You are currently viewing Ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει τι γίνεται και τι λέει στο παρασκήνιο και ασφαλώς στο προσκήνιο!

Ο Αρχιεπίσκοπος ξέρει τι γίνεται και τι λέει στο παρασκήνιο και ασφαλώς στο προσκήνιο!

  • Reading time:1 mins read

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Μία απρόσμενη σύντομη συνομιλία μου στο χώρο στάθμευσης της Συνόδου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι ο 82χρονος Πρωθιεράρχης καλά κρατεί ακόμη και ας περιμένουν την σειρά τους οι διάδοχοι. Και το σπουδαιότερο: μας δουλεύει όλους ψιλό γαζί.

Η ολιγόλεπτη συνομιλία μου έγινε παρουσία του πιστού προσωπικού του «φύλακα αγγέλου» Δημήτρη Καρανάσιου, ο οποίος ακούει και βλέπει πολλά, αλλά λέει τα απολύτως απαραίτητα . Ήταν η πρώτη μου συνομιλία μετά από πολύ καιρό.
Μετά το Χριστός Ανέστη- Αληθώς Ανέστη και το πως είμαστε είπα στον Αρχιεπίσκοπο:

-Πάντως τους κρατάτε όλους σε χαμηλά επίπεδα!Κιχ δεν ακούγεται! Πώς το καταφέρνετε αυτό; Τον ρώτησα ..
– Δεν είναι η ώρα για φασαρίες. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα! Πρέπει να είμαστε ενωμένοι! 

Και ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχασε χρόνο και μου την είπε:– Εξαιρετικό το κείμενο σου προχθές. Έβγαλες 82 υποψήφιους Αρχιεπισκόπους! Να μην παραπονεθεί κανείς.

 Αυτό μου είπε πριν λίγο Μακαριώτατε, του απάντησα και ένας εκ των προβεβλημένων δελφίνων. Μάλιστα πρότεινε να τους πούμε να πάρουν απο δύο λαχνούς έκαστος και να κληρώσουμε δια δύο..

Χαμογέλασε ο Αρχιεπίσκοπος!
-Δεν βλέπω πάντως να βιάζεται κανείς για την επόμενη μέρα! Του είπα …
– Δεν είναι κακό να υπάρχουν φιλοδοξίες! Θα έλθει η ώρα τους..
– Πάντως εσείς το είπατε αυτό κάποτε στις εκλογές του 1998 , έξω από το Α ´ Νεκροταφείο. Είμαστε όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι είπατε…

Ο Αρχιεπίσκοπος με κοίταξε χαμογελώντας σαν να χάρηκε που του το θύμισα . Και γυρνώντας το βλέμμα του προς τον Αρχιγραμματέα Θεοφ. Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο και τον Δημήτρη Καρανάσιο, είπε με νόημα:
– Ευτυχώς που όταν λέμε κάποια πράγματα υπάρχει ο Θεός να μας ακούει και ο κ. Τζούμας να τα καταγράφει… 
Με χαιρέτησε λιγάκι σκεπτικός ( ίσως γιατί του θύμισα το … «επάρατο» για εκείνον 1998) και έφυγε χωρίς να κοιτάξει πίσω του.
Οφείλω να καταθέσω στο εξομολογητικό αυτό κείμενό μου ότι ποτέ δεν έκρυψα, ούτε παρασιώπησα- παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουμε σε πολλά θέματα -το ότι θεωρώ τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο τον Β ´ έξυπνο άνθρωπο, με στρατηγικό μυαλό και με ηγετικά χαρίσματα, τα οποία σκοπίμως καλύπτει κάτω απο το ράσο του, προβάλλοντας περισσότερο τον «παπά», παρά τον Αρχιεπίσκοπο.
Είναι και αυτό ένα ταλέντο που του πήρε πολλά χρόνια για να το κάνει δεύτερη φύση του, ισχυρότερη της πρώτης.
Τα όσα ζούμε σήμερα ως χώρα και τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή όλων μας έχουν επηρεάσει όπως είναι φυσικό και την Εκκλησία μας .
Ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται γύρω του και στα δύο στρατόπεδα που έχει να αντιμετωπίσει.
Γνωρίζει πολύ καλά το τι μαγειρεύεται και τι μεθοδεύεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και τι κυοφορείται αφανώς μέσα στην δική του οικογένεια- την Εκκλησία- από τους φιλόδοξους Ιεράρχες που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αναπτύξουν την προσωπική τους στρατηγική και να πάρουν θέση μάχης για την επόμενη μέρα.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος κάποια στιγμή θα παραδώσει τη σκυτάλη. Θεωρούν ότι θα παραιτηθεί. Αλλά λογαριάζουν χωρίς τον.. ξενοδόχο.
Ο Ιερώνυμος για όσους τον γνωρίζουν απο παλιά ξέρουν ότι θα παραμείνει στη θέση του όσο το μυαλό του λειτουργεί σωστά και η κρίση του παραμένει κοφτερή – έστω και αν μερικές φορές λειτουργεί υποκειμενικά.
Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην απόφαση να «ιδιωτεύσει» είναι αν η ίδια η Ιεραρχία καταλάβει ότι η παρουσία του στον Πρώτο Θρόνο είναι πλέον επιβλαβής για την Εκκλησία και τον οδηγήσει η ίδια στη μόνη λύση που υπάρχει : στην οικειοθελή έξοδο.
Ο άλλος τρόπος είναι ο φυσικός για κάθε άνθρωπο που είναι πλέον στην δικαιοδοσία του μεγαλοδυνάμου Θεού. Τώρα μάλιστα με τον… βηματοδότη που έβαλε είναι σαν να
κέρδισε χρόνο. Μάλιστα σα να τον είδα και πιο ανάλαφρο στο περπάτημα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει πλήρη επίγνωση των όσων συζητούνται και εκ του χαρακτήρος του το διασκεδάζει!
Και επειδή ως άνθρωπος έχει μέσα στο DNA του τον αιφνιδιασμό και μάλιστα με τους δικούς του όρους, όλα τα παραπάνω μπορούν να καταπέσουν ως χάρτινος πύργος και για άλλη μια φορά να μας καταπλήξει! Έως τότε ας κάνουμε υπομονή και ας περιμένουμε τις εξελίξεις.
Πάντως σας οφείλω μια προσέγγιση του θέματος : Ο Ιερώνυμος και οι διάδοχοι. Θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω τις επόμενες μέρες.