You are currently viewing Ο Γέροντας Εφραίμ στο Βόλο: «Ανησυχούμε, αλλά δε φοβόμαστε» •••Σε λειτουργία το Ίδρυμα Ενισχύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου της Ι.Μ. Δημητριάδος

Ο Γέροντας Εφραίμ στο Βόλο: «Ανησυχούμε, αλλά δε φοβόμαστε» •••Σε λειτουργία το Ίδρυμα Ενισχύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου της Ι.Μ. Δημητριάδος

  • Reading time:1 mins read

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Πν. Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο Βόλο, μίλησε (29/2) ο Καθηγούμενος της Ιεράς, Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ιδρύματος Ενισχύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης παρουσίασε τους σκοπούς του Ιδρύματος, που στοχεύει στην επιμόρφωση, οικονομική στήριξη και ασφάλιση των άμισθων Κληρικών, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται εν μέσω κρίσης. Στην Μητρόπολή μας διακονούν 13 εθελοντές Κληρικοί, ενώ με τη σύμπραξη ενεργών συνταξιούχων Ιερέων, καλύπτονται 11 εφημεριακά κενά και δέκα γυναικείες Ιερές Μονές.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Γέροντας Εφραίμ, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοποριακή την πρωτοβουλία της Τοπικής μας Εκκλησίας και ευχήθηκε να καταστεί πρότυπο και για άλλες Ιερές Μητροπόλεις. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, η οποία, όμως, «δεν προκαλεί φόβο, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται πάντα κάτω από την σκέπη του Θεού και της προστασία των Αγίων». Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες, τόνισε, «χρειάζεται ενίσχυση της πίστης στον Θεό και εμπιστοσύνη στα μεγάλα πρότυπά μας, που είναι οι Άγιοι, που δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την κρίση».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για το κουράγιο που έδωσε σε όλους με τους λόγους του και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει ν’ απελπίζεται, γιατί «η πατρίδα μας έχει την Χάρη του Θεού, την Ορθόδοξη πίστη που μας ενώνει, την Εκκλησία, που είναι η Μάνα όλων μας και το Άγιον Όρος, που είναι ο τηλαυγής φάρος της ζωής μας».

Αναφερόμενος στο νεοσύστατο ίδρυμα, ο κ. Ιγνάτιος το χαρακτήρισε «νέα εμπειρία στη ζωή της Εκκλησίας…». Αφού περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, μετά την απόφαση της Πολιτείας για την διακοπή της μισθοδοσίας των νεοχειροτονημένων Κληρικών, τόνισε ότι «αν αδρανήσουμε και περιμένουμε πάλι από το Κράτος, που πτώχευσε, να ξαναβρεί τις δυνάμεις, θα κάνουμε μεγάλο λάθος. Βέβαια, το Κράτος δεν τα δωρίζει, αλλά τα επιστρέφει στην Εκκλησία, ως αντιστάθμισμα του 96% της περιουσίας της, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καρπώθηκε από την Παλιγγενεσία κι έπειτα, με μόνη υποχρέωση την μισθοδοσία και την μόρφωση του ιερού Κλήρου. Φοβούμαι ότι, πλέον, εγκαταλείπει και τα δύο. Όμως, δε φοβόμαστε, ίσως και να είναι ευλογία, αφού υπάρχουν νέοι Κληρικοί που εντάχθηκαν, υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες και απολαμβάνουν της αναγνώρισης και στήριξης του λαού μας. Δημιουργήσαμε, όμως, αυτό το Ίδρυμα, ούτως ώστε, με συνέπεια και συντεταγμένο τρόπο, να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να μορφωθούν οι οικογένειες των νέων Κληρικών».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έκανε έκκληση στον λαό μας για την στήριξη αυτής της προσπάθειας, ευχαρίστησε δημοσίως τον Γέροντα Εφραίμ, γιατί ήταν ο πρώτος που ενίσχυσε οικονομικά τους σκοπούς του Ιδρύματος και τον κάλεσε να προσεύχεται για τον Επίσκοπο, τον Ιερό Κλήρο και τον λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Εκ του Γραφείου Τύπου

 ΤΗΛ. : 24210 93 517  FAX.: 24210 93 518  http://www.imd.gr  e- mail: [email protected], [email protected]