You are currently viewing Μάρτυρες του Ιεχωβά καταγγέλλουν βασανιστήρια και πρακτικές Ιεράς Εξέτασης από τις ρωσικές Αρχές- Καλός άνθρωπος ο Πούτιν!

Μάρτυρες του Ιεχωβά καταγγέλλουν βασανιστήρια και πρακτικές Ιεράς Εξέτασης από τις ρωσικές Αρχές- Καλός άνθρωπος ο Πούτιν!

  • Reading time:1 mins read

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά απαγορεύεται να ασκούν τις λατρευτικές πρακτικές τους στη Ρωσία, αφού το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως το τοπικό παρακλάδι της συγκεκριμένης θρησκείας αποτελεί «εξτρεμιστική οργάνωση»
Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Ρωσία ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του στραγγαλισμού και του ηλεκτροσόκ, από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, δεκάδες άτομα συνελήφθησαν και τουλάχιστον επτά βασανίστηκαν από άνδρες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός «θρησκευτικού διωγμού» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα, αρκετά από τα φερόμενα ως θύματα περιέγραψαν τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν στα χέρια των βασανιστών τους.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά απαγορεύεται να ασκούν τις λατρευτικές πρακτικές τους στη Ρωσία, αφού το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως το τοπικό παρακλάδι της συγκεκριμένης θρησκείας αποτελεί «εξτρεμιστική οργάνωση». Από τότε, πάνω από 120 άτομα έχουν διωχθεί ποινικά, ένας αριθμός που ολοένα και μεγαλώνει.

Παρόλο που οι συλλήψεις ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο πολλές και σοβαρές καταγγελίες για άσκηση βίας και βασανιστήρια.

«Έχουμε συνηθίσει τη σύλληψη αθώων πολιτών, ωστόσο αυτό ξεπερνά τα όρια μεταξύ του Καλού και του Κακού. Μιλάμε για μια Ιερά Εξέταση του 21ου αιώνα», δήλωσε στον Independent o Γιαροσλάβ Σιβούλσκι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Οι συλλήψεις στη Σιβηρία ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου. Πάνω από 40 άνδρες και γυναίκες συνελήφθησαν στα σπίτια τους με την κατηγορία της «συμμετοχής στην εξτρεμιστική οργάνωση». Το επόμενο κύμα προσαγωγών ήρθε αργότερα την ίδια μέρα.

Ένα από τα άτομα που συνελήφθησαν, ο 41χρονος Σεργκέι, εξηγεί πως αν και η σύλληψή του ήταν αρκετά «ήρεμη και πολιτισμένη», όταν οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο κέντρο ανακρίσεων, τα πράγματα πήραν μια αρκετά άσχημη τροπή.

«Αρχικά μου είπαν να σταυρώσω τα πόδια μου. Μετά έδεσαν τα πόδια μου, και τα χέρια μου πίσω από την πλάτη μου. Με χτύπησαν στα νεφρά. Μετά έβαλαν μια σακούλα γύρω από το κεφάλι μου και την κόλλησαν με μονωτική ταινία στον λαιμό μου για να μην μπορώ να αναπνεύσω. Αφού την χαλάρωσαν λίγο για να πάω ανάσα, μετά άρχισαν τα ηλεκτροσόκ».

Σύμφωνα με τον Σεργκέι, ο βασανισμός του κράτησε περίπου 40 λεπτά. Όπως επισημαίνει, δεν έχει ιδέα με ποια κριτήρια επέλεξαν να βασανίσουν τον ίδιο και όχι άλλα άτομα που συνελήφθησαν μαζί του. «Ισως δεν τους άρεσαν οι απαντήσεις που τους έδινα», αναφέρει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Independent, υπήρχαν κάποιοι συλληφθέντες που βασανίστηκαν με τις προαναφερόμενες μεθόδους αλλά και πολλοί άλλοι που δέχτηκαν χτυπήματα, γροθιές και κλωτσιές κατά τη μεταγωγή τους στο κέντρο κράτησης.

Ο 39χρονος Τομοφέι Ζουκόφ δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι κατά την ανάκρισή του. Για τον ίδιο ωστόσο, το πραγματικό βασανιστήριο ήταν να ακούει τις κραυγές πόνου ενός άλλου συλληφθέντα στην διπλανή αίθουσα, που βασανιζόταν για δύο ατέλειωτες ώρες.

Ο δικηγόρος των Μαρτύρων του Ιεχωβά που καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ισχυρίζεται ότι δεν έχει συναντήσε ξανά στην καριέρα του μια τόσο ακραία υπόθεση αστυνομικής βίας.

«Μερικοί συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα, ενώ προηγουμένως τους είχαν περιλούσει με νερό για να αυξηθεί ο πόνος. Άλλοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια, ενώ υπήρξαν και απειλές για βιασμούς. Η αστυνομία απέσπασε τις πληροφορίες που ήθελε, αλλά οι μέθοδοί τους παραπέμπουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ».