You are currently viewing Μια ευλογημένη παρουσία στη Σουηδία

Μια ευλογημένη παρουσία στη Σουηδία

  • Reading time:1 mins read

Κάνοντας χρήση της καλοκαιρινής του αδείας, ο Παν. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης επισκέφθηκε ​​την έδρα της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας από τις 3 έως τις 10 Ιουλίου ε.ε., φιλοξενηθείς από τον Ποιμενάρχη της, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κλεόπα.

Κατά την παραμονή του στη Στοκχόλμη, ο π. Σωφρόνιος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ιστορικά αξιοθέατα της πόλης και να λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης την Κυριακή, 8 Ιουλίου, μαζί με τον Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Παναγιώτη Κωστούλα, ο οποίος λίαν προσφάτως εντάχθηκε στον Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, αποσπασθείς από την Ι. Μητρόπολη Λαγκαδά, με τις ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου του κ. Ιωάννου.

Ο χοροστατών Ιεράρχης προσκάλεσε τον π. Σωφρόνιο να κηρύξει τον θείο λόγο, ο οποίος με τη σειρά του ανέπτυξε την Κυριακάτικη Ευαγγελική περικοπή, συνοψίζοντας το μήνυμά της σε τρία σημεία: α. Ο Κύριος γνωρίζει όλους τους “διαλογισμούς” της καρδιάς μας. Μας ξέρει πολύ καλλίτερα απ’ όσο ξέρουμε εμείς τον εαυτό μας. Υπό αυτή την έννοια η ένωσή μας με τον Χριστό είναι η μόνη οδός προς την αληθινή αυτογνωσία. β. Το έργο της Εκκλησίας αποτελεί συνέχεια του σωτηριώδους και ανακαινιστικού έργου του Χριστού. Ο κόσμος θα μάχεται και θα απορρίπτει το έργο αυτό, όπως εξάλλου έκανε και με τον ίδιο τον Κύριο. Πολλές φορές μάλιστα οι πολέμιοι της Εκκλησίας θα φορούν τον μανδύα της θρησκευτικότητας, όπως συνέβη με τούς γραμματείς και φαρισαίους της σημερινής περικοπής. γ. Ο Κύριος με τη δύναμη του σωστικού λόγου Του συγχώρησε τις αμαρτίες του παραλύτου, και πιστοποίησε τη ζωοποιό Χάρη Του, χαρίζοντάς του και τη σωματική θεραπεία. Η ίαση του παραλύτου είναι “σημείο”, απόδειξη, της εξουσίας του Χριστού επί του θανάτου. Ο Κύριος ως “εξουσίαν έχων”, υπερβαίνει την ανθρώπινη κακία και στενοκαρδία και ολοκληρώνει το σωτήριο έργο Του. Καθίσταται έτσι πρόξενος χαράς για τον απλό λαό που δοξολογεί το όνομα του Θεού.

Εν κατακλείδι, ο π. Σωφρόνιος αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που έχει και μπορεί να αναπτύξει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία και στη Σκανδιναυΐα ευρύτερα, αφού η ευρύτερη περιοχή είναι έτοιμη να δεχθεί το διαχρονικό μήνυμα της Ορθοδοξίας, ευχήθηκε δε στον Ποιμενάρχη της, στους συνεργάτες και το θεόλεκτο ποίμνιό του, να επιτύχουν στην ιεραποστολική τους διακονία.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο για την τιμητική επίσκεψή του, την εμπνευσμένη ομιλία του και τους ενθαρρυντικούς λόγους του και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει στον Ποιμενάρχη του, Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμονα, το σεβασμό του, τις εγκάρδιες υιϊκές ευχές του και πρόσκλησή του, να επισκεφθούν μαζί την επαρχία του, στο εγγύς μέλλον, προσφέροντας τους ως αναμνηστικά δώρα τη Θεία Λειτουργία στην Ελληνική, Σουηδική και Αγγλική γλώσσα και ένα παιδικό βιβλίο στην Ελληνική και Σουηδική, που εξέδωσε πρόσφατα η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς χρήση των ενοριών και των κατηχητικών σχολείων της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Καθεδρικού Ναού, προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του ναού.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.