You are currently viewing Kαλαβρύτων Αμβρόσιος : “Εξ ουρανού ήλθεν η δικαίωσις”

Kαλαβρύτων Αμβρόσιος : “Εξ ουρανού ήλθεν η δικαίωσις”

  • Reading time:1 mins read

Του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου

Προχθές Δευτέρα 27 Ιανουαρίου γιορτάσαμε την ιερά μνήμη της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, της μεγάλης αυτής μορφής της Ορθοδοξίας μας.

Ενός Μάρτυρος και συνάμα μαρτυρικού Ιεράρχου, Τον Οποίον η πολιτική Εξουσία της εποχής εκείνης έθεσε υπό διωγμόν και, κινητοποιώντας εκκλησιαστικούς Ταγούς της εποχής, Τον κατέβασε από τον Πατριαρχικό Του Θρόνο και τον έστειλε εξορία στα βάθη του Πόντου!

Έγκλημά Του ήταν, ότι ήλεγχε δημοσίως την αυτοκράτειρα Ευδοξία , πράγμα ασυγχώρητο, έγκλημα ασυγχώρητο!

Πέρασαν πενήντα περίπου χρόνια μετά την κοίμησή Του, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μάρτυρας Ιεράρχης Χρυσόστομος ήταν στη μαύρη λίστα. Το όνομά Του δεν αναγραφόταν ούτε στα Δίπτυχα της Εκκλησίας. Αλλά να, επί τέλους έφθασε η ώρα για να αποκατασταθή!

Οι πρωταίτιοι και πρωτεργάτες του διωγμό Του είχαν φύγει πλέον από τη ζωή! Τα πάθη είχαν κοπάσει πια!

Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε Συνοδικώς να αποκαταστήσει τον αδικηθέντα Ιεράρχη και να τον ενθρονίσει- έστω και νεκρό πια- στο Θρόνο Του.

Τότε, λοιπόν, συνέβησαν κάποια συγκλονιστικά πράγματα! Τότε μίλησε ο Μεγάλος Αρχιερεύς, ο Κύριος της Δόξης, ο Χριστός μας.

Στα συγκλονιστικά αυτά πράγματα αναφέρθηκε ο νέος στην ηλικία και νουνεχής στη σκέψη και τη συμπεριφορά Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών κατά την εορτή των ονομαστηρίων του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Εκεί ψηλά, στην Ιερά Μονή Γηροκομείου, εξεφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, είχε την έμπνευση και την θεία φώτιση να αναφερθή στο ιστορικό γεγονός της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Χρυσοστόμου, οπότε συνέβησαν μερικά συγκλονιστικά και γι΄αυτό και απίστευτα πράγματα!

Το σκήνωμα του Αγίου Χρυσοστόμου ωμίλησε! Το χέρι Του ευλόγησε και συγχώρησε! Έτσι ώστε να αναφωνήσουμε: Ὡς εμεγαλύνθη τα έργα Σου Κύριε!»

Με τον γλαφυρό του λόγο ο π. Αμβρόσιος μας εντυπωσίασε! Δοξάσατε μαζί μας τον Μεγαλοδύναμο Θεό! Μετα θαύματα, που διαχρονικά συντελούνται, μας ενσχύει την πίστη μας σε μια εποχή, όπου πολλοί δαιμονισμένοι τόσο από τον χώρο της πολιτικής Εξουσίας, όσο και της κουλτούρας, της πνευματικής Ελίτ, έχουν βαλθή να γκρεμίσουν και το τελευταίο οχυρό από τις καρδιές των Ελλήνων του 21ου αιώνος!

Ας μη μου έχετε κακία, εάν διαμαρτυρηθώ: Ο Υπουργός Παιδείας (πάει πια από τον τίτλο του έφυγε το «και Θρησκευμάτων») στην προσπάθειά του να περιορίσει τις ημέρες αργίας των μαθητών των Δημόσιων Σχολείων αποφάσισε να καταργήσει τις καθιερωμένες ημέρες αργίας κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών γενικώς και κατά την εορτή του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα ειδικώτερα!

Αλλά ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ π.χ. ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!!!!!!!!! Ευκαιρίας δοθείσης, Υπουργός μιάς κατά βάσιν συντηρητικής Κυβερνήσεως, ο κ. Αρβανιτόπουλος, έφερε ένα ακόμη πλήγμα εναντίον της Ορθοδόξου Πίστεως!

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας. Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον ομιλητή το κείμενο της ομιλίας του και με την άδειά του το δημοσιεύουμε σήμερα για να ωφεληθούν περισσότεροι.

Σαν συμπλήρωμα επιλέξαμε μία εικόνα του Αγίου Πατρός, όπου ο Απόστολος Παύλος εικονίζεται να Του υπαγορεύει την ερμηνεία των επιστολών Του. Αυτό είναι το μεγαλείον της Ορθοδοξίας!

Από τη θέση αυτή και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον Ομιλητή της ημέρας π. Αμβρόσιο.

Από  mkka.blogspot.gr