Του Θεοδώρου Καλμούκου/«ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»-Νέας Υόρκης
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ξεκίνησε η εβδομηκοστή έβδομη τελετή απονομής των πτυχίων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, το Σάββατο 18 Μαΐου.
Στο μήνυμα του, το οποίο ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε τα εξής: «Ελλόγιμοι καθηγητές, Αγαπημένοι μου φοιτητές και φοιτήτριες του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής μας Σχολής, σας χαιρετίζω με τον πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη».
Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος αναγινώσκει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην τελετή απονομής των πτυχίων της Θεολογικής Σχολής.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Σας γράφω σήμερα από τον Λόφο της Ελπίδας, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία υπηρετώ εδώ και οκτώ χρόνια, από εδώ, από όπου η Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με στέλνει κοντά σας, για να σας διακονήσω με αγάπη και με αφοσίωση.
Σε όλους και όλες που αποφοιτούν σήμερα εύχομαι από την καρδιά μου καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους και είμαι σίγουρος ότι θα είστε πολύτιμοι εργάτες της Εκκλησίας, τίμιοι διάκονοι του λαού του Θεού, καύχημα της Ορθοδοξίας μας.
Ανυπομονώ να έρθω κοντά σας και να σας γνωρίσω προσωπικά. Ο Θεός μαζί σας»!
Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πωλέτ Πούλου ανακοινώνει τη χορηγία των δέκα εκατομυρίων δολαρίων για υποτροφίες για τα επόμενα δέκα χρόνια και επίσης μισό εκατομύριο επί πλεόν για τις τρέχουσες ανάγκες της Σχολής.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος.
Εν τω μεταξύ χορηγία ύψους δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για υποτροφίες σε φοιτητές της Θεολογικής Σχολής για τα επόμενα δέκα χρόνια ανακοίνωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πωλέτ Πούλου στη διάρκεια της τελετής απονομής των πτυχίων του Ελληνικού Κολεγίου και της Σχολής το Σάββατο 18 Μαΐου. Επί επί πλέον επέδωσε επιταγή ύψους πεντακοσίων χιλιάδων δολαρίων για τα τρέχοντα έξοδα ης Σχολής στον προσωρινό πρόεδρο της Μητροπολίτη Μεθόδιο. Η κυρία Πούλου, η οποία αντιπροσώπευε το πρόεδρο της Οργάνωσης Αργύρη Βασιλείου στην ομιλία της ανάμεσα στα άλλα είπε πως «η Ηγεσία των 100 ήταν πάντοτε υποστηρικτής του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Μέχρι σήμερα έχομε συμβάλλει με το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων για υποτροφίες σε ιεροσπουδαστές και μόλις ανανεώσαμε για άλλα δέκα εκατομμύρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο Ηλίας Πάππας, αναδεξιμιός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.Από το Ελληνικό Κολέγιο απεφοίτησαν συνολικά 25 φοιτητές και φοιτήτριες, ανάμεσα τους και ο Ηλίας Πάππας από τη Νέα Ιερσέη, αναδεξιμιός του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τον οποίον βάπτισε όταν ήταν ακόμα λαϊκός μεταπτυχιακός φοιτητής. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε αναφορά στον αναδεξιμιό του στην συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 18 -19 Μαίου.
Από τη Θεολογική Σχολή απεφοίτησαν συνολικά 36 εκ των οποίων οι 24 έλαβαν το πτυχίο Master of Divinity που είναι ιερατικής κατευθύνσεως για εκείνους που προορίζονται για ιερείς, 6 έλαβαν το πτυχίο Master of Theological Studies και 6 το πτυχίο Master of Theology, ενώ δύο έλαβαν το πιστοποιητικό Βυζαντινής μουσικής.
Παρόντες στην τελετή ήταν εκτός από τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, ο οποίος εκτελεί χρέη Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου και συνάμα προσωρινού προέδρου της Σχολής, οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Ατλάντας Αλέξιος, Πίτσμπουργκ Σάββας και ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας εκ Κρήτης και καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήλθε τιμής ένεκεν για τον διάκονο του, Εμμανουήλ Γεωργαντάκη.
