You are currently viewing Μια …λαοθάλασσα στο Ιάσιο με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου

Μια …λαοθάλασσα στο Ιάσιο με τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου

  • Reading time:4 mins read

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, για την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής , συμμετείχαν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Ιασίου και Μητροπολίτη Μαλδαβίας και Μπουκοβίνας Θεοφάνη, είκοσι έξι αρχιερείς από την Εκκλησία της Ρουμανίας, αλλά και από άλλες Εκκλησίες. Πατριαρχεία: Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Γεωργίας και Εκκλησία Κύπρου.

Την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης προσκύνησαν μέχρι σήμερα περισσότεροι απο 250.000 πιστοί, ενώ οι πιστοί που περιμένουν στη ουρά, για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα παραμένουν διαρκώς στους 50.000. Περί τις 35.000 ψυχές παρακολούθησαν σιωπηρά και με προσευχή, τη Θεία Λειτουργία για τέσσερεις και πλέον ώρες.

Ο Σεβασμιότατος Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

“Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε περί το 920 μ.Χ., στους Επιβάτες της Θράκης. Είναι κατά σάρκα αδελφή του Αγίου Ευθυμίου, Επισκόπου Μαδύτου. Η αγάπη και ο σεβασμός της προς τα θειότατα, οδηγεί τα βήματά της στην Κωνσταντινούπολη για να προσκυνήσει σε μοναστήρια, εκκλησίες και αγιάσματα, για να ευλογηθεί από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Το πνευματικό και κανονικό κέντρο του Ορθόδοξου κόσμου….Ο Βούλγαρος Τσάρος Ασάν Β’ μεταφέρει το 1328 το σκήνωμά της, από την Καλλικράτεια στο Τύρνοβο, στη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου παρέμεινε εξήντα ένα χρόνια”.

Ευλόγησε τους Βούλγαρους και για τον ίδιο λόγο πηγαίνει το 1389 στους Σέρβους, στο Βελιγράδι, όπου παρέμεινε εκατό τριάντα δύο χρόνια.

Μεταφέρεται το 1521, για εκατό είκοσι χρόνια, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό στην Κωνσταντινούπολη. Η Αγία Παρασκευή η Επιβατηνή θέλησε να έχει το σπίτι της το Ιάσι, από το 1641, όταν την έφερε, από την Κωνσταντινούπολη, ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Βασίλειος Λούπος.

“Η Αγία”, όπως τονίζεται, “ενδυνάμωσε αγιοπνευματικά και ευλόγησε πολλαπλώς τη γενέτειρά της, την Ελληνική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, το Τύρνοβο, το Βελιγράδι, το Ιάσι, λαούς, Ορθόδοξες εκκλησίες και τα κράτη της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας. Η Αγία Παρασκευή είναι η Αγία των Βαλκανίων.

Η Παρασκευή η Επιβατηνή του Ιασίου, με τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης, από εδώ στο Ιάσι, καλούν σε ευχαριστιακή ενότητα όλους τους Ορθόδοξους χριστιανούς…Η Αγία Παρασκευή, αυτόν τον Ορθόδοξο κόσμο της καθ’ ημάς Ανατολής, την Κωνσταντινούπολη, όπου η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα Ιεροσόλυμα, τα συνδέει με τα μεγάλα Ορθόδοξα κέντρα των Βαλκανίων, με το Τύρνοβο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, με το Βελιγράδι την έδρα του Πατριαρχείου Σερβίας και βεβαίως με το Πατριαρχείο Ρουμανίας και το Ιάσιο, στην αγκαλιά του οποίου οδηγήθηκε και αναπαύεται τριακόσια ογδόντα δύο χρόνια. Εδώ εγκαταβιώνει η χάρη της Αγίας Παρασκευής, όταν, το 1821 με τον Δημήτριο Υψηλάντη, ξεκινούσε η Ελληνική επανάσταση από το Ιάσι, ρωμαλέο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού…

Οι Άγιοί μας, Παρασκευή και Ανδρέας, στέλνουν εν πρώτοις ρωμαλέο μήνυμα πνευματικής και κανονικής ευχαριστιακής κοινωνίας, αλλά και ενότητας στις Εκκλησίες, όπου βαπτίστηκαν, κοινώνησαν, προσευχήθηκαν και προσεύχονται. Στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία, πνευματικά, τους γέννησε και τους αγίασε. Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής, νεότερα Πατριαρχεία, Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ιδιαιτέρως όμως τα Πατριαρχεία των Βαλκανίων, χαριτώνονται πολλαπλώς από τον Παράκλητο, δια των Αγίων Παρασκευής και Ανδρέα. Το κέντρο αυτής της, εν Αγίω Πνεύματι, ευχαριστιακής κοινωνίας και κανονικότητας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας Βαρθολομαίος, σε κάθε λειτουργία του, προσεύχεται για την ειρήνη και ενότητα σύμπαντος του Ορθοδόξου χριστιανικού λαού, γι’ αυτό και μνημονεύει στα δίπτυχα όλους ανεξαιρέτως τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το δεύτερο μεγάλο μήνυμα των δύο Αγίων μας είναι η δύναμη της προσευχής. Ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης και η Αγία Παρασκευή Επιβατηνή έλαβαν τη Χάρη του Παρακλήτου, επειδή ηνάλωσαν τη ζωή των στην προσευχή. Έγιναν κοινωνοί της αδιάλειπτης προσευχής. Η καθαρή, αμετεώριστη και αρέμβαστη προσευχή, τους κατέστησε μετόχους των θειότατων μυστηρίων της Θείας δόξης….έγιναν και παραμένουν δέκτες και πομποί του μυστηρίου της Χάριτος του Παρακλήτου. Θεοφόροι και Χριστοφόροι, εύχονται και προσεύχονται για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, που δοκιμάζεται στην Ουκρανία και στη μέση Ανατολή, αλλά και για την ειρήνη στις καρδιές των Ορθοδόξων εκκλησιών.

Ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, όταν ανοίξαμε τη λάρνακα και λάβαμε το λείψανό του, για να πορευθεί στο Ιάσι, εξέπεμψε, για μια ακόμα φορά, παρουσία πιστών, ουράνια και άρρητη ευωδία. Πιστεύομε ότι, εξέφραζε τη χαρά του για την επίγεια συνάντησή του με το άφθαρτο, για χίλια και πλέον χρόνια, σκήνωμα της Αγίας Παρασκευής της Επιβατηνής. Με αυτές τις σκέψεις και τις εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον αδελφό Ιασίου Θεοφάνη ευρισκόμεθα στο Ιάσι.

Σας μεταφέρουμε τις ευχές, τις ευλογίες και την θυσιαστική αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, που δέεται και προσεύχεται για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και για την ενότητα της Ορθοδόξου Αγίας του Χριστού Εκκλησίας”, ανέφερε ο Σεβασμιότατος.

ΠΗΓΗ:viannitika.gr