You are currently viewing Με  απόφασή του  το ΣτΕ ακύρωσε την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να εγγράψει στο Μητρώο του ως κανονικό και νόμιμο δικηγόρο τον π. Ειρηναίο Γιακουμάκη

Με απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να εγγράψει στο Μητρώο του ως κανονικό και νόμιμο δικηγόρο τον π. Ειρηναίο Γιακουμάκη

  • Reading time:2 mins read
Με την απόφασή του Α1977/13-10-2022 που εκφωνήθηκε σήμερα, το ΣτΕ ακύρωσε την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να εγγράψει τον Πατέρα Ειρηναίο (κατά κόσμον Αντώνιο) Γιακουμάκη στο μητρώο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Η απόφαση είναι μεγάλης βαρύτητας για το Πανελλήνιο, διότι άνοιξε η οδός για τους ιερωμένους πάσης βαθμίδες  και  μοναχούς που είναι νομικοί  να ασκούν το δημόσιο λειτούργημα του δικηγόρου, χωρίς αυτό να είναι ασύμβατο με την εκκλησιαστική ιδιότητά τους.

«Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»!

Άνοιξε ο δρόμος  για την Εκκλησία να αξιοποιήσει στελέχη της και ως συλλειτουργούς της δικαιοσύνης αφού και ο δικηγόρος είναι μέρος της δίκης, χωρίς την παρουσία του οποίου, δεν μπορεί να τελεσθεί δίκαιη δίκη.

 

Το τελευταίο ισχύει και για “Εκκλησιαστικά Δικαστήρια”, που οφείλουν να τηρούν την αρχή αυτή! Βάσει  αυτής της αρχής ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπέβαλε αιτήσεις εξαίρεσης συνοδικών δικαστών του, αν και τον καθήρεσαν!!! Σήμερα δεν ξέρεις ποιός σε δικάζει, ποιός ο φυσικός σου δικαστής, και τί αποφασίζεται ήδη πριν την εκκλησιαστική δίκη, άλλοι σε καλούν και άλλοι σε δικάζουν, με ετοιμασμένες εισηγήσεις από μη μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου( από μισθοφόρους νομικούς), γεγονός όνειδος για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Ας ελπίσουμε ότι από μέσα από τα σπλάγχνα της Εκκλησίας θα επουλωθεί η αγιάτρευτη αυτή πληγή όπου δικάζουν σημαντικές υποθέσεις Αρχιερείς άγευστοι του ποινικού κώδικα και των νομικών διατάξεων! Παντελώς άσχετοι!

Είχε προηγηθεί η νικηφόρα απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
μετά από προδικαστικό ερώτημα που είχε αποσταλεί με πρωτοβουλία της τότε Προέδρου του ΣτΕ και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με Εισηγητή τον Πάρεδρο κ. Δημήτριο Βανδώρο, η οποία έκρινε ασύμβατη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία την απαγόρευση.
Πληρεξούσιος Δικηγόρος του σε όλη αυτή την νικηφόρο πορεία ήταν και είναι η Δικηγόρος Πειραιώς κ. Αγγελική Χαροκόπου με τους συνεργάτες της, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Ο π. Ειρηναίος, απόφοιτος της Νομικής και Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ, παραδίδει την διδακτορική του διατριβή με θέμα  “Εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα και ένδικη προστασία των Συνταγματικών Δικαιωμάτων” στην Τριμελή Επιτροπή του ΕΚΠΑ τέλη Οκτωβρίου.
Αγωνίζεται για την Εκκλησία και την Δικαιοσύνη μέσα από την μοναστική του αφιέρωση και παρά τον πόλεμο που του κάνει ο πολύς Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος.
Ο Πατήρ Ειρηναίος, εκάρη Μοναχός στην Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους από τον Πνευματικό του Πατέρα και Γέροντά του, Αρχιμανδρίτη κ. Διονύσιο (βλ. φωτό), ιδρυτή δεκάδων Μοναστικών Αδελφοτήτων ανά την Οικουμένη, διακόνησε μαζί του στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου και διορίσθηκε Πρόεδρος των Οικονομικών του Πατριαρχείου, λαμβάνοντας την Ιερωσύνη και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Πατριάρχη του πρ. Ιεροσολύμων κ. κ. Ειρηναίο (βλ. φωτό), υπήρξε μέλος της Μοναστικής Αδελφότητας  της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Ζάλτσας Βοιωτίας από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, (τα χειρόγραφα του οποίου για την εκκλησιαστική περιουσία κατέγραφε ηλεκτρονικά), μέλος της Ι. Μ. Πέτρας της Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, όπου εκεί εκάρη Μεγαλόσχημος Μοναχός από τον σεβαστό του Γέροντα. Προσέφερε υπηρεσιακή διακονία στην Μητρόπολη Καμερούν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τον Γέροντά του, και σήμερα στην Ευρώπη στις Μοναστικές Αδελφότητες που έχει ιδρύσει ο Αρχιμ. κ. Διονύσιος σε Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Νορβηγία, Αμερική κ.α., πληρεξούσιος νομικός σύμβουλος των οποίων έχει ορισθεί.
 Είναι λυπηρό, ότι στην θυσιαστική πορεία του αυτή, σαν σε θηριομαχεία, ο Πατήρ Ειρηναίος είχε αντιμέτωπο τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο, δεινό διώκτη του Γέροντός του και του ιδίου, και την σημερινή διοίκηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου με γράμματά τους προσπάθησαν να μειώσουν την τιμή και αξία του ενώπιον τόσο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσο και του ΣτΕ, τα οποία όμως τελικά δεν μάσησαν κατά το δή λεγόμενο. Είναι γραμμένο το αψευδές: Όψονται εις ον εξεκέντησαν, εν προκειμένω “εις ους”, διότι μαζί με τον Γέροντα ταλανίζονται και ταλαιπωρούνται  εκατοντάδες ψυχές από άστοχες ενέργειες της θεσμικής Εκκλησίας η οποία αντί να αγκαλιάσει χαρισματούχα μέλη της τα εκδιώκει εν ονόματι προσωπικών διαφορών και  εκδικήσεων εξουσιαστικών φορέων που δεν ξέρουν ούτε να εκτιμούν ούτε να συγχωρούν ούτε το κυριότερο να αγαπούν, όπως ο Αρχηγός της Πίστης, το Αρχιερατικό αξίωμα του Οποίου φέρουν στους ασθενείς ώμους τους, που δεν μπορούν όπως είπε γνωστός δικηγόρος να χωνέψουν και να αντέξουν το έργο και την προσωπικότητα του Γέροντος Διονυσίου.    Αλλά η δικαίωση έρχεται!
Search this website Type then hit enter to search