Επίσης παρών ήταν οι Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, βοηθός Επίσκοπος στην Μητρόπολη Ατλάντας.
Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου στην μήνυμα του ανάμεσα στα άλλα είπε πως «Πέρσι τέτοια μέρα έβρεχε καταρρακτωδώς. Σήμερα έχει ήλιο.
Νομίζω ότι είναι καλό σημάδι που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της Σχολής μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η καρδιά της θεολογικής εκπαίδευσης των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την προετοιμασία για το ποιμαντικό και ιεραποστολικό τους έργο, επιλέχθηκε να είναι η περιοχή της Βοστώνης, της Αθήνας της Αμερικής, αυτού του κέντρου ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας,
Εδώ διαβιεί ένα εξαιρετικά αξιόλογο κομμάτι της Ομογένειάς μας, η οποία διατηρεί την πίστη, τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις και τη φλόγα του Ελληνισμού.
Και αν είχε αμφιβολίες στο μέλλον ως προς τη διοίκηση και την κατάσταση της Σχολής, είμαι βέβαιος ότι οι όποιες αυτές αμφιβολίες θα εξαφανιστούν σαν τον ήλιο που διώχνει τα σύννεφα.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Ομογένεια μας δεν θα αφήσει τη Σχολή στην τύχη της.
Η Θεολογική Σχολή, είναι μία πνευματική κιβωτός της Ορθοδοξίας, ήταν ανέκαθεν το φυτώριο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και δεν μπορεί να κλείσει.
Προς αυτό το σκοπό είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν το καθήκον τους έναντι της ιστορίας, της θρησκείας, της ελληνορθόδοξης πίστης και της Εκκλησίας του.
Όλοι οι ομογενείς, κληρικοί, Έλληνες ορθόδοξοι πρέπει σε κλίμα ενότητας, ομοψυχίας και αλληλεγγύης να σταθούμε δίπλα στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο,
να στηρίξουμε το ποιμαντικό, κοινωνικό και διοικητικό έργο του και να διαφυλάξουμε ως κόριν οφθαλμού τη σχολή μας που είναι κομμάτι της ταυτότητας αλλά και της ίδιας της ιστορίας του Ελληνισμού της Αμερικής.
Ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι εξοικειωμένος με τα θέματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχει θέσει ως προτεραιότητά του, του το ανέθεσε άλλωστε και ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, την αντιμετώπιση των διοικητικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Θεολογική Σχολή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος γνωρίζει άλλωστε άριστα τα ζητήματα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που αυθαίρετα έκλεισε το 1971 και άδικα παραμένει εδώ και 5 δεκαετίες κλειστή κατά παράβαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών. Και η Αμερική μπορεί να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της».
Ο αριστούχος του Ελληνικού Κολεγίου Νίκος Ηλιάδης τη στιγμή που παραλαμβάνει το πτυχίο του. Διακρίνονται οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και ΑγίουΦραγκίσκου Γεράσιμος.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η ομιλία του αριστούχου φοιτητή εκπροσώπου της αποφοιτήσασας τάξης του Ελληνικού Κολεγίου, Νικόλαος Ηλιάδης, ο οποίος μίλησε σε άπταιστα ελληνικά, ειπών τα εξής:
«Αγαπητοί μου συμμαθητές, είναι μεγάλη μου η τιμή να μιλήσω σήμερα στην αποφοίτησή μας. Πρώτον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τους παππούδες μου, και τις γιαγιάδες μου, οι οποίοι μας μεγάλωσαν, εμένα και την αγαπημένη μου αδερφή, τηρώντας την πίστη, τα ήθη, και τα έθιμά μας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πνευματικό μου, ο οποίος, μαζί με την πρεσβυτέρα του, με βοήθησαν να καταλάβω το τι είναι η κλήση μου στη ζωή.
