You are currently viewing Ο ερχομός της Παναγίας Εσφαγμένης στο ανδρικό μοναστήρι του Τρικόρφου Φωκίδος.

Ο ερχομός της Παναγίας Εσφαγμένης στο ανδρικό μοναστήρι του Τρικόρφου Φωκίδος.

  • Reading time:1 mins read

Ο Νοέμβριος του 2018 θα χαρακτηριστεί ως ιστορικός μήνας εις τους αιώνες για το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου, καθώς και για την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Στις 18 Νοεμβρίου 2018 το Ιερό μας Ησυχαστήριο υποδέχθηκε από τον Ιερό Άθωνα και συγκεκριμένα από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, αντίγραφο της θαυματουργικής εικόνος Παναγία η Εσφαγμένη, η οποία θα παραμείνει ως ανεκτίμητος θησαυρός πνευματικής ευφροσύνης και αγιασμού, τόσο για την αδελφότητα του Ιερού μας Ησυχαστηρίου όσο και για τους ευλαβείς προσκυνητές.

Η αγάπη του Καθηγουμένου και Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη και των μοναχών του Τρικόρφου προς το πρόσωπο της μεγάλης Μητέρας μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και τα ευλαβικά αισθήματα δέους προς τον Ιερό Άθωνα, αποτέλεσαν για εμάς αφορμή να ζητήσουμε από τον σεβαστό και αγαπητό μας Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, αντίγραφο της θαυματουργικής εικόνος της Παναγίας της Εσφαγμένης.

Έχοντας υπόψιν την πλούσια Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου που σκέπει την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με την Τιμία Ζώνη και τις επτά θαυματουργικές εικόνες της Θεομήτορος, αλλά και την ευλογία του Θεού που χαριτώνει τον ιερό χώρο όπου επί τόσους αιώνες μονάζουν και ασκούνται χιλιάδες μοναχοί, εκ των οποίων πολλοί αξιώθηκαν της αγιότητος, ο νους μας συχνά στρέφεται ευλαβικά προς το Βατοπαίδι, αυτό το λίκνο της μοναστικής μας Παραδόσεως που θεωρούμε ως αδελφή Μονή. Το πρόσφατο θαυμαστό γεγονός με το χαμόγελο της οσιακής μορφής του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού μετά την κοίμησή του, αλλά και ο πνευματικός σύνδεσμος του Γέροντός μας μετά του Γέροντος Εφραίμ, μας ενεθάρρυναν ώστε να ζητήσουμε ένα ιερό κειμήλιο από την εν λόγω Ιερά Μονή, με σκοπό να μεταδώσουμε αυτή τη Χάρη του Θεού διά της Υπεραγίας Θεοτόκου τόσο στο Ιερό μας Ησυχαστήριο και την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, όσο και στους προσκυνητές που προσέρχονται στο Ησυχαστήριό μας για προσκύνημα.

Το αίτημά μας αυτό, έγινε με χαρά αποδεκτό, τόσο από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, όσο και από την αδελφότητα της Μονής, όπου η αγάπη και ο σεβασμός τους προς το πρόσωπο του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη και τους πατέρες του Ιερού μας Ησυχαστηρίου συνετέλεσαν, ώστε σύντομα να φιλοτεχνηθεί και να προσκομισθεί το ιερό αυτό κειμήλιο στο Τρίκορφο Φωκίδος.

Η υποδοχή της ιεράς και θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας Εσφαγμένης έγινε το εσπέρας της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2018, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και έντονης συγκίνησης. Της υποδοχής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόκτιστος, πλαισιούμενος από δεκάδες ιερείς, μοναχούς και μοναχές της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, καθώς και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Μετά την υποδοχή της ιεράς εικόνας στην είσοδο του Ιερού Ησυχαστήριου μας, ακολούθησε πομπή προς το καθολικό, όπου και τοποθετήθηκε η εικόνα σε περίοπτη θέση. Εν συνεχεία ακολούθησε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο οποίος έχρισε με μύρο την ιερά εικόνα.

Στο τέλος της ακολουθίας του εσπερινού ο Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστήριου μας, Γέροντας Νεκτάριος, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και Γέροντα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου για την δωρεά της εικόνας καθώς και του προσκυνηταρίου αυτής. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον χορηγό του αργυρού πουκαμίσου της εικόνας κ. Μάξιμο Σκήλ και την οικογένειά του.

Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, η προσέλευση του ευλαβούς λαού προς τιμήν της Παναγίας ήταν πολύ μεγάλη, ξεπερνώντας τα 1500 άτομα, ενώ πολλοί πιστοί προσήλθαν και τις επόμενες ημέρες, από διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα, η οποία θα παραμείνει μόνιμα στο καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου μας, για να μαρτυρεί εις το διηνεκές τους ιερούς δεσμούς και την αγάπη μεταξύ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και του Ιερού Ησυχαστηρίου μας, Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρικόρφου Φωκίδος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί τρείς ημέρες συνεχώς έβρεχε, μέχρι και την ώρα που ερχόταν η ιερά εικόνα. Μόλις όμως αφίχθη το αυτοκίνητο που την μετέφερε και λίγο προτού η εικόνα εξέλθη από αυτό, ξαφνικά η κακοκαιρία διεκόπη. Η βροχή κατέπαυσε εντελώς, τα βαριά νέφη εξαφανίστηκαν και ο καιρός παρέμεινε επί ώρες ήπιος και στεγνός, έως ότου προσκύνησε την αγία εικόνα και ο τελευταίος προσκυνητής. Αμέσως μετά την αποχώρηση των τελευταίων προσκυνητών αργά το βράδυ, η κακοκαιρία επανήλθε και συνεχίστηκε για δύο ακόμα ημέρες. Όλοι απέδωσαν αυτή την ξαφνική αλλαγή του καιρού, με παύση του κρύου και της βροχής, στην Υπεραγία Θεοτόκο που εισήρχετο στο Ιερό Ησυχαστήριό μας. Είθε η ευλογία Της για πάντα να σκέπη την Ιερά Μητρόπολή μας, τα μοναστήρια μας και τον κόσμο άπαντα.