You are currently viewing Ἀντί τοῦ ἀγαπᾶν με…

Ἀντί τοῦ ἀγαπᾶν με…

  • Reading time:1 mins read

Όταν γράψαμε πρότριτα ότι δεν καταλαβαίνουμε τους Αγιοταφίτες, έπρεπε να μας επιβεβαιώσουν με το Πατριαρχικό γράμμα το οποίο κυκλοφόρησε.

Αγρίεψαν λοιπόν. Τους πάτησε τον κάλο ο Πατριάρχης Ειρηναίος με την έκκληση βοήθειας, αλλά κυρίως με το αίτημα για την «απελευθέρωσή του». Μία μέρα μετά, τον αποκατέστησαν στην αρχιερωσύνη. Ελπίζουμε πως δεν το έκαναν γιατί τους είπαν οι γιατροί, ότι «δεν τη βγάζει καθαρή». Η επόμενη πράξη να τα βάλλουν δημόσια με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, βέβαια υμνολογώντας Τον για την βοήθεια που λαμβάνουν με δισκοφορίες, αποσπάσεις κληρικών και όσα άλλα.

Οι εικόνες που ασεβώς κυκλοφόρησαν από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου Ιορδανίτου, με τον αδύναμο Πατριάρχη ημίγυμνο, να είναι, για την ανάγκη της φωτογραφίας, σκεπασμένος με τραπεζομάντηλα της λαϊκής, κάτι που είδαμε και με τον μακαριστό ήδη ηγούμενο του Σαραντάριου, δεν περιποιούν τιμή στο πρόσωπο του Πατριάρχη Ειρηναίου. Μπορεί ο εκεί Ηγούμενος να κάνει το παραπάνω από όσο μπορεί, αλλά οι συνθήκες δεν είναι οι απαιτούμενες στο χώρο και στον τόπο, στον τρόπο και φυσικά στους ανθρώπους. Αποθεραπεία δεν γίνεται με καλογερική, ούτε με εθελοντές. Αυτό μπορεί να είναι αγάπη, η περίθαλψη όμως όπως φανταζόμαστε για την περίπτωση του Πατριάρχη, χρειάζεται εξειδίκευση, ελεγμένο φαγητό και φαρμακευτική αγωγή. Άλλωστε το ότι χρειάστηκε σε πολύ λίγες μέρες να ξανανοσηλευτεί, αυτό μας βεβαιώνει.

Βγήκαν λοιπόν να εγκαλέσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, για τη δήλωσή Του σε ανταπόκριση μιας δημόσιας έκκλησης ενός ανθρώπου, που δεν ήτανε της εκκλησιαστική του δικαιοδοσίας, αλλά ένας πονεμένος από την έρημο.

Δεν προσκάλεσε τον «πρώην Πατριάρχη» ο Αρχιεπίσκοπος να έρθει στο Γεροντολογικό κέντρο, όπως λανθασμένα γράφουν οι ειδήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα με τη δημόσια δήλωσή του, απλά είπε το παρόν σε ένα δημόσιο αίτημα. Μάλιστα αν με την πρώτη ματιά φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί άμεσα, σε  μία δεύτερη ματιά αυτό το «1η Σεπτεμβρίου» δίνει το χρόνο και για όλες αυτές τις διαδικασίες τις επίσημες, τις οποίες απαίτησε γραπτώς ο Ιεροσολύμων. Μάλιστα στη δήλωση, σεβόμενος ο Αρχιεπίσκοπος τις διοικητικές αποφάσεις της Σιωνίτιδος Εκκλησίας τον αποκαλεί πρώην Πατριάρχη και όχι Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων, όπως αποφάσισαν εσπευσμένα την επομένη της εκκλήσεως. Τώρα γιατί αυτό προκάλεσε την δική τους έκλυση; απορία μας είναι!

Θα έπρεπε επιπλέον να γνωρίζουν ότι στην ιστορία του, ο σήμερα Αθηνών Ιερώνυμος, έχει δείξει το έλεος του σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν άνθρωποι της Ελλαδικής Εκκλησίας βρέθηκαν με διοικητικές πράξεις εμπερίστατοι, ως οι Μητροπολίτες Τραχείας Ηλίας και Λιτζάς Κωνσταντίνος. Ενώ στα υποδειγματικά ιδρύματα, τα οποία δημιούργησε στην ποτέ Μητρόπολη του, έλαβαν περίθαλψη στο γήρας τους, επίσκοποι και κληρικοί, ως ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Πέτρος.

Αν τώρα ο γνώριμος στα μέρη της Αγίας Γης, Αρχιμανδρίτης της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε μία επικοινωνία με το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, τι προς θάνατον; Όταν ο ίδιος προσπαθούσε να αναδείξει και να δώσει πράγματα στον Ιερό τόπο ήταν καλός;

Όχι Μακαριώτατε Ιεροσολύμων από την αρχή έχετε κάνει λάθος οι Σπουδαίοι. Η Αγιοταφιτική Αδελφότητα άσπλαχνα φέρθηκε στον πατέρα της. Τον αποκαθήλωσε, αντί να τον συγχωρέσει σε ότι λάθος έγινε, αν έγινε. Αλλά δεν μείνατε μέχρι εκεί. Του στερήσατε την ελευθερία, καθηλώνοντας τον, εντός της Αγίας Θέκλας. Αυτό λέγετε ανασφάλεια, το οποίο είναι ίδιο των εξουσιαστών, δεν θα έπρεπε όμως και των ασκούντων Εκκλησιαστική εξουσία. Αν δεχθούμε ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος βγήκε σε φάουλ εντός του γηπέδου σας, έπρεπε να φτάσετε στον αποκλεισμό του από τον κοινό ιερό σας αγώνα;

Τελικά πόσο Χαμ αποδείχθηκε η Αδελφότητα των Σπουδαίων; Από την Βιβλική ιστορία ο Χαμ, ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Νώε (Γένεση 5,32 και 6,10), όταν μετά τον κατακλυσμό είδε αναιδώς τη γύμνια του πατέρα του, την οποία προκάλεσε η μέθη και δε την κάλυψε οπισθοβατών, όπως έκαναν τα αδέλφια του, έλαβε την κατάρα του Νώε, ότι θα γινόταν χειρότερος και από τους δούλους των αδερφών του» (Γένεση 9,20-27). Έτσι ο Χαμ δεν συμπεριλαμβάνεται μαζί με τ’ αδέρφια του στην εορτή των Προπατόρων. Λοιπόν με αυτά και άλλα, το ότι ο πλέον Πατριάρχης πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος δεν είχε διαβατήριο, στα δικά μας τα δεδομένα σημαίνει στέρηση ελευθερίας, αν όχι έλλειψη αγάπης.

Θα μπορείτε πολύ εύκολα νομικίστικα και με έλληνα λόγο στη γραφίδα σας, όχι βέβαια του εξ υμών πρώτου, αλλά του συντάκτη γραφέα της εγκλίσεως, να δικαιολογήσετε τις επιλογές σας.  Όμως στα μάτια των απλών ανθρώπων σας λείπει η αγάπη. Και η αγάπη αυτή θα έπρεπε να ήταν εκδηλούμενη εκτός του Πατριάρχη Ειρηναίου και προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τουλάχιστον με ένα ευχαριστώ, γιατί άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του στο Δήλεσι και όχι με μία έγκλιση.

Συνοπτικός

Δείτε την επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

ΠΗΓΗ: poimin.gr