».

Είπε ακόμα, πως «το Ελληνικό Κολέγιο παράγει δασκάλες, διευθυντικά στελέχη, παράγει πολλά πράγματα τα οποία τα χρειάζεται η Εκκλησία. Και σε τελευταία ανάλυση αν πας στην εκκλησία και δεν έχεις πιστούς τι θα κάνει κι ο παπάς; Μπορούμε να βγάλουμε παπάδες, αλλά αν δεν έχουμε εκκλησίασμα είναι άχρηστο κι αυτό, επομένως μας χρειάζονται και οι ιερείς και οι πρεσβυτέρες και το εκκλησίασμα. Ηδη έχω χρηματοδοτήσει μία Εδρα Ελληνικής Ιστορίας στο Ελληνικό Κολέγιο κι αυτή τη στιγμή χρηματοδοτώ μία υποτροφία με 25.000 χιλιάδες δολάρια. Τους είπα πως αυτή τη στιγμή σας δίνω 100 χιλιάδες δολάρια εάν εσείς συγκεντρώσετε ένα εκατομμύριο για να φροντίσουμε όλα τα προγράμματα του Ελληνικού Κολεγίου. Πήρα αρκετά χειροκροτήματα αλλά κανένας δεν σηκώθηκε επάνω για να πει εγώ δίνω πενήντα, χιλιάδες ο άλλος τόσα, κι εκεί τέλειωσε η ιστορία».

«Οι πληροφορίες μας λένε ότι δίνετε στο Κολέγιο μεγάλα ποσά εξ ιδίων σας, θα μας λέγατε πόσα;» ρωτήσαμε τον καθηγητή Αριστοτέλη Μιχόπουλο. Μας απάντησε πως «ήδη σ’ αυτή την Εδρα της Ιστορίας με $167.000 και κάθε χρόνο δίνω χιλιάδες για άλλα πράγματα. Στα τριάντα χρόνια έχουν ξεπεράσει τις $100.000 αυτά που πηγαίνουν για οποιαδήποτε ανάγκη και αυτή τη στιγμή θέλω να κάνω μία υποτροφία για τα παιδιά του Κολεγίου και υποσχέθηκα ότι θα είναι $25.000 και ελπίζω να μη σταματήσει σ’ αυτό το ποσό».

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί κάνετε κάτι τέτοιο, απάντησε «για πολλούς λόγους. Ενας από τους λόγους είναι επειδή γεννήθηκα φτωχός και πιστεύω στην Παιδεία. Ο δεύτερος λόγος είναι πως αν δεν υπήρχαν υποτροφίες πιθανόν να μην είχα σπουδάσει κι εγώ. Το ελληνικό κράτος με σπούδασε, πήρα το Μπάτσελορ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και το αμερικανικό κράτος μου πλήρωσε το Διδακτορικό».

Συμπλήρωσε πως «θα ήταν αχαριστία και αγνωμοσύνη να τα ξεχάσω όλα αυτά, να βάλω τα χρήματά μου στην τσέπη και να ενδιαφέρομαι να περάσω καλά. Να αγοράζω κι εγώ, όπως αγοράζουν και πολλοί άλλοι, τις ‘Mercedes’ και τα ‘Lexus’ και πηγαίνουν και κάνουν την επίδειξή τους στις εκκλησίες και δεξιά κι αριστερά. Εγώ είχα ένα ‘Toyota’ επί είκοσι χρόνια και μερικοί συνάδελφοι γελούσαν και το άλλαξα επειδή σταμάτησε δεν πήγαινε άλλο και πήρα ένα άλλο Toyota». Τόνισε πως «πιστεύω στην Παιδεία και πιστεύω και στον Ελληνισμό και νομίζω ότι δεν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά κι αυτό είναι που με θυμώνει».

«Λέγοντας ότι δεν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, ποιοι δηλαδή;», τον ρωτήσαμε. Μας είπε ότι «όλοι μας και οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Ο καθένας βρίσκει από μία δικαιολογία και μου θυμίζει αυτό που λένε οι ιερείς στην εκκλησία ‘αγρόν ηγόρασα’ και στην ουσία είμαστε αυτοκαταστροφικοί». Στην επερώτηση τι φταίει, είπε «η κουλτούρα μας, το έχω σκεφθεί αυτό πάρα πολύ και πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας».

Οταν τον ρωτήσαμε ποιος θα την αλλάξει και πώς, τόνισε: «Δεν ξέρω, όλοι μαζί. Οταν ήμουν φοιτητής κάτω στη Φλόριδα είχαμε καλέσει τον Βασίλη τον Βασιλικό και καθώς τον πήγαινα στο αεροδρόμιο μιλούσαμε και δεν θα ξεχάσω αυτό που μου είπε πως ‘Αριστοτέλη ο νεοέλληνας ενδιαφέρεται για δύο πράγματα, για την κοιλίτσα του και το πουλάκι του, τίποτε άλλο δεν τον ενδιαφέρει, κι αυτό ήταν την δεκαετία του 1980». Ο καθηγητής Μιχόπουλος τόνισε πως «πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία».

Αναφορικά αν είναι και θέμα ηγεσίας, είπε ότι «είναι και θέμα ηγεσίας, το έχω σκεφθεί πολύ αυτό, αλλά ποιος βγάζει την ηγεσία; Ο λαός».

Στην ερώτηση πώς έφτασαν τα πράγματα στο Ελληνικό Κολέγιο και στη Θεολογική Σχολή στο σημερινό τους σημείο και αν φταίει μόνο ο πρόεδρος ο π. Μητρόπουλος, ο κ. Μιχόπουλος είπε: «Εγώ δεν πιστεύω πως φταίει ένας άνθρωπος, σ’ όλα τα πράγματα η δύναμη είναι κατανεμημένη έως ένα σημείο. Οταν με εξέλεξαν ως μέλος της Εφορείας και είδα μερικά πράγματα είπα ότι το αφήσαμε και εξετράπη το πράγμα».