You are currently viewing Μνήμη Νίκου Μαγγίνα

Μνήμη Νίκου Μαγγίνα

  • Reading time:2 mins read

Σαν σήμερα 10 Απριλίου 2021, πριν από τρία χρόνια,έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Μαγγίνας ο εμβληματικός φωτογράφος του Φαναρίου και ο άνθρωπος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έφυγε από τη ζωή ύστερα απο πολυήμερη ταλαιπωρία από τον κορονοϊό.

Ο Κωνσταντινουπολίτης Νίκος Μαγγίνας έφυγε στην ηλικία 69 χρονών. Ήταν δημοσιογράφος και μανιώδης λάτρης της φωτογραφίας. Είχε μηχανές όλων των ηλικιών και τεχνολογικών επιδόσεων. Από το 1991 ήταν ο επίσημος  φωτορεπόρτερ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πιστός ακόλουθος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε όλα του τα ταξίδια. Βεβαίως ήταν και ο ανεπίσημος πληροφοριοδότης του για τα συμβαίνοντα στην Πατριαρχική αυλή. Χάρη στον Νίκο Μαγγίνα ο Πατριάρχης γνώριζε τα πάντα!

Ο ακαταπόνητος Νίκος Μαγγίνας είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και ήταν  υπό αυστηρό περιορισμό στο δωμάτιο του στο Φανάρι, και εκεί  επήλθε το μοιραίο. Τον βρήκαν το πρωί της 10ης Απριλίου επί της κλίνης του.

Ο εκλιπών διετἐλεσε  στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και εμβληματική μορφή του Φαναρίου και της ρωμέικης Ομογένειας.

Και έφυγε μια συμβολική ημέρα. Την 10ην Απριλίου 1821 οι Οθωμανοί απαγχόνησαν στην κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’.Έκτοτε η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή εις ένδειξη τιμής προς τον μεγάλο εθνομάρτυρα και ιερομάρτυρα Πατριάρχη.

ΦΩΤΟ: Από το αρχείο του Νίκου Μαγγίνα

Κάθε  χρόνο την μέρα αυτή , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανάβει  κερί και καταθέτει  ανοιξιάτικα άνθη στον τόπο του μαρτυρίου.  Ο Νίκος Μαγγίνας με την φωτογραφική μηχανή του ήταν πάντα παρών και απαθανάτιζε τη στιγμή. Το 2021 ο Νίκος Μαγγίνας  έφυγε την ημέρα της 200ης  επετείου του απαγχονισμού του Ιερομάρτυρα Γρηγορίου Ε’.

Ο Πατριάρχης, μέσα σε συγκινητική σιωπή,  προσευχήθηκε για λίγα λεπτά όπως κάθε χρόνο,στον ιερό αυτό τόπο για το παρόν και το μέλλον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών και όλων των δοκιμαζομένων κατοίκων της Μ.Ανατολής, για την εκτόνωση των εντάσεων και την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

ΦΩΤΟ:Πἐρυσι στις 6 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νικολάου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του στο κοιμητήριο του Σισλί .

Άνθρωπος γλυκύς, χαμογελαστός και ανιδιοτελής γνώριζε πολύ καλά την ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπήρξε με την αρθογραφία του θερμός υποστηρικής των δικαίων του.

Το 2012 ο Πατριάρχης του απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου ως αναγνώριση του έργου του και την αξία του χρέους στην ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης .

ΦΩΤΟ:Ο μακαριστός Μαγγίνας στην Παναγία Σουμελά, πιστός στο καθήκον της αποστολής φωτογραφιών. 

Στην επιτύμβια πλάκα του αείμνηστου Νίκου ο Πατριάρχης έγραψε : «Ηγάπησε την Πόλιν του κόσμου και κατέκτησε την Βασιλείαν των Ουρανών»

Με ανιδιοτέλεια και μεράκι συγκέντρωσε άφθονο ιστορικό υλικό αποθανατίζοντας για τριάντα χρόνια το έργο  του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Τον Νίκο « όπως κάθε Βυζαντινό καλλιτέχνη τον απασχολούσε πρώτα να καθαρίσει την ψυχή του κι έπειτα να τεχνουργήσει. Ο χρόνος του ήταν υπεριστορικός γιατί υπεριστορικός είναι ο θεσμός που υπηρέτησε. Η ιερά και μεγάλη υπόθεση , κατά τον Μελίτωνα Χατζή.»

Ο μακαριστός Νίκος Μαγγίνας ήταν γέννημα-θρέμμα Πολίτης. Η μητέρα του υπήρξε δυναμική και πολύτιμη στην ομογένεια αφού είχε χρηματίσει επικεφαλής στο περίφημο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου το οποίο το πρόλαβαν τα χρόνια και  κινδυνεύει να καταρρεύσει.  Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν ιστοριοδίφης και  η ζώσα  συνείδηση της Ρωμαίικης κοινότητας. Γνώριζε τα πάντα, ακόμα και για γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν μικρός, όπως τα Σεπτεμβριανά ή τις απελάσεις του 1964.Και του άρεσε τα αφηγείται και να τα επεξηγεί!

Μνημόσυνο στην Πόλη

Μνημόσυνο του Νίκου Μαγγίνα τελέστηκε σήμερα και μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως στο Σισλί. Μετά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και τελέστηκε τρισάγιο επί του τάφου του, στο οποίο παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ιεράρχες και Ρωμιοί της Πόλης(απ´όπου και τα παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα).