You are currently viewing Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου: Μήτηρ Θεού- Ο Λογικός Παράδεισος

Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου: Μήτηρ Θεού- Ο Λογικός Παράδεισος

  • Reading time:1 mins read
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Μια καλαίσθητη έκδοση έφθασε στα χέρια μας, από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης. Πρόκειται για  το νέο πόνημα του Σεβ. Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου με τίτλο «ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ. Ο ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ». Ένα βιβλίο χρήσιμο σε ιεροκήρυκες, ερευνητές, αλλά και σε κάθε Παναγιόφιλο αναγνώστη, ο οποίος θέλει μα νιώσει και μα γευτεί στη ζωή του την θαυματουργή επίδραση της γλυκειάς Παναγίας μας.

Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια, τα οποία καλύπτουν συνοπτικά ό,τι αφορά στην Υπεραγία Θεοτόκο. Προτυπώσεις της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιά Διαθήκη, Η θέση Της στην ορθόδοξη θεολογία, Η διακονία Της στην σωτηρία του ανθρώπου, Οι Θεομητορικές εορτές, Η λειτουργική τιμή της Θεοτόκου, Η τιμή των ιερών εικόνων, Περίπυστες Θεομητορικές εικόνες των Σερρών, Θεομητορικός Λειμώνας.

Ο Σεβασμιώτατος με ιδιαίτερη αγάπη και βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Υπεραγία Θεοτόκο συγκεφαλαιώνει στο πόνημά του τον ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου στο λυτρωτικό και σωτήριο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Σημειώνει ότι η «Παναγία Μητέρα του Θεού, αλλά και ιδική μας κατά χάριν μητέρα και σκέπη και εγγυήτρια της σωτηρίας μας, θα είναι πάντοτε το φωτεινό εκείνο μετέωρο που θα φωτίζει, θα παρηγορεί και θα θερμαίνει τις ψυγείσες από την αμαρτία ψυχές μας και θα δείχνει τον τρόπο και τον δρόμο για την βασιλεία του Θεού».

Επίσης, μας δίνει στοιχεία ιστορικά για την καθιέρωση των εορτών προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεομητορικών εορτών, καθώς και στοιχεία λειτουργικά και υμνολογικά. Η λειτουργική τιμή προς την Παναγία μας, σημειώνει ο Σεβ. Σερρών «αποτελεί έκφραση της Ορθοδόξου Θεολογίας για το σεπτό πρόσωπό Της και αγκαλιάζει κάθε πτυχή της λειτουργικής μας ζωής».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο συγγραφέας σε δύο περίπυστες εικόνες, δύο θεομητορικά εκτυπώματα για τα οποία σεμνύνεται η Μητροπολιτική του Θεόσωστος Επαρχία. Είναι η Παναγία η πονολύτρεα και η Παναγία Ρόδον το Αμάραντον.

Το τελευταίο κεφάλαιο, «Θεομητορικός Λειμώνας» αποτελείται από ιερές εικόνες που αποθησαυρίζονται στην Ιερά Παναγιοσκέπαστη Μητρόπολη των Σερρών.

Ο Σεβ. Σερρών, παρά το γεγονός ότι ποιμαίνει μία μεγάλη και πολυπληθή Μητρόπολη και τυγχάνει Πρόεδρος της ΕΚΥΟ με αυξημένες αρμοδιότητες και φόρτο εργασίας, δεν παραλείπει να πολλαπλασιάζει τα δοθέντα από τον Θεό τάλαντα,ένα από τα οποία είναι η συγγραφή, προς δόξα Θεού και ωφέλεια του ποιμνίου του. Ακολουθεί πιστά τα βήματα του Γέροντά του, Μακαριστού Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος παρά τον φόρτο εργασίας που είχε ήταν πολυγραφότατος και ως Μητροπολίτης Δημητριάδος και αργότερα ως Αρχιεπίσκοπος.

Το ίδιο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ.Θεολόγος. Η συγγραφή και το καλό κήρυγμα είναι ένα δυνατό στοιχείο στα ποιμαντικά τάλαντα με τα οποία τον έχει  προικίσει ο Θεός. Και τα χαρίσματα  αυτά τα ανέπτυξε και τα καλλιέργησε έχοντας ως πρότυπό του τον Μεγάλο Χριστόδουλο. Εκεί που δεν του έχει μοιάσει είναι στον δυναμισμό και στην παρεμβατικότητα σε θέματα που η διοίκηση της Εκκλησίας ολιγωρεί, αδιαφορεί και χολαίνει! Είναι παραπάνω απ´οτι  πρέπει σεμνός και διακριτικός γιατί δεν θέλει να χαρακτηριστεί προπαίτης και αλαζονικός. Δεν είναι τυχαίο που έχει συμπάθειες σε όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας.

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο για την αποστολή του νέου πονήματός του. Του ευχόμαστε η Παναγία να σκεπάζει και να προστατεύει αυτόν και την ευλογημένη επαρχία του την οποία .εποίμαναν σημαντικοί Ιεράρχες με τελευταίο τον σοφό και μεγαλεπήβολο Μάξιμο Ξύδα, αρχιτέκτονα της εκλογής Χριστοδούλου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ο Μάξιμος άφησε πίσω του τα χνάρια μιας σπουδαίας  ποιμαντορίας η οποία κράτησε μόνο 20 χρόνια και τη συνεχίζει ο Θεολόγος. Δυστυχώς οι καιροί άλλαξαν.

Και σήμερα η Εκκλησία μας χρειάζεται μία επανεκκίνηση σε πολλά θέματα. Για να γοητεύσει και να μαζέψει και πάλι  κάτω από την προστατευτική της  αγκαλιά το ποίμνιο και ιδιαιτέρως τους νέους μας οι οποίοι αποζητούν φωτεινά παρεδείγματα ιερωμένων!