You are currently viewing Ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος απέστειλε μηνύματα με νόημα: «Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια, τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά του κλήρου».

Ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος απέστειλε μηνύματα με νόημα: «Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια, τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά του κλήρου».

  • Reading time:1 mins read

Η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν φάνηκε να φεύγει με το συναίσθημα της ικανοποίησης από τη συνάντηση που είχε με τον Υπ. Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Και την διαπίστωση αυτή δεν απέφυγε να την εκφράσει ευθέως με τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος.

Μετά το πέρας της συνάντησης του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με την αντιπροσωπεία , ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος προέβη  σε δηλώσεις κατά τις οποίες ευχαρίστησε τον κ. Γαβρόγλου για την φιλοξενία του και τον σεβασμό που επιδεικνύει   στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και για την καλή συνεργασία που υπήρξε  στο πλαίσιο της συνάντησης.

”Ως αντιπροσωπεία τη φορά αυτή επαναλάβαμε στον κ. Γαβρόγλου την ανησυχία και τον προβληματισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του Ελληνικού Συντάγματος» είπε αρχικά ο Σεβ.Γέρων Πριγκηποννήσων. 

Και συνέχισε: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος,το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρχαν στο παρελθόν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος.

Και επεσήμανε στο ίδιο πνεύμα:

”Επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Την θεωρεί μη απαραίτητη, διότι και κατά τους ειδικούς, η έκφραση αυτή έχει ένα μεγάλο εννοιολογικό εύρος το οποίο πιθανότατα θα δημιουργήσει πρόβλημα εάν υπάρχει. Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκεία, δεν διώκεται κανείς και ας επαναλάβουμε ότι η έκφραση επικρατούσα θρησκεία παραπέμπει στο γεγονός ότι η μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και τίποτα άλλο δεν υπαινίσσεται”.

Για την μισθοδοσία του κλήρου ο κ. Δημήτριος ανέφερε τα εξής:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δυστυχώς δεν μετείχε στον διάλογο αυτό μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας».

Και τόνισε  με νόημα: «Η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλο τον κλήρο.Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια, τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά του κλήρου. Αυτή την επιθυμία την διαβίβασε και ο Παναγιώτατος στον εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στην Χάλκη, οποίος την άκουσε με πολύ σοβαρότητηα, και την επαναλάβαμε και πάλι στον Υπουργό κατά την διάρκεια της ωραίας συνεργασίας που είχαμε” υπογράμμισε ο κ. Δημήτριος.

”Μας εστάλη χθες ένα περιγραφικό κείμενο το οποίο δεν περιλαμβάνει την Εκκλησία της Κρήτης και υπάρχει ανησυχία βεβαία από πλευράς της Εκκλησίας της Κρήτης και ημών. Δεν μπορεί έτσι όπως έχει να πω ότι μας εκφράζει. Πιστεύουμε ότι η διαβεβαίωση του κ. Υπουργού ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος είναι κάτι το ελπιδοφόρο” .

Επίσης στη συνάντηση  ετέθη  και το θέμα των αποσπάσεων κληρικών του Οικουμενικού Θρόνου στο εξωτερικό.

”Ευχόμεθα να προσεχθεί μειζόνως το θέμα της  μισθοδοσίας του κλήρου και των προβληματισμών και των προσδοκιών του Οικουμενικού  Πατριαρχείου για το καλό της Εκκλησίας και του Γένους μας” είπε  κλείνοντας ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων.

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι το πρώτο θέμα που πρέπει είναι να γίνει κατανοητό είναι το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

”Εμείς περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι ο κλήρος για πρώτη φορά εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος” δήλωσε αόριστα και με αδιάφορο ύφος  ο κ. Γαβρόγλου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω τις δηλώσεις: