You are currently viewing Κύριε Πρωθυπουργέ, Εκκλησία δεν είναι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας…

Κύριε Πρωθυπουργέ, Εκκλησία δεν είναι μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας…

  • Reading time:1 mins read
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 

Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας  κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  ανακοίνωσε την σταδιακή άρση των υγειονομικών μέτρων, ευχαρίστησε την Εκκλησία, λέγοντας: «Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο και στον κλήρο».

Μα κ. Πρωθυπουργέ, Εκκλησία, δεν είναι μόνο  ο Αρχιεπίσκοπος και ο κλήρος.Εκκλησία είναι ο Χριστός και μέλη του όλοι εμείς, οι βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος χριστιανοί –κλήρος και λαός.

Η Εκκλησία, κύριοι της κυβέρνησης, δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Δεν είναι σωματείο.Δεν είναι -όσο κι αν θα σας βόλευε αυτό- Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, Είναι  Θεοΐδρυτος οργανισμός με μακραίωνα ιστορία.

Ίσως βέβαια, αυτά να είναι ψιλά γράμματα για σας…

Με αφορμή, ως γνωστόν, τον κορονοϊό  εφαρμόστηκαν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας σε όλους τους χώρους, εξαντλώντας όμως προκλητικά κάθε αυστηρότητα στους Ιερούς μας Ναούς.Παντού ανοχή αλλά στους ναούς μεγάλη αυστηρότητα, συνοδευόμενη από επιθέσεις των ΜΜΕ κατά της Εκκλησίας και των όποιων μικρο-παραβατών των μέτρων,   σε μία ενορχήστρωση άνευ προηγουμένου.

Και δεν σκέφτηκε κανείς από τους σοφούς συμβούλους του  κ. Πρωθυπουργού ότι εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, κατά την ιερώτερη μάλιστα χρονική περίοδο για τους Ορθοδόξους,το Άγιο Πάσχα,τους επιφέρατε κατάστηθα ένα τεράστιο πλήγμα.

Δεν είναι Συνταγματικό  δικαίωμα η ελευθερία της λατρείας του Τριαδικού Θεού;Αν όχι,βγείτε να το πείτε! Αν ναί, σεβαστείτε το.

—Ποιος έχει το δικαίωμα να αγνοεί και να περιφρονεί το θρησκευτικό  φρόνημα  του λαού μας;

Ποιος μπορεί να καταφρονεί την πεμπτουσία της Πίστεώς μας, τη μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού, υπό την μορφή του άρτου και του οίνου, που αποτελεί τον Θεοπαράδοτο τρόπο κοινωνίας με τον σαρκωθέντα Θεό!

Είναι πασίδηλο πια, μετά τα τόσα φάουλ που ζήσαμε ( ανοχή στην περιοδεία της Πρωτοψάλτη,ανοχή στη διαδήλωση του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά) ότι οι Ναοί θα μπορούσαν  να είναι ανοικτοί και κατά την καραντίνα για σύντομες επισκέψεις για  προσευχή.  Όμως, άλλοι λόγοι, λιγάκι πιο πονηροί και υστερόβουλοι , οδήγησαν στην σκληρή απόφαση όχι μόνο του σφραγίσματος των Ναών, αλλά και της σίγασης της καμπάνας, των μεγαφώνων κλπ, την στιγμή που σε άλλους χώρους οργίαζε ο συνωστισμός και η στοιχειώδης έλλειψη των μέτρων.Οι δε μιναρέδες στη Θράκη δεν σίγησαν ποτέ.

Αυτό, σε απλά ελληνικά, λέγεται προσβολή κ. Πρωθυπουργέ. Και η κρητική καταγωγή σας, αποτελεί επαρκές εχέγγυο για την από μέρους σας κατανόηση της λέξης «προσβολή». Οι δε… «βαθειά θρησκευόμενοι» συνεργάτες σας μπορούν να σας πληροφορήσουν πόσο έχει τρωθεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών, γιατί το εισπράττουν από τον λαό μας που τον  συναντούν. 

Το ερώτημα που πλανάται είναι: ποιος και πώς θα απαλύνει την προσβολή αυτή του θρησκευόμενου λαού, τον οποίο καλά θα κάνει η πολιτεία να μην αγνοήσει άλλο.

Στους κλειδαμπαρωμένους Ναούς το βράδυ της Ανάστασης έψαλλαν το «Δεύτε λάβετε φως». Βεβαίως, τα πιστά παιδιά της Εκκλησίας δεν ήταν εκεί για να ανάψουν τις λαμπάδες τους.

Ωστόσο, για τον πιστό, και «συγκεκλισμένων των θυρών» ήρθε ο Χριστός και ήρε τα «κλείθρα, θυρών και απιστίας» και μας χάρισε το Φως Του, το οποίο είθε να φωτίσει τα σκότη των ανθρώπων.Ειθε να φωτίσει και σας για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας. Αλλά παρακαλούμε θερμά την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρετε τέτοια μέτρα, να σκεφτείτε ωριμότερα και να δώσετε  το δικαίωμα στο θρησκευόμενο λαό να εκτελέσει το καθήκον του με όρους και μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία του- σωματική αλλά και -κυρίως – πνευματική. Μεταξύ του σκότους και του φωτός, να ξέρετε ότι  το φως πάντοτε υπερισχύει  και νικά. Αλίμονο σε εκείνους που επιλέγουν το σκοτάδι!