You are currently viewing Κίνηση μάτ Ιερωνύμου: ρυθμιστής ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες, παρουσία  Πάπα και Πατριάρχη.

Κίνηση μάτ Ιερωνύμου: ρυθμιστής ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες, παρουσία Πάπα και Πατριάρχη.

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Η γιαγιά μου Σταματία έλεγε πως μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με το χάρισμα” χώμα να πιάνουν και χρυσάφι να γίνεται”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος διακρίνεται γιαυτή την ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, ώστε σε μία εποχή που θα μπορούσε– μεσούσης της κρίσεως– να συγκεντρώνει πάνω του όλη την αρνητική κριτική για σφάλματα και παραλείψεις της Εκκλησίας, έχει καταφέρει να επιβιώνει “αβρόχοις ποσίν” και να αποκτά ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα-ρόλο που πάντα είχε η Εκκλησία της Ελλάδος, σε κρίσιμες περιστάσεις.

Μάλιστα με μία κίνηση ματ σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που θύμισε “coup du maitre” της υψηλής διπλωματίας, κατάφερε να αναδειχθεί σε ρυθμιστή μίας μεγάλης ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο, για να αναδείξουν από κοινού οι δύο πνευματικοί ηγέτες της Χριστιανοσύνης, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως η Ελλάδα, με το θέμα των προσφύγων.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από μία πράγματι επιτυχή πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να αποστείλει επιστολές ενημέρωσης η Εκκλησία της Ελλάδος,”προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π. Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθοδόξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα , άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή” .

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε και” την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού — και εδώ προφανώς εννοεί τον Νούτσιο του Βατικανού στην Αθήνα– οι οποίες μετέφεραν την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την Ελλάδα”.

Σκοπός της επίσκεψης αυτής όπως εξήγησαν οι άνθρωποι του Βατικανού στον Αρχιεπίσκοπο είναι “η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες αλλά και την ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφερε σήμερα το θέμα στη Σύνοδο και εκείνη απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας την Ελλάδα και συγκεκριμένα ένα νησί του Αιγαίου από τα τόσα που έχουν πληγεί από το πρόβλημα αυτό και προς τούτο επελέγη η Λέσβος ,που βρέθηκε από το περασμένο καλοκαίρι στο επίκεντρο των γεγονότων.
Παράλληλα η Σύνοδος αποφάσισε με πρόταση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να απευθύνει πρόσκληση και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ώστε να τιμήσει με την παρουσία του το νησί την ημέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.
Η Σύνοδος κατέληξε στην απόφαση αυτή θεωρώντας οτι τόσο η προσωπικότητα και το κύρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας και την διεθνή ακτινοβολία και απήχηση που διαθέτει ο Πάπας Φραγκίσκος , θα σταλεί στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και ταυτόχρονα της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας.
Η Σύνοδος κατέληξε στην απόφαση να ζητήςει και από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να δώσει το παρών, θέλοντας να δείξει σε όλο τον κόσμο οτι παρά τα όσα λέγονται για την εύθραυστη δήθεν ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και οτι αυτή δοκιμάζεται, η κοινή παρουσία Πατριάρχη- Αρχιεπισκόπου στο ακριτικό νησί του Αιγαίου ,τη Λέσβο, λόγω της συμβολικής επίσκεψης του Πάπα,θα δώσει την καλύτερη απάντηση. Εξάλλου η Λέσβος, δια των δύο Ι.Μητροπόλεών της, Μυτιλήνης και Μηθύμνης, ανήκει πνευματικά στις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.
Και όπως αναφέρει και το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου,” η Ελλάδα κλήθηκε να αποδείξει και το αποδεικνύει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και των αξιών ακόμη υπάρχει” .