“Θα καλέσουμε τον Μητροπολίτη Πάφου να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις για την συμπεριφορά του την Πέμπτη στην Ιερά Σύνοδο”, δήλωσε χθες Κυριακή (18/5) ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Γεώργιος, μετά το πέρας του μνημοσύνου για την Γενοκτονία των Ποντίων που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, στην Πάφο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Γεώργιος, κλήθηκε να σχολιάσει τα θέματα που θα εξετάσει η Σύνοδος την ερχόμενη Πέμπτη και απάντησε πως «είναι πολλές επιστολές που έρχονται από παντού για την θέση του Μητροπολίτη Πάφου στα διάφορα θέματα. Για αυτό θα τον καλέσουμε να δώσει απαντήσεις, να δώσει εξηγήσεις για αυτή την συμπεριφορά του».
Ερωτηθείς κατά πόσο αναφέρεται σε θέσεις ή αν μιλά για συγκεκριμένες κατηγορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Γεώργιος απάντησε «για διάφορα» προσθέτοντας πως το θέμα θα εξετάσει η Σύνοδος την Πέμπτη.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα γίνει δίκη την Πέμπτη ή απλά η Σύνοδος θα ακούσει τον Μητροπολίτη Πάφου, σημείωσε πως ο Μητροπολίτης Πάφου θα ακούσει πρώτα τις κατηγορίες και ύστερα θα απαντήσει. Για το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα, ο Κύπρου Γεώργιος απάντησε ότι «θα ακουστεί πρώτα η θέση μας, η θέση του και μετά θα δούμε».
Δηλαδή άφησε όλα τα ενεδεχόμενα ανοικτά.
Επίσης ρωτήθηκε για την Κάρα του Αποστόλου Παύλου, αν τελικώς θα έλθει στην Κύπρο προς ευλογία του λαού αλλά και για το αν έχει κάποια επαφή με τον νέο Πάπα, ανέφερε πως «σήμερα γίνεται η ενθρόνιση» για να προσθέσει πως «οπωσδήποτε θα ξαναεπανέλθει το θέμα».
Σε ερώτηση πως αντιδρά η Σύνοδος όταν ένα μέλος της Συνόδου αποκαλεί τον Πάπα «υπηρέτη του σκότους» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Γεώργιος σημείωσε πως θα τα εξετάσει και αυτό η Σύνοδος. Και όπως είπε:
Γιαυτό έχουμε συγκαλέσει την Σύνοδο, γιατί πρέπει κάποια πράγματα τα οποία εκθέτουν και την εικόνα της Εκκλησίας μας – όχι στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό – να βρουν την λύση τους». Είναι, όπως είπε, στη διάθεση της Συνόδου να εξετάσει όλα τα πράγματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
Σε ερώτηση κατά πόσο μόνο από εκκλησιαστικές επιτροπές γίνονται οι καταγγελίες ή και από άλλους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος απάντησε «από παντού». Ερωτηθείς κατά πόσο έχει διασταυρώσει ότι οι θέσεις αυτές είναι σωστές, είπε ότι «δεν θα καταδικάσουμε κάποιον χωρίς να ακούσουμε τις απόψεις του».