You are currently viewing Νέο τυπικό εφαρμόζετε Αγιε Αρχιγραμματεύ;

Νέο τυπικό εφαρμόζετε Αγιε Αρχιγραμματεύ;

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Ο χώρος της Εκκλησίας είναι ιερός και οι κληρικοί μας,πάσης βαθμίδος, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το ισχύον εκκλησιαστικό τυπικό, το οποίο καθορίζει τα πάντα με λεπτομέρειες- ακόμη και για τους πλέον ανίδεους.

Δεν μπορεί ο καθένας να αυθαιρετεί και να εφαρμόζει τις δικές του καινοτομίες, χάρη απλούστευσης των διαδικασιών, ή εξοικονόμησης χρόνου, ή έστω για λόγους ταπεινοφροσύνης! Ο Θεοφ. Μεθώνης κ. Κλήμης που είναι δεινός λειτουργός της Εκκλησίας μας και ο οποίος μέχρι τώρα εφήρμοζε πάντα με θρησκευτική ευλάβεια, τα όσα ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας, κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία Ψυχικού προκειμένου να τελέσει την θεία λειτουργία των Βαίων διέπραξε ένα φάουλ. Στη φωτό τον βλέπουμε να φθάνει στο ναό χωρίς το επιρριπτάριο και στη συνέχεια να ” παίρνει καιρό” που λέμε, χωρίς μανδύα και επανωκαλλίμαυχο.. Σε σημείο που ανάγκασε τον Προϊστάμενο του ναού π. Ιωαννίκιο να βγάλει κι αυτός το δικό του επανωκαλλίμαυχο! Τί έγινε πατέρες μου; Τί πάθατε; Πλακώσανε οι ζέστες;
Πού τα βρήκατε αυτά γραμμένα; Αν αρχίσει ο καθένας εκ των Ιεραρχών μας,να εφαρμόζει τις δικές του απόψεις, τότε αυτό που θα μείνει δεν θα είναι Εκκλησία αλλά Λούνα – Πάρκ.

Εντάξει κατανοούμε οτι με την ανοχή όλων συμβαίνει κατά τις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας και της ΔΙΣ να συμμετέχουν οι Αρχιερείς μας μόνο με το καλλιμαύχι– ενώ από τις φωτό που λαμβάνουμε διαπιστώνουμε οτι όλες οι άλλες Σύνοδοι, των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, είναι τυπικότατες—αλλά κατά την ώρα της θείας λατρείας δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό!

Και καλά ο μανδύας μπορεί να μην υπήρχε, αλλά το επανωκκαλλίμαυχο δεν ήταν τόσο δύσκολο να εξευρεθεί όταν μάλιστα υπήρχε και φωτογράφος για να απαθανατίσει τις ιστορικές στιγμές! Δεν είμαι τυπολάτρης αλλά ούτε και τυπολάγνος! Όταν όμως η Εκκλησία εγείρει στο ποίμνιο τόσες αξιώσεις(τυπικού περιεχομένου ως επί το πλείστον), προκειμένου να τελέσει ένα ιερό μυστήριο — γάμου ή τβαπτίσματος– δεν γίνεται οι Αρχιερείς μας να καινοτομούν άνευ λόγου και αιτίας!

Θέλω εν κατακλείδι, να θυμίσω κάτι που έζησα το 1983 στο Φανάρι. Ο αείμνηστος Μεγάλος Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων(Χατζής) ευρισκόμενος εις το γραφείο που διέθετε στο παλιό κτίριο του Πατριαρχείου,( πριν γίνει η επισκευή της Πτέρυγας που κοσμεί τώρα το Φανάρι) ειδοποιείται από τον κλητήρα οτι τον θέλει ο Παναγιώτατος ( ο Μακαριστός Πατριάρχης της Αγάπης) Δημήτριος!Και ο Γέρων Χαλκηδόνος με συμπεριφορά μαθητή που τον φωνάζει ο Λυκειάρχης στο γραφείο του σηκώθηκε φόρεσε το εξώρασο και το καλλιμαύχι του, ευπρεπίστηκε και πήγε στο γραφείο του Πατριάρχη!! Ποιός;; Κοτζάμ Χαλκηδόνος!

Κι όταν επέστρεψε στο γραφείο του και τον ρώτησα για την όλη διαδικασία, δεδομένου οτι το γραφείο του Πατριάρχη ήταν στον ίδιο χώρο, μου είπε:

–“Οταν σε καλεί ενώπιόν Του ο Πατριάρχης του Γένους πρέπει να παρουσιάζεσαι ευπρεπώς για να δίνεις το παράδειγμα σεβασμού και προς τους νεωτέρους! Αλλοίμονο αν πήγαινα ασκεπής και χωρίς ράσο.Μπορεί να μη μου έλεγε τίποτα, αλλά θα ήτο άκρως υποτιμητικόν και για τους δυό μας”.

Αυτά από έναν Ιεράρχη Γίγαντα: τον Χαλκηδόνος Μελίτωνα! Σήμερα οι νεώτεροι σκέφτονται, δυστυχώς, πιο χαλαρά!

FullSizeRender(4)