You are currently viewing Κορωνείας Παντελεήμων: «Ας πορευόμαστε χωρίς ανταγωνισμούς»

Κορωνείας Παντελεήμων: «Ας πορευόμαστε χωρίς ανταγωνισμούς»

  • Reading time:1 mins read

Την Κυριακή της Τυρινής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Ζωοδόχου πηγής Δάφνης. Συλλειτούργησαν οι ιερείς του Ναού Αρχιμ. Συμεών Συναδινός, προϊστάμενος και ο Πρωτοπρ. Ιωάννης Ευαγγελάτος.

Το αποστολικό ανάγνωσμα έδωσε την αφορμή για το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου. Στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία είχε προκύψει ένα θέμα: Αν οι χριστιανοί επιτρέπεται να τρώγουν τα υπόλοιπα από τα κρέατα που προσφέρονταν, ως θυσίες, από τους ειδωλολάτρες ή όχι. Υπήρχαν οι πιστοί που υποστήριζαν ότι «όλα τα κτίσματα του Θεού είναι καλά» και επομένως «ουδέν απόβλητον» (Α Τιμ. δ, 4).

Αυτήν την θέση υποστήριζε και ο Απ. Παύλος. Άλλοι όμως έλεγαν ότι τα «ειδωλόθυτα», τα κρέατα των θυσιών δηλ. ήταν μιασμένα και δεν έπρεπε οι χριστιανοί να τα χρησιμοποιούν. Και υπήρχε μια διαφωνία, που δημιουργούσε διενέξεις και οξύτητες ανάμεσα στους πιστούς.

Ο Απόστολος Παύλος τοποθετεί το θέμα σε μιά άλλη βάση, με θαυμαστή ευρύτητα. Είναι δευτερεύον και επουσιώδες, γράφει στους Ρωμαίους, το αν θα χρησιμοποιείτε ειδωλόθυτα ή όχι. Το πρωτεύον είναι οι μεταξύ σας σχέσεις. Και αυτές πρέπει νά βασίζονται στην αγάπη και στο πνεύμα του Χριστού.

Παρά ταύτα, πάντοτε οί πιστοί δυστυχώς ,ως άνθρωποι και αυτοί  σάρκα φορούντες» εύρισκαν αφορμές για διενέξεις και διχόνοιες. Συγκρούσεις ιδιωτικές, οικογενειακές, γενικώτερες πολεμικές. Για να μη πούμε ακόμα και για πολέμους «θρησκευτικούς» κάπου αλλού. Πόσες φορές ανάμεσα σε χριστιανούς εισχωρεί η διχόνοια και τους χωρίζει, ώστε να συγκρούονται με άκαμπτο φανατισμό και κανείς να μη θέλει να υποχωρίσει. Και οι αιτίες είναι, συνήθως, εποχικής φύσεως, (βλπ. ειδωλόθυτα), ή προσωπικοί εγωϊσμοί καμουφλαρισμένοι με διάφορα προσχήματα.

Ο Απ. Παύλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «ει αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπ ‘ αλλήλων αναλωθήτε» (Γάλ. ε, 15). Γι’ αυτό οι σχέσεις μας δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, αλλά να στηρίζονται στην αγάπη και την αλληλοκατανόηση. Και αυτό θα αρχίζει από την οικογένεια, όταν η σχέση των συζύγων στηρίζεται στην ισότητα,στην αποδοχή της ετερότητας (διαφορετικότητας) και στην εταιρικότητα (ενότητα).

Το μήνυμα «ο εσθίων τον μη εσθίοντα κλπ» (Ρωμ. ιδ, 3) έχει μιά εφαρμογή και γιά την έναρξη της περιόδου της νηστείας που αρχίζει. Μας θυμίζει ότι ο καθένας πρέπει να βλέπει τον εαυτό του και να μη ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλοι.

Ας πορευόμαστε, λοιπόν, στη ζωή μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, χωρίς ανταγωνισμούς, αλλά με συντεταγμένες την αγάπη, την αλήθεια (ειλικρίνεια) και την κατανόηση. Αν αυτές ρυθμίζουν την ζωή, τις ενέργειες, τις σχέσεις μας, τότε ας μη φοβόμαστε. Προχωρούμε σωστά.