You are currently viewing Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξέρει πότε  κόβει τον…. «γόρδιο δεσμό»!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξέρει πότε κόβει τον…. «γόρδιο δεσμό»!

  • Reading time:1 mins read

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώνει τα διεστώτα. “Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός λουλούδια  θα γεμίσει.. “

 

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

 

Στην ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπάρχουν πολλά παραδείγματα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάθε φορά που παρουσιαζόταν ένα πρόβλημα το έλυνε ο ίδιος,  την κατάλληλη στιγμή και μάλιστα με άμεσο τρόπο.
Ήταν σαν να έκοβε τον “γόρδιο δεσμό” για να ξορκίσει την όποια εμπλοκή, που  είχε δημιουργηθεί– ακόμη και από δικό του λάθος, ή  από  κακή δική του εκτίμηση —   και να δώσει μία νέα ευκαιρία.
Τα παραδείγματα  πολλά στην πολύχρονη ιστορία του Πατριαρχείου. Και όχι μόνο επί των ημερών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Υπάρχει όμως μία  διαφορά τώρα, επί Πατριαρχείας του Βαρθολομαίου. Αποφασίζει  ο ίδιος και την στιγμή που έχει ωριμάσει η απόφασή του!, την ανακοινώνει! Παλιά αποφάσιζαν οι αυλές και οι ισχυρές ομάδες! Επί Βαρθολομαίου δεν ισχύουν αυτά! Είναι υπεύθυνος και στιβαρός καπετάνιος στο σκάφος του.
Και αυτό το έχει περάσει προς πάσα κατεύθυνση. Είτε το θέμα  αφορά διεκκλησιαστικές σχέσεις, είτε αφορά θέμα εντός των τειχών, ο Πατριάρχης ξέρει τί κάνει! Άλλοτε άμεσα κι άλλοτε σιγά-σιγά!

Από καιρό και ίσως μάλιστα από την πρώτη στιγμή  φάνηκε  πως η συγκατοίκηση των δύο νέων Ιεραρχών του Θρόνου, Σμύρνης Βαρθολομαίου  και Ερυθρών Κυρίλλου, δεν θα είχε βάθος χρόνου. Τα μηνύματα που έφταναν σε όλους μας — και ααφαλώς και στον ίδιο τον Πατριάρχη –από την πρώτη στιγμή, δεν ήταν ευχάριστα.

Είχε δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο puzzle,στις σχέσεις των δύο  Ιεραρχών και όσα διαδραματίζονταν μεταξύ τους σε καθημερινή βάση   έπαιρναν  διαστάσεις ανεξέλεγκτες.
Μέχρι που ο Πατριάρχης αποφάσισε να  δώσει ένα τέλος στο θέμα, έστω και κόβοντας  τον “γόρδιο δεσμό”.

Κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αφήσει να κακοφορμιστει περισσότερο κάτι που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.Η ευκαιρία του δόθηκε με τις ανακατατάξεις που έκανε στην Πατριαρχική Αυλή.

Η αλλαγή στην Αρχιγραμματεία, απάλλαξε τον  έως τώρα Αρχιγραμματεύοντα Σμύρνης Βαρθολομαίο ,από ένα μεγάλο όγκο δουλειάς και υποχρεώσεων. Και με την αλλαγή αυτή ο Πατριάρχης, σαν να του έλεγε πήγαινε να δουλέψεις τώρα και στην επαρχία σου.
Οπότε αυτομάτως το υπάρχον πρόβλημα θα γινόταν “βουνό” ,ανάμεσα στους δύο Ιεράρχες, αν συνέχιζαν να συνυπάρχουν.
Έτσι ο Πατριάρχης  πήρε τη σοφή απόφαση να χωρίσει το δίδυμο και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Τα σημάδια κόπωσης στη συνεργασία των δύο Ιεραρχών ήταν εμφανή. Πλήρης ασυμφωνία χαρακτήρων!
Το ηχηρό μήνυμα του Κυρίλλου,ανήμερα των Θεοφανείων του 2015,το οποίο έκανε να ριγήσουν από συγκίνηση  τα παράλια και όλος ο πολιτισμένος κόσμος και το οποίο  μεταδόθηκε, χωρίς λογοκρισία, από όλα τα μέσα του κόσμου, τουρκικά και διεθνή, μετεβλήθη την επόμενη χρονιά  σε ένα τυπικό…” εν Ιορδάνη ….” που αυτή τη φορά, το άκουσαν  μόνο αυτοί που  ήταν παρόντες. Και δεν ήταν η μόνη διάφορα που σημειώθηκε.

