You are currently viewing Ιστορική παρακαταθήκη η έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου “Ο Παλαμήδης” στο Ναύπλιο

Ιστορική παρακαταθήκη η έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου “Ο Παλαμήδης” στο Ναύπλιο

  • Reading time:1 mins read

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» εγκαινίασε στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο μια πολύ σημαντική έκθεση με σειρά από φωτογραφίες της πόλης του Ναυπλίου που αφορούν την περίοδο από το 1900 έως το 1960.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και θα συνεχιστεί στην αίθουσα πολιτισμού του Συλλόγου έως και το τέλος των εορτών.

Η πρόταση για την υλοποίηση αυτής της Έκθεσης έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Τάσσο Χειβιδόπουλο, στο πλαίσιο των «Δρόμων Πολιτισμού Αργολίδας» και ο Σύλλογος ανταποκρίνεται στην πρόταση αυτή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος και ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και φυσικά ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο Παλαμήδης” Θεοδόσης Σπαντιδέας, ενώ παρευρέθηκαν, ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας πρωτοπρεσβύτερος ιερέας π. Ελευθέριος Μίχος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παναγιωτοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σαρρής, ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ρούτουλας, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Νάντια Αναστασίου Σμυρναίου , η Επιτετραμμένη στον τομέα τουρισμού στον Δήμο Ναυπλιέων Πόπη Καλκούνου, η Επιτετραμμένη στον τομέα παιδείας του Δήμου Ναυπλιέων Μαρία Ράλλη, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου Σπύρος Μαρίνος και πολλοί ναυπλιώτες.

Η Έκθεση των φωτογραφιών είναι ένα χρονικό, ένα οδοιπορικό μέσα στον χρόνο. Ο επισκέπτης θα αναγνωρίσει «οικείες» αλλά άγνωστες εικόνες του Ναυπλίου, των κτηρίων του και της διαφοροποίησής τους, θα εμβαθύνει στην κοινωνική, πολιτιστική και καθημερινή ζωή της εποχής και θα την συγκρίνει με την σύγχρονη …

Οι παλιοί θα θυμηθούν και θα αναπολήσουν … οι νέοι θα διδαχθούν και θα οραματιστούν …

Όλοι οι επισκέπτες, όμως, θα αποτυπώσουν στην μνήμη τους τις ευωδιές που κυριαρχούσαν στην πόλη, τις μυρωδιές που χάθηκαν … τα επαγγέλματα και τις ενδυμασίες που έφεραν τον χρόνο μέχρι τις μέρες μας … το μέλλον που ζούσαν και επαγγέλονταν οι γονείς και οι παππούδες … τις ευχάριστες και λυπημένες στιγμές … την συνύπαρξη στην ίδια φωτογραφία του παλιού και του νέου …

Η Έκθεση δεν θα είναι μια απλή παράθεση φωτογραφιών αλλά μια παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ο ακούραστος και ονειροπόλος Γιώργος Καρατάσος και η εμπνευσμένη καλλιτέχνις ζωγράφος, μέλος του Συλλόγου μας, Κατερίνα Μπεκιάρη.

Πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από τις φωτογραφίες που αποτελούν ιδιοκτησία του Συλλόγου, πολλοί ναυπλιώτες έχουν συνεισφέρει με το φωτογραφικό τους αρχείο στον εμπλουτισμό του υλικού.

Φωτογραφίες του Νίκου Τομπάζη, του Παναγιώτη Μαζαράκη και πολλών άλλων συμπολιτών μας αλλά και αντίγραφα πρωτοτύπων που ευγενικά και οικειοθελώς παραχώρησαν από τα φωτογραφικά τους αρχεία ο Κώστας Καράπαυλος και ο Γιάννης Καλιτσιάδης (τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα),θα πλουτίσουν τα εκθέματα από το φωτογραφικό αρχείο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» και θα κοσμήσουν την Έκθεση.

Στο Βουλευτικό και στην αίθουσα Πολιτισμού του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» ανθίζει το παρελθόν που είναι οδηγός για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Σπαντιδέας τόνισε πως: “Φιλοδοξούμε ότι αυτή η Έκθεση θα ταξιδέψει με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και του γνωστού για τις ευαισθησίες του Αντιπεριφερειάρχη Τάσσου Χειβιδόπουλου, έξω από τα σύνορα της πόλης … επειδή αφορά σε ιστορικές, πολιτιστικές, λαογραφικές, κοινωνικές και ηθολογικές διαδρομές που ενώνουν το χθες με το σήμερα.”

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση με την μουσική από τον μαέστρο Θεοδόση Αντωνιάδη που με το πιάνο έντυσε μελωδικά την περιήγηση και τις φωτογραφικές μνήμες.