Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025 12:59 πμ
Εξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
    Δεύτερη ΣελίδαShow More
    Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

    Τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Δένδια, επισκέφθηκε την Τετάρτη,…

    12 Ιουνίου 2025
    Με έντονους συμβολισμούς η γιορτή λήξης του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

    Σε μία ιδιαίτερα χαρούμενη, αλλά ταυτόχρονα συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 10…

    12 Ιουνίου 2025
    Επανδριάντια Μνήμη και Τιμή- Επισκοπική Προσωπογραφία Του Μητροπολίτου Περιστερίου Χρυσοστόμου Ζαφείρη(1978-2019)

    Υπό  Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας. «ΕΠΑΝΔΡΙΑΝΤΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.…

    11 Ιουνίου 2025
    Μια ανήθικη πρόταση

    Του Μανώλη Κοττάκη / ΕΣΤΙΑ  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει το σπίτι…

    11 Ιουνίου 2025
    Η Μητρόπολη Βοστώνης τίμησε με επίσημο δείπνο και βραβεύσεις τους εθελοντές και εθελόντριες των κοινοτήτων

    Του Θεοδώρου Καλμούκου ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από εφτακόσιοι πενήντα Ελληνορθόδοξοι πιστοί αμφοτέρων των…

    10 Ιουνίου 2025
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
    Δια χειρός Σωτήρη Μ. ΤζούμαShow More
     Ἀντὶ εὐχῶν εἰς τὸν Παναγιώτατον Οἰκουμενικὸν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον

    Εὐλογεῖτε, Παναγιώτατε Δέσποτα! Εὐχόμενος ὁ Κύριος ἡμῖν χαρίζεσθαι καιρὸν μετανοίας καὶ βίον…

    12 Ιουνίου 2025
    Ο επίλογος του Χριστόδουλού μας δεν γράφει τέλος …

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Όσο θυμόμαστε τον Χριστόδουλο,τόσο θα είναι κοντά μας…

    11 Ιουνίου 2025
    Η αναγόρευση του Σεβ.Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ.Δημητρίου

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Πέμπτη, 29…

    31 Μαΐου 2025
    «Αναστορώ τα παλαιά»: Μία συγκινητική-αφυπνιστική εκδήλωση τιμής των γενοκτονηθέντων Ποντίων,με πολλά μηνύματα και μαθήματα ιστορίας και ήθους!

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Ημέρα μεγάλη η σημερινή για την Ορθοδοξία…

    29 Μαΐου 2025
     Το καλό δοκιμάζεται από το κακό-Δύο Εκκλησίες του Ελληνισμού διέρχονται κρίση:Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης!

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα  Δύο Εκκλησίες του Ελληνισμού δοκιμάζονται.  Για διαφορετικούς λόγους…

    23 Μαΐου 2025
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Reading: Οικουμενικός Πατριάρχης: Στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς, με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια
ΕξάψαλμοςΕξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
  • Επικοινωνία
Search
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς, με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια

Τελευταία ενημέρωση: 9 Μαρτίου 2018 20:33
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
SHARE

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στον κατάμεστο από προσκυνητές Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών χοροστάτησε, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, σήμερα, κατά την Ι.Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το τολμηρό ποιητικό εγχείρημα της θεολογικής σύνθεσης του Ακαθίστου Ύμνου συνιστά κατεξοχήν διαχρονικό παράδειγμα δυναμικής του δόγματος της Εκκλησίας, το οποίο δεν είναι μουσειακό αντικείμενο διαφυλάξεως, θεολογικής μελέτης, και μεταπρατικής χρήσεως της πατερικής και συνοδικής παραδόσεως, αλλά ζωντανός λόγος απευθυνόμενος στον άνθρωπο κάθε εποχής και με εφαρμογή στον καθημερινό βίο».

Σας προτείνουμε επίσης

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αντώνη Η. Διαματάρη
Ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος ετοιμάζει επίσκεψη στο Άγιο Όρος αλλά 13 από τις 20 Μονές της Αθωνικής Πολιτείας αντιδρούν…
Δικαιούται ή υποχρεούται ο κ. Τυχικός να συμμετάσχει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου στις 23ης Ιουνίου 2025;
Χάλκη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πανήγυρι της Μονής Αγ. Τριάδος, στη Θεολογική Σχολή [χρονικό – φωτογραφίες – ομιλία]

Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων και Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, o Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κυρία Μαρία Αντωνιάδου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, όμιλος Καθηγητών και φοιτητών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Ιονίου, και πιστοί από την Πόλη.

Αμέσως μετά, σε ομιλία του στην Κοινοτική Αίθουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής, του 6ου λόφου της Επταλόφου Πόλεως, όπου βρίσκεται ο ιστορικός Ναός της Παναγίας και το Αγίασμα των Βλαχερνών, στον τόπο όπου για πρώτη φορά εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος, και υπήρχε, κατά τα βυζαντινά χρόνια, το περικαλλές Παλάτι των Βλαχερνών.

