You are currently viewing Μια παρουσία που ξεχώρισε και συγκίνησε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης!

Μια παρουσία που ξεχώρισε και συγκίνησε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης!

  • Reading time:2 mins read

 

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Λαμπρά εορτάστηκε  η μνήμη του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτου της πόλεως Θεσσαλονίκης, στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή βυζαντινό Ναό του. Πλήθος κόσμου, συνειδητοποιημένου πνευματικά αλλά και έχοντος ανάγκη της βοηθείας του Αγίου, κατέκλυσε τον Ναό, όλες αυτές τις μέρες, της καθιερωμένης από ετών Μεγάλης Εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου, με κορύφωση την σημερινή ημέρα.

Στην σημερινή Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  Βαρνάβας, εκτελών χρέη  Τοποτηρητού- αφού ο Τοποτηρητής Αρχιεπίσκοπος προτίμησε την Χαλκίδα και την χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου- και μαζί του συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς  Ιουστίνος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  Πλάτων, συνεπικουρούμενοι από πλειάδα ιερέων και διακόνων. Στα αναλόγια, τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια οι ιεροψάλτες του Ναού, ενώ καθ’ όλη την εβδομάδα του Αγίου, στις Ακολουθίες και τις Αγρυπνίες, έψαλλαν ιεροψάλτες όλης της Θεσσαλονίκης!

Τρία σπουδαία στοιχεία θα μείνουν χαραγμένα σήμερα στην μνήμη, όλων όσων βρέθηκαν στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Τα δύο συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Πρώτον, το πλήθος των πιστών που με ευλάβεια και υπομονή προσέρχεται να προσκυνήσει τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη, τον «φιλόπολι και σωσίπολι», «των Θεσσαλονικέων προϊστάμενο» Δημήτριο.

Δεύτερον, την παρουσία σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου επί το αυτό, με πρώτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου( η οποία προφανώς κατήργησε τα φουστάνια, αφού φορά μόνο παντελόνια). Και για να μην την αδικήσουμε κατά τα άλλα,ήταν τύπος και υπογραμμός! Προσκύνησε με σεβασμό και τάξη το ι. Ευαγγέλιο, το σκήνωμα του Αγίου και την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Η απουσία του Πρωθυπουργού ήταν αιτιολογημένη. Τον εκπροσώπησε επάξια ο Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας. Σε καμία άλλη εορτή δεν βρίσκονται κάτω από τον τρούλο της εκκλησίας όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων ή άμεσοι εκπρόσωποί τους των πολιτικών μας.Ο Άγιος Δημήτριος ένωσε τους πολιτικούς μας! Μακάρι να τους φωτίσει να εργάζονται για το καλό της Ελλάδας και του φιλοχρίστου και φιλαγίου λαού της!

Τρίτο σημείο, που φοβάμαι ότι  δεν θα το ξαναζήσουμε, ήταν η παρουσία του Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Εμφανίστηκε σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του( κλείνει τα 89 έτη)  στον Ιερό Ναό στην αρχή της Θείας Λειτουργίας και εισήλθε από το κεντρικό κλήτος στο ιερό βήμα. Με μία κίνηση, όλο το εκκλησίασμα όταν τον είδε  σηκώθηκε όρθιο για να τιμήσει τον Γέροντα Επίσκοπο, που όλα αυτά τα χρόνια αναλώθηκε στον αμπελώνα της τοπικής Εκκλησίας. Εκείνη τιμή στιγμή ολόκληρη η ιστορία και η πορεία του Ανθίμου πέρασε κινηματογραφικά από την μνήμη μου.Οι αγώνες του στην Ιεραρχία για την εκκλησιαστική περιουσία. Η τηλεοπτική μάχη με τον Χριστόδουλο έναντι του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση.  Οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές το 1998.Η εκλογή του σε Θεσσαλονίκης το 2004 και  η παραίτησή του πριν λίγους μήνες και το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε για να επιτευχθεί- για το οποίο δεσμεύομαι να σας γράψω όταν είμαι πιο ήρεμος, όλα όσα έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου και τα οποία αποκαλύπτουν τον αδίστακτο ρόλο ορισμένων ανθρώπων.

Και πράγματι η είσοδος του Γέροντος Ανθίμου στον Άγιο Δημήτριο συνοδευόμενου από τον Πρωθιερέα του Αγίου Δημητρίου Αρχιμ. Δαμασκηνό Πέτικα  και τον π. Δημήτριο Χάνδακα που είναι  νυχθημερόν κοντά του και τον φροντίζει, ήταν ένα  συγκλονιστικό και συγκινητικό γεγονός , που σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας  εποχής είκοσι ετών, με πρωταγωνιστή σημαντικών γεγονότων στη ζωή της Εκκλησίας μας,   αυτό τον  μεγάλο  Ιεράρχη!

Συγκινητική ήταν και η έκπληξη που του επεφύλαξαν ο αεικίνητος και ευαίσθητος με τους γέροντες  Σεβ. Νεαπόλεως Βαρνάβας( όλοι θυμόμαστε τον υποδειγματικό τρόπο που γηροκόμησε τον Γέροντά του Μακαριστό . Νεαπόλεως Διονύσιο) και οι συνεργάτες του Ανθίμου,  οι οποίοι του παρουσίασαν μία τούρτα γενεθλίων για να σβήσει  συμβολικά και κατά τα ανθρώπινα ένα κεράκι και να του ευχηθούν το εις πολλά έτη Δέσποτα! Και το έπραξε με χαρά γελώντας και λέγοντας… τα χρόνια είναι ήδη πολλά! 

Ο Θεός να τον στηρίζει στα γηρατειά του και να του χαρίσει «τέλη χριστιανά, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά».

Ο νέος Ποιμενάρχης της Θεσσαλονίκης που ενθρονίζεται 25 Νοεμβρίου, θα τον αγκαλιάσει στοργικά ως πατέρα και όσο διάστημα επιτρέψει ο Θεός να κρατήσει η συγκατοίκησή τους, πιστεύουμε ότι θα έχουν μια αρμονική συνοδοιπορία! 

Χρόνια πολλά στην Θεσσαλονίκη! Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας! Οι εορτασμοί συνεχίζονται στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, αφού σαν σήμερα ελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Αύριο θα γίνει η μαθητική παρέλαση και το Σάββατο η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την Επέτειο του “ΟΧΙ”,παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας!