You are currently viewing Κοινή Δράση ΚΕΣΟ + ΠΕΟΟ στις φυλακές Κορίνθου

Κοινή Δράση ΚΕΣΟ + ΠΕΟΟ στις φυλακές Κορίνθου

  • Reading time:2 mins read

Ανθρωπιστική δράση στο Σωφρονιστικό κατάστημα των Δικαστικών  Κορίνθου υλοποίησαν την 1η Μαρτίου –παρά τον κακοκαιρό- το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών.

Ήταν  η πρώτη κοινή δράση των δυο φορέων, για το 2024 και η όγδοη συνολικά του καταλόγου των επισκέψεων, σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, που υλοποιείται από κοινού από το 2018, όταν οι δυο φορείς ξεκίνησαν την ανάλογη πρωτότυπη πρωτοβουλία, που όχι   μόνο εκτιμάται πολύ, αλλά αυτή την φορά, στη Κόρινθο  μας ζητήθηκε να επιστρέψουμε, στο Σωφρονιστικό  κατάστημα και με άλλες  ειδικότητες γιατρών, που λείπουν από το Νοσοκομείο της Κορίνθου και είναι δύσκολο να καλυφτούν οι ανάγκες του συγκεκριμένου  καταστήματος

Η δράση των δυο φορέων είχε την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος και Προέδρου του ΚΕΣΟ κ.κ. Ιερωνύμου, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου και ήταν σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της Γενικής Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής κας Δήμητρας Λυγούρα. Επίσης είχε την έγκριση της Ι. Μητρόπολης Κορίνθου και του Επίσκοπου Κεγχρεών κ. Αγάπιος Δρίτσα

Έτσι λοιπόν λίγο μετά την 10η πρωινή της 1ης Μαρτίου άνοιξαν οι πύλες είναι από τα αρχαιότερα Σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας  και πέρασαν την πύλη οκταμελής ομάδα ΚΕΣΟ–ΠΕΟΟ που αποτελείτο από: την Διευθύντρια του ΚΕΣΟ  κ. Μαίρη Πίνη, τα μέλη του ΔΣ του φορέα  κυρίες Μαρία Τάταρη και Σοφία Κώνστα – Πέππα,  Γεν. Γραμματέα  και Ταμία αντίστοιχα, τον κ. Κων/νο Σαλεβουράκη, Συνεργάτης του ΚΕ.Σ.Ο., τους οφθαλμιάτρους  κα Αναστασία Σερέπα και  κ. Γιώργο Φλώρο, τους Οπτικούς – Οπτομέτρες κ. Γιώργο Κλάδο, Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΠΕΟΟ, κ. Γιώργο  Βασιλικούδη, την κα Παναγιώτα Μυλόβα, και τον κ. Στέφανο Κουβά οπτικό της Κορίνθου.

Εξεταστήκαν συνολικά 55 άτομα. Κρατούμενοι και   σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε δυο πρόχειρα εξεταστικά κέντρα, που  δημιουργήθηκαν εντός της φυλακής. Από την όλη διαδικασία βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα, ενώ τα γυαλιά για όσους απαιτήθηκαν, θα τα  προετοιμάσει και θα τα προσφέρει δωρεάν το κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών.

Με την επίσκεψη μας στις Φυλακές της Κορίνθου πληροφορηθήκαμε για την  πρόσφατη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη για την ανάπλαση του Δικαστικού Μεγάρου και δικαστικές φυλακές στον Άγιο Ιωάννη, δεδομένου ότι το Συγκεκριμένο Σωφρονιστικό κατάστημα ιδρύθηκε το 1930 και λειτούργησε και ως στρατιωτική φυλακή. Η ανάπλαση των φυλακών  συζητήθηκε  στις 19 Ιανουαρίου 2024 κατά την συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης με τον νέο δήμαρχο των Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη. Συγκεκριμένα υπουργός και δήμαρχος μίλησαν για:

•την χρηματοδότηση της ανάπλασης, όλου του προαυλίου χώρου, του Δικαστικού Μεγάρου της Κορίνθου, ώστε να αναδειχθεί το εμβληματικό αυτό κτίριο, στο κέντρο της Κορίνθου.

Και

•την ανέγερση δικαστικών φυλακών στον Άγιο Ιωάννη, σε δημοτική έκταση που έχει παραχωρηθεί από το δήμο, στο Υπουργείο της Δικαιοσύνης (εδώ και αρκετά χρόνια). Ο νέος δήμαρχος, θα προχωρήσει, άμεσα, η προμελέτη κοστολόγησης του έργου.

Η επίσκεψη έληξε με την παράδοση εκ μέρους του ΚΕΣΟ από τον Κωνσταντίνο. Σαλεβουράκη ανδρικών ρούχων και κρουασάν από τα περισσεύματα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του  ΚΕΣΟ.