You are currently viewing Ξεσηκώθηκαν για ασέβεια στο Ιερό Λάβαρο της Επαναστάσεως

Ξεσηκώθηκαν για ασέβεια στο Ιερό Λάβαρο της Επαναστάσεως

  • Reading time:1 mins read

✔️Μετά τη δήλωση του Σεβ. Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς!

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα της «Π» για το «ιμιτασιόν λάβαρο» της Επανάστασης του 1821, το οποίο πήρε μέρος στην στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, στις 25 Μαρτίου, χωρίς να ζητηθεί το γνήσιο από την Μονή Αγίας Λαύρας όπως κάθε χρόνο, ούτε καν να ζητηθεί η έγκριση για αντιγραφή του, το θέμα προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αφού συν τοις άλλοις μαίνεται από την εθνική επέτειο του 1821 και μετά και ο ξεσηκωμός καλαβρυτινών φορέων για τη θέση που παρήλασε, χάνοντας την παντοτινή του πρωτοκαθεδρία.

Eντονη ήταν η διαμαρτυρία για υποβάθμιση της παρουσίας του λαβάρου, από τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, με επιστολή που απέστειλε στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο και την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό ΕΑ Ν. Παναγιωτόπουλο.

Σ’ αυτή επισημαίνει πως η κίνηση των διοργανωτών θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «παραχάραξη της μνήμης και έλλειψη σεβασμού στην ιστορική πραγματικότητα», με την υπογράμμιση ότι «200 χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία έστω και στη κλίμακα των συμβολισμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κινήσεις που διαστρεβλώνουν, εμμέσως, τα γεγονότα της περιόδου».

Ο κ. Παπαδόπουλος ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο να του δοθεί τεκμηριωμένη εξήγηση για το φετινό συμβάν, αφού τα όσα κατεγράφησαν στην στρατιωτική παρέλαση έρχονται σε αντιδιαστολή με το επίσημο δείπνο της προεδρίας της Δημοκρατίας αρχηγούς κρατών, όπου το λάβαρο ήταν το μοναδικό σε δεσπόζουσα θέση, όπως αρμόζει στην αναγνώριση των πρωτεργατών της Επανάστασης.

Οπως έγραψε χθες η «Π» αντί του πραγματικού λαβάρου του 1821 από την Μονή Αγίας Λαύρας, το υπουργείο Αμυνας έφτιαξε αυτοβούλως αντίγραφο και το έβγαλε στην παρέλαση, διαπράττοντας σοβαρό ατόπημα. Το γεγονός ότι κανείς, από τον Δήμο Καλαβρύτων και πολύ περισσότερο από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας δεν ενημερώθηκε για το ηρωικό λάβαρο της Αγίας Λαύρας πριν αυτό εμφανιστεί στην μεγαλειώδη παρέλαση, έκανε τον δήμαρχο και τον δεσπότη να πουν στην  «Π»:

 Παπαδόπουλος: «Το λάβαρο δεν ζητήθηκε φέτος από κανέναν, για να μεταβεί στην Αθήνα. Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τον στρατό, ούτε από πουθενά. Το λάβαρο, δεν το πήραν από την Αγία Λαύρα, από κάποιο σύλλογο ή από τον Δήμο, για να κάνουμε και μία κουβέντα σχετικά με την συμμετοχή του στην παρέλαση. Δεν το ξέραμε καν. Ξαφνικά είδαμε το Λάβαρο να παρελαύνει… και δεν ήταν και καλό, αλλά ακαλαίσθητο!».

 Ιερώνυμος: «Κάθε χρόνο μάς το ζητούσαν, φέτος δεν μας το ζήτησαν. Εκφράζουμε την απορία μας για το πώς τυπώθηκε το Λάβαρο άνευ εγκρίσεως της Ιεράς Μονής. Απορίας άξιον και γιατί δεν ζητήθηκε να προΐσταται της παρελάσεως όπως κάθε χρονιά. Η οργάνωση έφταιγε. Εγώ δεν μπορώ να το ξέρω. Απορία έχω…».

 

Εκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την παραποίηση

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σ’ επικοινωνία, που είχε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου  Θ. Νασιώτη, του κατέθεσε αίτημα για έκτακτη σύγκληση ώστε τα μέλη του να τοποθετηθούν και ν’ αποφασίσουν, τόσο για το γεγονός της φετινής παρέλασης, όσο και για τις εν γένει μεθοδεύσεις που αναθερμαίνονται από κάποιες πλευρές, με σκοπό την παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας της έναρξης της Επανάστασης του 1821. Η συνεδρίαση του ΔΣ θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι ανοικτή σε εκπροσώπους ενώσεων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής και ενιαίας στάσης.

 

Ευθύνες για «υποτίμηση» και «κακομεταχείριση»

Δύο τουλάχιστον «φλογερές» παρεμβάσεις κατέγραψε η «Π», που δείχνουν το κλίμα της δυσφορίας κατά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσία, αλλά και το αίτημα απόδοσης ευθυνών για την υποτίμηση του λαβάρου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Ειδικότερα:

 Ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενωσης Δήμος Βαρβιτσιώτης σε επιστολή του προς τον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων – υποστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ζητά διοικητική διερεύνηση για το γεγονός ότι παρέλασε στρατιωτικός σχηματισμός με τις σημαίες του Αγώνα του 1821 και κατά τη διέλευση του Τμήματος, συντελέστηκε «μία εξαιρετικής σημασίας παρατυπία, που παρόμοιά της αδύνατο να έχει υπάρξει, δηλαδή η υποτιμητική θέση του λαβάρου της ορκωμοσίας των πρωτεπαναστατών αγωνιστών στην Αγία Λαύρα, πέραν του ότι χρησιμοποιήθηκε κακέκτυπο του πρωτοτύπου, τελευταίο από όλες τις σημαίες, ενώ είναι θεσμοθετημένο να ηγείται της παρελάσεως, φερόμενο υπό αγήματος με στολές της εποχής». Επ’ αυτού ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως «η ενέργεια προσβάλει βάναυσα την σημασία του ιερού συμβόλου». Χαρακτηρίζει την πράξη  «ανοσιούργημα που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» και τον παρακαλεί να διεξάγετο έρευνα και να απαιτήσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις για την «απαράδεκτη υποτίμηση», αλλά κυρίως να δοθούν οι απαραίτητες εντολές ώστε να μην επαναληφθεί.

 Ο πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Ευθύμιος Βαζαίος, με επιστολή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κάνει αναφορά για «απαξιωτική μεταχείριση του λαβάρου της Αγίας Λαύρας, για πρώτη φορά φέτος», μεταφέροντας «αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης χιλιάδων Καλαβρυτινών». Εντοπίζει «σχεδιασμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, με την τελευταία θέση μεταξύ λαβάρων και σημαιών στην κεντρική παρέλαση» και υπογραμμίζει: «Υποκινούμενες ενέργειες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν, καμία θέση στους ενωτικούς εορτασμούς. Οι θυσίες των Καλαβρυτινών στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, ούτε διαγράφονται, ούτε υποβαθμίζονται με την περιστασιακή κακομεταχείριση του λαβάρου». Ενημερώνει δε πως στα γραφεία του συλλόγου βρίσκεται ακριβές αντίγραφο του λαβάρου, το οποίο μπορεί να παραχωρήσει για μελλοντικές επίσημες εκδηλώσεις.

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ:pelop.gr