You are currently viewing Κερκύρας Νεκτάριος: Να μείνουμε στον πνευματικό μας πλούτο

Κερκύρας Νεκτάριος: Να μείνουμε στον πνευματικό μας πλούτο

  • Reading time:3 mins read

Στον εσπερινό της πανηγυρίζουσας ενορίας Αναλήψεως στο Κανόνι της Κέρκυρας χοροστάτησε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουνίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο κ. Νεκτάριος αφορμήθηκε από το στιχηρό της εορτής και τόνισε ότι ο Χριστός ανελήφθη στον ουρανό για να στείλει τον Παράκλητο στον κόσμο. Το είχε προαναγγείλει το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στους μαθητές Του. Και μετά την ανάστασή Του, τους δίδαξε και τους καθοδήγησε ώστε να περιμένουν τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος. Πολλοί οι πειρασμοί που αντιμετώπισαν οι μαθητές και ένας εξ αυτών, ο Ιούδας, λύγισε. Όμως η δύναμη του πειρασμού δεν είναι πάνω από την δύναμη του Θεού.

Η ασφάλειά μας η πνευματική είναι η παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας. Ο Χριστός ανελήφθη στο όρος των ελαιών, στην μικρά Γαλιλαία, όπως ονομάστηκε. Ο Χριστός ανελήφθη στον ουρανό επάνω στα σύννεφα και η ανθρώπινη φύση ανέβηκε μαζί Του, αυτήν που προσέλαβε για να την αγιάσει. Η φύση μας εξετράπη με την πτώση των πρωτοπλάστων. Ο Χριστός όμως την προσέλαβε, την ένωσε στο πρόσωπό Του με την θεϊκή φύση και ουδέποτε την χωρίστηκε. Και ο Πατέρας προσεδέχτηκε τον Χριστό, κι εμάς μαζί Του.

« Δεύτε αναβώμεν και ημείς εις το όρος Κυρίου». Δεν είναι τόπος η ζωή μας η πνευματική, αλλά τρόπος. Μόνο την δόξα του Θεού μπορούμε να προσεγγίσουμε. Αυτό έκαναν και οι άγιοι, οι οποίοι έγιναν θεατές αυτής της δόξας. Ο Θεός αντιδόξασε τους αγίους Του και την ίδια στιγμή μάς καλεί κι εμάς να προχωρήσουμε έτσι. Ας αφήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας χωρίς τις μικρότητες, τις αμαρτίες, τους εγωισμούς, τους υπολογισμούς, την ηδονή, την πλεονεξία και τότε θα προσεγγίσουμε την δόξα του Θεού και θα μπορέσουμε να προσλάβουμε το Άγιο Πνεύμα.

Η χάρις του Θεού δεν απομακρύνεται, όσο κι αν τα κάθε λογής κηρύγματα και οι διατάξεις θέλουν να μας αποξενώσουν από τον πνευματικό μας πλούτο. Εμείς όμως ας μην ακούσουμε τέτοιες αντιλήψεις κι ας κρατηθούμε στην Εκκλησία.

Στην ακολουθία συμμετείχε και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου.

                  Στο κήρυγμά του κατά την απόδοση του Πάσχα στο Δημοτικό Κοιμητήριο, ο κ. Νεκτάριος είχε αφορμηθεί από τον ύμνο «Δεύτε πόμα πίωμεν καινόν». Στην Έρημο που δίψασαν οι Ισραηλίτες, από άγονη πέτρα ο Μωυσής χτύπησε με το ραβδί του και έβγαλε ποταμούς υδάτων προκειμένου να ξεδιψάσει ο λαός του Θεού για να φτάσει στην γη της επαγγελίας. Τώρα όμως το καινούργιο πόμα είναι από την άφθαρτη πλευρά του Κυρίου μας, από την οποία έρρευσε το αίμα και το ύδωρ. Μας κάλεσε ο Κύριος μας να γίνουμε μέτοχοι για να φθάσουμε στην ζωή της αιωνιότητας, στην ένωση μαζί Του δηλαδή! Στην ζωή της Αναστάσεως κρατάμε την δύναμη και την ελπίδα. Οι ενταύθα απ’ αιώνος αναπαυόμενοι είναι οι προσδοκώντες την ανάσταση τους και εμείς στην ορθόδοξη ζωή μας δεν γευόμεθα την αποφορά του θανάτου αλλά έχουμε βεβαία την χαρά και την ελπίδα της Αναστάσεως. Γι’ αυτό και τα κοιμητήρια της ορθόδοξης εκκλησίας μας είναι ιεροί χώροι και η θύρα για τον ουρανό.