You are currently viewing Κύπρος – Δημοσκόπηση: Ποιοί Μητροπολίτες  προηγούνται  στις Αρχιεπισκοπικές- Η τύχη ευνοεί πάντα τους outsiders!

Κύπρος – Δημοσκόπηση: Ποιοί Μητροπολίτες προηγούνται στις Αρχιεπισκοπικές- Η τύχη ευνοεί πάντα τους outsiders!

  • Reading time:1 mins read

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Σημαντικά ευρήματα, και δη στον απόηχο της συζήτησης που άνοιξε για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, καταγράφονται στη δημοσκόπηση του REPORTER που διενεργήθηκε από τον οργανισμό IMR…

όπου μεταξύ άλλων διερευνώνται οι απόψεις των πολιτών για τους Μητροπολίτες, οι οποίοι θεωρούνται ως οι επικρατέστεροι για να διαδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται για πρώτη φορά η άποψη των πολιτών για τους εν δυνάμει υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ωστόσο το σημαντικό, με βάση και τους κανόνες της Εκκλησίας, είναι ποιοι τρεις θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο, όπως επίσης και η μεταξύ τους διαφορά στα ποσοστά, που ενδεχομένως να επηρεάσει και την άποψη των μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι με βάση το καταστατικό της Εκκλησίας, από τον λαό θα αναδειχθεί το λεγόμενο τριπρόσωπο. Οι τρεις ιεράρχες, δηλαδή, που θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα αποφασίσει ποιος εκ των τριών θα διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο. Με βάση τα δεδομένα και τις ισορροπίες εντός της Συνόδου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανάμεσα στον λαό, έχει τεράστια σημασία, αφού αναλόγως το ποιοι θα αποτελούν το τριπρόσωπο, θα υπάρξουν και οι ανάλογες συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στους ίδιους τους ιεράρχες.

Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, εντός της Ιεράς Συνόδου επικρατούν διαφορετικές απόψεις για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα μεταξύ των οποίων και το ουκρανικό ζήτημα, που αφορά την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο της Μόσχας και δημιούργησε το γνωστό ρήγμα μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Εκκλησία, μαζί με την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, είναι οι μόναδικές Εκκλησιαστικές Αρχές που αναγνώρισαν το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας.

Αυτό το γεγονός δημιούργησε ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αφού κάποια μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο Μόρφου Νεόφυτος, διαφώνησαν με τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου, με τους οποίους όμως συμφωνούν ο Πάφου Γεώργιος και ο Κωνσταντίας Βασίλειος καθώς και η πλειοψηφία των υπόλοιπων μελών της. Μαζί με μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν την Εκκλησία, το ουκρανικό αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, όταν και εφόσον ανοίξει το θέμα διαδοχής του Μακαριωτάτου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πρώτος κόβει το νήμα ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ήταν και ο μόνος εκ των σημερινών Ιεραρχών που διεκδίκησε με αξιώσεις τη θέση του Αρχιεπισκόπου και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Με 28% ο Λεμεσού Αθανάσιος επιβεβαιώνει ότι με το πλούσιο έργο και τα κηρύγματα του, αποτελεί έναν σημαντικό κεφάλαιο για την Εκκλησία της Κύπρου. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με 18%, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος διεκδίκησε κι αυτός τον Αρχιεπισκοπικό θώκο στις προηγούμενεςδ εκλογές. Μαζί με τον Λεμεσού Αθανάσιου, ο μητροπολίτης Ησαΐας αποτελεί το δίδυμο που φαίνεται πως θα αποτελεί τα δύο τρίτα του τριπρόσωπου, αφού για την τρίτη θέση, φαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ των υπόλοιπων Ιεραρχών είναι πολύ μικρές.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση του REPORTER, o μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 8%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με 6%. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 4%. Αξίζει να σημειωθεί πως 34% των ερωτηθέντων, απάντησε πως δεν θα ψηφίσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, όταν αυτές διεξαχθούν, ενώ μόλις 1% δήλωσε πως θα ψηφίσει άλλο Ιεράρχη.

Σε μια τέτοια  εκλογή με πολλές και χύμα υποψηφιότητες, η τύχη δεν ευνοεί τους πρώτους-τα λεγόμενα φαβορί- οι οποίοι πολώνουν το κλίμα και δημιουργούν έριδες με χτυπήματα κάτω από τη μέση ( εν προκειμένω οι Λεμεσού και Ταμασού). Αλλά ευνοούνται οι outsiders οι οποίοι την τελευταία στιγμή αποτελούν λύση ανάγκης για να αποφευχθεί η…. αιματοχυσία! Το είδαμε άλλωστε αυτό και στις προηγούμενες εκλογές στην Κύπρο. Ο από Πάφου Χρυσόστομος που είχε το 10% του εκλογικού σώματος υπερκέρασε τα δύο φαβορί ( Κύκκου Νικηφόρο και Λεμεσού Αθανάσιο) για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην Κύπρο! Και τα κατάφερε! 

Σημειώνεται πως για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, δεν υποβάλλονται υποψηφιότητες, αλλά κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός που κατοικεί στην Κύπρο, έχει το δικαίωμα να ψηφίσει όποιο μέλος της Εκκλησίας, έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η δημοσκόπηση του REPORTER, επιβεβαιώνει την ίδια ώρα, πως η μεγάλη δύναμη του Λεμεσού Αθανάσιου προέρχεται από τη γενέτειρα του και την πόλη στην οποία κατηχεί, τη Λεμεσό, αφού το 53% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό απάντησε πως θα ψηφίσει τον μητροπολίτη Αθανάσιο. Την ίδια ώρα ο Λεμεσού, διαθέτει σημαντικά ερείσματα και σε άλλες επαρχίες, αφού το 19% των ερωτηθέντων εκ Λευκωσίας, το 25% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα και το 22% των ερωτηθέντων από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον μητροπολίτη Λεμεσού.

Την ίδια ώρα το 27% των ερωτηθέντων από τη Λευκωσία, το 17% των ερωτηθέντων από τη Λάρνακα, το 7% των ερωτηθέντων από τη Λεμεσό και μόλις το 4% από την Αμμόχωστο, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον Ταμασού Ησαΐα.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 24 και 31 Μαρτίου του 2022. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με δείγμα άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα και η επιλογή του έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1% και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του δείγματος, το 50% ήταν γυναίκες και το 50% άντρες. Το 12% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16% είναι άνω των 65. Το 39% προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από τη Λεμεσό, το 16% από τη Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την επαρχία Αμμοχώστου.

dogma.gr