Το προηγούμενο μοντέλο ιεραποστολής, το οποίο ακολούθησε ο Κύριλλος , όταν πρωτοεγκαταστάθηκε με Πατριαρχική ευχή, ευλογία  και εντολή,  στην ευρύτερη περιοχή Σμύρνης και Τσεσμέ και  με το οποίο “έχτισε”  την παρουσία του και  επέβαλε την  φωνή της Ορθόδοξης κοινότητας εκ νέου ,μετά από έναν αιώνα περίπου, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι,πέτυχε και δημιούργησε καρπούς. Άλλωστε πάνω σε αυτούς τους καρπούς και αυτά τα πρώτα επιτεύγματα  στηρίχθηκε ο Πατριάρχης και πήρε  την τολμηρή απόφαση να αναβιώσει τον ιστορικό και εμβληματικό τίτλο του  Μητροπολίτη Σμύρνης, με εκλογή διαδόχου του Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου  και να ζωντανέψει και την Επισκοπή Ερυθρών.  Έτσι εξέλεξε  δύο πετυχημένα στελέχη του Πατριαρχείου για  να υλοποιήσουν το όραμά του!!
Και ο σεβασμός στο όραμα του Πατριάρχη είναι πράγματι δεδομένος από όλους,απλά  ο κάθε άνθρωπος βλέπει  αυτό το “όραμα”, από τη δική του οπτική γωνία .

Με τις αλλαγές που έγιναν, μετά τις δύο εκλογές και χειροτονίες για την Σμύρνη και τον Τσεσμέ, η παλιά τακτική   άρχισε να αλλάζει και να συρρικνώνεται και να εφαρμόζεται μία νέα γραμμή  ολιγότερο εξωστρεφής.
Οι ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του πρώτου καιρού και οι συχνές λειτουργίες, έδωσαν τη θέση τους στις δημόσιες σχέσεις σε επίπεδο τοπικών αρχών  και στην αφ´υψηλού αντιμετώπιση των πραγμάτων- γραμμή με την οποία συμφωνεί και η νέα Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη. Της μη προκλητικής συμπεριφοράς από τους Ρωμιούς. Όμως  στο σημείο αυτό να κάνουμε μία παρένθεση  και να πούμε  ότι ο  Τούρκος ομόλογος της κυρίας Προξένου στην Ξάνθη, ακολουθεί μία εντελώς διαφορετική τακτική με προκλητικές συμπεριφορές και άλλες ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και κάνουν μεγάλο κακό στη Θράκη. Δεν το ξέρουν αυτό οι του ΥΠΕΞ; Και τί κάνει  η Ελλάδα γιαυτό;;Γιατί αυτή η ενδοτική στάση σε όλα;

Την χαρά που πήραν τα απέναντι της Ιωνίας νησιά μας-Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος- διαδέχθηκε η απορία για την αλλαγή πλεύσης που δόθηκε.
Και όπως είναι φυσικό όταν δημιουργούνται ερωτήματα και απορίες, αμέσως μετά ακολουθούν και τα κουτσομπολιά. Και δυστυχώς υπήρξαν και τέτοια όπως για παράδειγμα για ένα  αυτοκίνητο  που δωρήθηκε προσωπικά   στον Επίσκοπο Κύριλλο, από επιχειρηματία, φίλο του Πατριαρχείου και προσωπικό φίλο του Κυρίλλου,   για το εκεί ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης και της Επισκοπής.Το αυτοκίνητο ουδέποτε έμεινε στην κατοχή του Κυρίλλου και ούτε χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που δωρήθηκε!  Αντ´αυτού μάθαμε ότι το αυτοκίνητο …πωλήθηκε από την Μητρόπολη. Είχαν, φαίνεται  ανάγκη από ρευστό. Σεβαστό!