Μαζί με τους αγαπητούς μου συμμαθητές, άρχισα έναν αγώνα πριν τρία χρόνια, και με την βοήθεια του Θεού, φτάσαμε όλοι μας σ’ αυτήν την υπέροχη στιγμή της αποφοιτήσεώς μας. Περάσαμε πολλά. Είχαμε και τις δυσκολίες μας, αλλά και τις χαρές μας, οι οποίες ήταν περισσότερες και θα είναι αλησμόνητες. Εδώ γνωρίσαμε πολλά πρόσωπα, τα οποία μας βοήθησαν να προοδεύσουμε ακαδημαικά και να ωριμάσουμε πνευματικά.
Ένα καλό που έχει η σχολή μας, είναι το γεγονός ότι όλοι οι φοιτητές υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, και έχουμε γίνει πλέον σαν μία οικογένεια.
Ορισμένοι από μας θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας εδώ στην Ιερά θεολογική Σχολή Του Τιμίου Σταυρού, για να προετοιμαστούμε για χειροτονία και διακονία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας. Άλλοι θα παρακολουθήσουν σπουδές σε άλλα πανεπιστήμια. Η εμπειρία όμως που αποκτήσαμε εδώ στο Ελληνικό Κολλέγιο, πάντοτε θα μας συνδέει.
Αναμνηστική φωτογραφία από την αποφοίτηση. Διακρίνονται από αριστερά: Δημήτρης Ματθαίος, επιχειρηματίας από το Λόουελ, Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Καψάλης κληρικός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο οποίος υπηρέτησε στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Λόουελ, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, και ο π. Χρήστος Πάππας, από τη Νέα Ιερσέη παιδικός φίλος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Στο μέλλον, όπου και να βρισκόμαστε, θα πρέπει να σκεφτόμαστε, να προσευχόμαστε, και να υποστηρίζουμε την Σχολή μας. Αυτή η Ιερά Σχολή, έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική. Θα μας υπενθυμίζει πάντοτε την ιδιαιτερότητά μας, ότι είμαστε όχι μόνο Αμερικανοί, αλλά και Ελληνορθόδοξοι. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε τις παραδόσεις μας, να μην ξεχάσουμε την αθάνατη Ελληνική γλώσσα της Εκκλησίας μας, η οποία είναι η πρώτη γλώσσα του Χριστιανισμού, και το σπουδαιότερο είναι, να διατηρήσουμε τα δόγματα της Ορθοδόξου πίστεώς μας, διότι, όπως λέει το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας, το οποίο αναγινώσκεται την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας: Αύτη η πίστις των Αποστόλων, Αύτη η πίστις των Πατέρων, Αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, Αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξε».
Ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος και προσωρινός πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής, Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος.
Εκ μέρους της αποφοιτήσασας τάξης της Θεολογικής Σχολής μίλησε ο Ιωάννης Τσικάλας, ο οποίος, σημειώνεται, ότι ήταν ο μόνος ο οποίος έκανε αναφορά στο όνομα του πρώην Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και ουδείς έτερος.
Μηνύματα απηύθυναν επίσης ο Γεώργιος Καντώνης εκ μέρους της Εφορίας, η Τζένη Ράνγκλα πρώτη αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Αρχιεπισκοπής, ενώ την τελετή έκλεισε με μήνυμα του ο προσωρινός πρόεδρος της Σχολής Μητροπολίτης Μεθόδιος.
Συμμετείχε η χορωδία υπό την διεύθυνση του π. Ρωμανού Καράνου. Το πρωί τελέσθηκε πολυαρχιερατική Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού.
Μετά το πέρας της τελετής της αποφοίτησης ακολούθησε ύπαιθρο γεύμα στον περίβολο της Σχολής.
Ο Ηλίας Πάππας με τους γονείς και τα αδέλφια του σε αναμνητσική φωτογραφία.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.Η Πρώτη Αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Τζένη Ράνγκλα.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.