You are currently viewing Κονίτσης Ανδρέας: «Ας ξυπνήσει η κυβέρνηση – Μόνη λύση η ένωση της Β.Ηπείρου με την Ελλάδα»

Κονίτσης Ανδρέας: «Ας ξυπνήσει η κυβέρνηση – Μόνη λύση η ένωση της Β.Ηπείρου με την Ελλάδα»

  • Reading time:0 mins read

Την κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο «να ξυπνήσουν από τον ύπνο της απάθειας και της αδιαφορίας» καλεί ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας που για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στο θέμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως η μόνη λύση είναι η προσάρτηση της περιοχής στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Θλίψη και αγανάκτηση δοκιμάζει κανείς από την εξοργιστική αδιαφορία της Ελληνικής Κυβερνήσεως, για τα συνεχιζόμενα δεινά της Βορείου Ηπείρου, που είναι «σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων» της Ελληνικής μας Πατρίδος.

Γιατί, πως αλλοιώς να χαρακτηρισθή το γεγονός, ότι η αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία, τελευταία, ανελάμβανε στα Τίρανα την υποχρέωση να οργανώση «εργαστήρια προετοιμασίας», προκειμένου να διευκολυνθή η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαική Ένωση ; Κι’ αυτό, όταν η αντιπροσωπεία αυτή δεν βρήκε να πη ούτε μια λέξη για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες αδελφούς. Και ούτε τόνισε την υποχρέωση της αλβανικής κυβερνήσεως να σεβασθή τους νόμους και τις συνθήκες, που θεσμοθετούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ! Κι’ ακόμη, που είναι η εκ μέρους της άσκηση πιέσεως προς τα Τίρανα εν όψει της επιθυμίας και της προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ευρωπαική Ένωση ;

Όμως, τα γεγονότα, που συμβαίνουν στην Βόρειο Ήπειρο, φωνάζουν ότι τέτοιες κινήσεις ρίχνουν νερό στον μύλο των Αλβανών. Οι οποίοι αρπάζουν με δήθεν σουλτανικά φιρμάνια περιουσίες των Βορειοηπειρωτών, ασεβούν σε Εκκλησίες και πολεμούν συστηματικά την «ΟΜΟΝΟΙΑ» επειδή καταγγέλλει τις αλβανικές αυθαιρεσίες σε βάρος των Βορειοηπειρωτών.

Ακόμη, οι Αλβανοί δεν κρύβουν τα όνειρά τους για την … «Μεγάλη Αλβανία», που θα περιλαμβάνη την Φλώρινα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα και όλη την Ήπειρο μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα ! Και, παράλληλα, εξωθούν τους εγκληματίες «Τσάμηδες» στο να προβάλλουν εξωφρενικές απαιτήσεις από την Ελλάδα, ξεχνώντας ότι στα χρόνια της Κατοχής (1941 – 44), συνεργαζόμενοι πρώτα με τους Ιταλούς κι’ ύστερα με τους Γερμανούς, διέπραξαν ανήκουστα εγκλήματα στην Θεσπρωτία, με κορυφαίο την εκτέλεση – δολοφονία των 49 Προκρίτων της Παραμυθιάς …
Όλα αυτά και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός δεν τα γνωρίζει η Ελληνική Κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της στην Αλβανία ; Έπρεπε ή, μάλλον, πρέπει να τα γνωρίζη. Εμείς, πάντως, λέμε ξεκάθαρα, ότι αν με τέτοιου είδους ενέργειες θέλουν να προετοιμάσουν την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. , να ξεύρουν ότι απεμπολούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Το παράδειγμα της εντάξεως της Αλβανίας στην ΔΑΣΕ, προ ετών, με το επιχείρημα ότι δήθεν θα σεβόταν τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελληνική Μειονότητα, επιβεβαιώνει τους φόβους μας. Γιατί η Αλβανία, όπως συνηθίζει, έγραψε τις υποχρεώσεις της στα παλαιότερα των υποδημάτων της !

Γι’ αυτό, εμείς στην εκδήλωση που έγινε στο Δελβινάκι, στις 14 Μαΐου ε.ε., διακηρύξαμε ότι η μόνη λύση για την σωτηρία των Ελλήνων που ζούν στην Αλβανία, εξ αιτίας των δολοπλοκιών των τότε «Μεγάλων Δυνάμεων», είναι η Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα. Διαφορετικά, «ουκ έσται παύλα των δεινών».

Ακουέτω ταύτα Κυβέρνηση και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Πατρίδας μας. Κι’ ας ξυπνήσουν από τον ύπνο της απάθειας και της αδιαφορίας. Γιατί οι καιροί είναι ιδιαίτερως κρίσιμοι στα βόρεια σύνορά μας ».