Κάτω απ´αυτές τις συνθήκες και με την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε,   άρχισαν να αναρωτιούνται πολλοί αν ο Πατριάρχης είχε λόγους που έφερε τα πάνω -κάτω,στην Σμύρνη.
Είχε λόγους που έκοψε το νήμα της δημιουργίας της νέας ορθόδοξης  κοινότητας, πολύ πριν φτάσει η διαδρομή σε ένα λογικό σημείο  ανάπτυξης!

Τα νέα μαθαίνονται εύκολα και τα άσχημα νέα μεταδίδονται ακόμη πιο γρήγορα και σχεδόν   με ορμή βολίδας.
Αυτό δημιούργησε τον κόμπο στο χτένι, γεγονός που οδήγησε τον Πατριάρχη σε αυτή την απόφαση.
Από προ του θέρους ήταν ολοφάνερο ότι θα υπήρχαν αυτές οι αλλαγές και στην Σύνοδο του Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πάτριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα!
Άφησε τον Σμύρνης Βαρθολομαίο, μόνο κσι  κυρίαρχο στην επαρχία του για να εργαστεί ιεραποστολικά και να κριθεί από το έργο του. Το θέμα μας είναι να υπάρξει συνέχεια με συνέπεια. Η αναβίωση του τίτλου Σμύρνης να λάβει σάρκα και οστά και να μη μείνει γράμμα κενόν!

Όλοι οι Μικρασιάτες αγωνιούμε για την επόμενη μέρα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε . Αλλά και οι γειτονικές Μητροπόλεις έχουν όλη την καλή διάθεση να βοηθήσουν να ανθίσει η ζωή στα παράλια. Κανένας ορθόδοξος ναός δεν πρέπει να μείνει αλειτούργητος και σιγά- σιγά να αγοραστούν και να περάσουν στην κατοχή μας . Το παράδειγμα του Προύσσης Ελπιδοφόρου με όσα θαυμαστά επιτελεί στην επαρχία του, είναι ενδεικτικό ότι μπορούμε, αν θέλουμε  να κάνουμε θαύματα.

Επίσης ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος πλουσιότερος σε εμπειρίες, θα μπορεί να φανεί από τη νέα του θέση παρά τω Πατριάρχη, ακόμη πιο χρήσιμος  στον μεγάλο ευεργέτη του Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μπορεί να συνεισφέρει  και πράττοντας  έργο χρήσιμο στο Φανάρι και από όλους θαυμαστό  αλλά   και καταθέτοντας  στην Παναγιότητά του νέες πρωτοποριακές  ιδέες που θα σηκώσουν το Πατριαρχείο μας “ακόμη ψηλότερα”.
Και ασφαλώς να ξέρει ο Θεοφ. Ερυθρών ότι  συμπάσχουμε μαζί του  που μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει ως Αρχιερεύς  στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο Άγιος Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος ο Γ ´, είναι ένας ευγενής άνθρωπος, γιαυτό ελπίζουμε ότι στο…”εμπάργκο” που έχει επιβάλλει θα δώσει  αίσιο τέλος. Άλλωστε η Μυτιλήνη και οι ναοί της ανήκουν στον Θεό που πιστεύουμε. Ας μην προκαλούμε πλέον  το έλεος αυτού του Θεού!! Αρκετά  μας ανέχεται!