You are currently viewing Ο ”Απόστολος Παύλος” στην Θεσσαλονίκη

Ο ”Απόστολος Παύλος” στην Θεσσαλονίκη

  • Reading time:1 mins read

Σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας και Θράκης), η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τη συλλογή «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» του Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη.

Η έκθεση ανοίξε στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.

Το έργο του Έλληνα της διασποράς, μετά από τις παρουσιάσεις στο Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας, παρουσιάσθηκε το 2013 στην γενέτειρα πόλη του καλλιτέχνη, τη Βέροια, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας.

Στη συνέχεια προσκλήθηκε από τον π. Πάπα Βενέδικτο σε μία μεγαλειώδη παρουσίαση στη Βασιλική του Αγίου Παύλου, στη Ρώμη, το 2014.

Παράλληλα με την εικαστική συλλογή του Απ. Παύλου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζεται το project «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ».

Το έργο που είναι ιδέα του Καθηγ. Βαρλάμη, περιλαμβάνει την προσκυνηματική διαδρομή του Απόστολου των Εθνών στην Μακεδονία και αποτελεί ένα αναπτυξιακό έργο θρησκευτικού τουρισμού που απαντάει δυναμικά στην «κρίση» της πατρίδος μας σήμερα.

Η υιοθέτηση του έργου αλλά και η ομοψυχία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που συμμετέχουν και υποστηρίζουν την έκθεση και το πρόγραμμα, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για την σημερινή πραγματικότητα ότι η πατρίδα μας μπορεί να ξεπεράσει την λεγόμενη κρίση με έργα πνοής που αναφέρονται στην ιστορική και θρησκευτική μας παράδοση.

Στην έκθεση συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Οικονομίας και Τουρισμού και η Περιφερειακή Ένωση των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από ιδιωτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν η Aegean Airlines, το ξενοδοχείο MAKEΔΟΝΙΑ PALACE και ο όμιλος εταιρειών Σαμαράς & Συνεργάτες.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το ART MUSEUM της Αυστρίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας: 08.00 – 20.00 Πληροφορίες: 2313.306.400

**********

Τὸ σπουδαῖο αὐτὸ καλλιτεχνικὸ ἔργο τοῦ διεθνοῦς φήμης καλλιτέχνου κ. Βαρλάμη, συνδυάζει τὸν σεβασμὸ στὴν ὀρθόδοξη παράδοση καὶ τὴν ἱστορικὴ ταυτότητα τοῦ τόπου μας μὲ τὸν δυναμισμὸ καὶ τὴν μετά-δοση τοῦ ἑλληνοχριστιανικοῦ πολιτισμοῦ σὲ ὁλόκληρο τὸν κόσμο, ἐνῷ συγχρόνως προβάλλει καὶ ἀποδεικνύει μὲ μοναδικὸ τρόπο ὅτι ἡ πατρίδα μας ἀκόμη καὶ μέσα στὶς σύγχρονες καὶ δύσκολες συνθῆκες ποὺ ζοῦμε, διαθέτει μιὰ ἐξαιρετικὴ πολιτισμικὴ παραγωγὴ ἡ ὁποία μεταφέρεται πρὸς ὅλους…

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Η πρωταρχική εικόνα του Απ. Παύλου στο μυαλό μου, δεν έχει κανένα φωτογραφικό γνώρισμα.

Αν και δεν ξεκινώ από κάποιο συγκεκριμένο τύπο, στις μελέτες μου για τη φυσιογνωμία, εμφανίζεται στο τέλος η εικόνα που φύλαγα στην ψυχή μου.

Ο Παύλος αποτελεί από πολύ καιρό μια ιδέα για μένα.

Αυτή η «μαρτυρική» απεικόνιση αλλάζει ωστόσο, από περίπτωση σε περίπτωση, από κατάσταση σε κατάσταση.

Στην αρχή έγιναν τα σκίτσα μου για τον Σαούλ, όταν ήταν ένας φανατισμένος κι αποφασισμένος αντίπαλος των χριστιανικών κοινοτήτων, έτοιμος να φυλακίσει και ν’ αντιπαρατεθεί.

Τα τελικά πορτρέτα μου για τον Παύλο περιέχουν πάντως μια σειρά από ημιτελείς περιοχές που προκύπτουν απ’ το μυστήριο της ζωής του.

Πρόκειται για μια σειρά από εναλλαγές με κινούμενα χρώματα και σχήματα που διαμορφώνουν την απεικόνιση ζωντανά. Το σύνολο αυτών των διαδοχικών εικόνων αποδίδει μια δονούμενη εικόνα.

Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συναισθηματικοποίηση των εικόνων. Δε θέλω να παραπέμπω σε μια λανθασμένη ψευδαίσθηση: “Κοιτάξτε εδώ, αυτός είναι ο Παύλος».

Την εικόνα του Παύλου μου τη δημιουργώ απ’ τη δική μου προσωπική πνευματικότητα, την αγάπη και το θαυμασμό μου για τη μεγάλο απόστολο των Εθνών.

Το ενδιαφέρον μου είναι να μπορεί ο θεατής να συναισθανθεί την αλληλεγγύη μου προς τον άγιο Παύλο, τη συμπάθειά μου για το έργο του και τις φροντίδες του.

Για το λόγο αυτό ζωγραφίζω πολλά πορτρέτα, προσπαθώ ξανά και ξανά να καταφέρω να τον συναντήσω.

Αυτό απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και πνευματική ένταση.

Στο τέλος είναι οι μυστηριακές απεικονίσεις του Παύλου. Μια εικόνα μυστηρίου θέλει να διεισδύσει στην ψυχή του θεατή, θέλει ν’ αγγίξει τα συναισθήματά του, να μαρτυρήσει την αγιότητά του…

Ευθύμιος Βαρλάμης