You are currently viewing Ο Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης απαντά στη συνέντευξη του Σεβ. Καρπενησίου Γεωργίου

Ο Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης απαντά στη συνέντευξη του Σεβ. Καρπενησίου Γεωργίου

  • Reading time:1 mins read

ΠΡΟΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ: “Ίσως θα ήταν προτιμότερο να είστε λιγότερο… ευγνώμων και περισσότερο φιλαλήθης”… (video)

Η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλη αρετή. Είναι εντολή του Θεού. Ειδικά όταν αυτή εκφράζεται προς εκείνους που μας έχουν ευεργετήσει πνευματικά, τους πνευματικούς μας πατέρες.

Στα πλαίσια αυτά, αξιέπαινος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό IONION FM και στο δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Στρουμπάκο, δήλωσε πως δεν μπορεί να μη σταθεί στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου σε αυτές τις δύσκολες για αυτόν στιγμές, αφού είναι ο μόνος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος που δέχθηκε από τον κ. Ιερώνυμο τόσο τη μοναχική κουρά όσο και τις χειροτονίες σε όλους του βαθμούς της Ιερωσύνης. Εύγε λοιπόν στον κ. Γεώργιο για το μάθημα ευγνωμοσύνης.

Υπάρχει όμως και ένα “αλλά”, το οποίο αβίαστα προκύπτει εάν κανείς παρακολουθήσει με προσοχή όλη τη συνέντευξη. Και αυτό το “αλλά”, έγκειται στο ότι ο Μητροπολίτης Καρπενησίου φαίνεται να πασχίζει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με τις μυστικές διαβουλεύσεις του κ. Ιερωνύμου με τον Τσίπρα και την “συμφωνία” που αιφνιδιαστικά ανακοίνωσαν με κοινό διάγγελμα από το Μαξίμου στις 6 Νοεμβρίου 2018. Σε κανένα από τα εύστοχα ερωτήματα του κ. Στρουμπάκου, τα οποία προβληματίζουν κάθε σκεπτόμενο πιστό και πολίτη, δεν δίδεται πειστική και σαφής απάντηση από τον κ. Γεώργιο. Είναι εμφανής η άτεχνη απόπειρά του να δικαιολογήσει τα πάντα αναφορικά με τον Αρχιεπίσκοπο και τους ανθρώπους του και να αδικήσει, ας μου επιτραπεί, όσους αντιδρούν στους χειρισμούς και στις αποφάσεις του κ. Ιερωνύμου.

Εκεί όμως που ο κ. Γεώργιος “το χάνει” εντελώς, είναι όταν, προς το τέλος της συνέντευξης, ερωτάται εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι εν Ελλάδι δικαιοδοσίες του εγνώριζαν για τις συζητήσεις Τσίπρα και Ιερωνύμου. Ο κ. Γεώργιος, όπως και όλοι άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν εγνώριζαν, αλλά αποφεύγει να το πει ευθέως. Λέγει, “σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν…” κλπ. Αυτό δεν είναι λόγος ευθύς και αληθείας, όπως απαιτεί η Εκκλησία, όπως απαιτεί ο ίδιος ο Χριστός, ιδιαίτερα από ένα Επίσκοπο. Ο Επίσκοπος δεν είναι πολιτικός, για να πρέπει πάση θυσία να δικαιολογήσει τον προϊστάμενό του, ιδιαίτερα όταν πλέον έχει περίτρανα αποκαλυφθεί στους πάντες ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”!

Ενώ, με πολλή θλίψη και αγανάκτηση άκουσα τον Μητροπολίτη Καρπενησίου να τοποθετείται με απαράδεκτο τρόπο για τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, αποκαλώντας τις “πονεμένη ιστορία” και “παγκόσμια πρωτοτυπία”… Αν ο κ. Γεώργιος θεωρεί ότι κακώς στο Ελληνικό Κράτος υπάρχουν περισσότερες της μιας εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, ας έχει τουλάχιστον την επίγνωση ότι, όπως λέγει και η Αγία Γραφή, “το έλαττον υπό του κρείττονος ευλογείται”. Συνεπώς, ας εισηγηθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να καταργηθεί πια, καιρός είναι, η καρικατούρα του “Αυτοκέφαλου” και να υπαχθεί ολόκληρη η Ελλάδα, ως οφείλει ιστορικά και πνευματικά, στο Πατριαρχείο του Γένους μας, στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Διότι, τέτοιες θλιβερές απόψεις, σαν αυτές του Μητροπολίτου Καρπενησίου, επιβεβαιώνουν απλά αυτό που εύστοχα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γείτονάς του Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος: “Το πολίτευμα της Εκκλησίας είναι συνοδικό και ιεραρχικό, και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Πρωτόθρονη Εκκλησία που προεδρεύει και έχει ηυξημένες αρμοδιότητες, πράγμα που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και να υπονομευθεί από κανέναν. Διαφορετικά το κάθε αυτοκέφαλο γίνεται “κακοκέφαλο” και ενδεχομένως “ξεροκέφαλο”.”

Καλή λοιπόν η ευγνωμοσύνη σας προς τον Γέροντά σας, Σεβασμιώτατε Άγιε Καρπενησίου, αλλά αν για χάρη αυτής χωλαίνεται ενσυνείδητα ως προς την αλήθεια και την ευπαρρησίαστη μαρτυρία της, ίσως θα ήταν προτιμότερο να είστε λιγότερο… ευγνώμων και περισσότερο φιλαλήθης.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μητροπολίτου Καρπενησίου στο σύνδεσμο: https://romalewfronimati.blogspot.com/2018/11/video_27.html