Απευθυνόμενος στις φοιτήτριες και τους φοιτητές, που επισκέπτονται την Πόλη στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου, με τίτλο

«Κωνσταντινούπολη, πόλη και κοινωνία», τους κάλεσε να επισκέπτονται όσο πιο συχνά μπορούν την Πόλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αφορμή την παρουσία των φοιτητών από τα Ιωάννινα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Μητέρας Εκκλησίας προς την Ήπειρο που προσέφερε στην Εκκλησία τον μεγάλο Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος έλαβε τις πρωτοβουλίες για την έναρξη των διαλόγων ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο.

«Σήμερα, στον 21ο αιώνα είναι αδιανόητον και αδύνατον να ζει κανείς, με εσωστρέφεια, με αυτάρκεια και με αυταρέσκεια. Πρέπει να ευρίσκεται εν διαρκεί κοινωνία με τον Θεό και επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, με διάλογο, και αγάπη και αλληλόπεριχωρήση». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του διερωτήθηκε: «Πως αλλιώς θα ζήσουμε, αντί να διαλεγώμεθα και να σεβόμεθα ο ένας την ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία του άλλου, να πάρουμε τα όπλα και να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον; Και που θα φτάσει η ανθρωπότης; Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι, βεβαίως, στα χέρια του Θεού, και όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά σ’ εμάς τους ανθρώπους, την σημερινή γενιά μας και την δική σας αυριανή γενιά, που θα πάρετε στα στιβαρά χέρια σας τις τύχες της Ελλάδος και ευρύτερα της Ευρώπης και του κόσμου, εναπόκειται – και είναι χρέος μας – να συμβάλλουμε ο καθένας από το μετερίζι του, σε αυτήν την μεγάλη υπόθεση, της των πάντων ενώσεως και της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, για την οποία, σε όλες τις Ακολουθίες της, εύχεται και προσεύχεται η Αγία Εκκλησία μας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο Ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Πόλη, «το οποίο σήμερα μπορεί να είναι μικρόν και ολίγον και αύριο να είναι πολύ, αυτό το ξέρει μόνον ο Θεός».

«Εμείς “οίδαμεν”, δηλαδή γνωρίζουμε, “και περισσεύειν και υστερείσθαι”, να ζούμε και με λίγα και με πολλά, και λίγοι και πολλοί», είπε, και πρόσθεσε: «To μέλλον είναι στα χέρια του Θεού, και μπορεί, αλλάζοντας οι συνθήκες και οι περιστάσεις, να αποκατασταθούν οι αδικίες, πολλές και συσσωρευμένες αδικίες, εις βάρος του στοιχείου μας, που έγιναν και κατά το πρόσφατο παρελθόν, και να επανέλθουν καλύτερες και ευνοϊκότερες ημέρες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και για το Γένος μας σε αυτήν την ιστορική πόλη των Πατέρων μας».

Προηγουμένως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου. «Δι’ ημάς, τους Ορθοδόξους πιστούς της Πόλεως, αυτή είναι η αληθής και ζώσα χαρά, απόλαυσις και ευφροσύνη της ψυχής ημών: η θέα του ιλαρού προσώπου του σεπτού Πατριάρχου εν τω μέσω ημών, εύγλωττη απόδειξις της λυτρωτικής παρουσίας του Θεού εν καιροίς δυσχειμεροίς», είπε, χαρακτηριστικά, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού.

Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp VKontakte Telegram Threads Email Copy Link Print
Previous Article O Οικουμενικός Πατριάρχης στις Βλαχέρνες.
Next Article Εκδημία του Ηγουμένου της Μονής Παναγίας Τούρλιανης- Το μήνυμα του Μητροπολίτη Δωρόθεου

Τελευταία νέα
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας
12 Ιουνίου 2025
Ο Αρχιεπίσκοπος στην τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Αθηναγόρα σε επίτιμο Δημότη Ιλίου
12 Ιουνίου 2025
Μυσταγωγία Ουρανού στην Αλόννησο-Λειτουργική πανδαισία στην εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού
12 Ιουνίου 2025
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά. (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
12 Ιουνίου 2025
Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού στη Χαλκίδα
12 Ιουνίου 2025
Δημοφιλέστερα άρθρα
Γιατί το Φανάρι “χρησιμοποίησε”τη Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων για να σταματήσει το μεταθετό για την Μητρόπολη Χανίων; Ή όταν η Εκκλησία γίνεται φράξια…
10951 Views
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τόλμησε να πει αλήθειες που οι άλλοι φοβούνται να πουν..
9710 Views
Γιατί τόση ανθρωποφαγία κατά του Αρχιμ.Νικοδήμου Φαρμάκη; Ποιοί θέλουν να τον αποδομήσουν και γιατί;
9066 Views
 Ανεξήγητη αναβολή στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας- “Βάφτισαν” σύσκεψη την σύγκληση Συνόδου για εκλογή, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με Πατριαρχείο και Κυβέρνηση
8481 Views
Τα χρυσοποίκιλτα άμφια και οι κορώνες…
7857 Views

Σχετικά άρθρα

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου στην Πόλη

10 Ιουνίου 2025

Η Κυριακή της Πεντηκοστής και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Ι.Μ.Πειραιώς

10 Ιουνίου 2025

Μητσοτάκης «Να γίνει σεβαστό το status quo λειτουργίας της Μονής Σινά»

9 Ιουνίου 2025

Ο Γεραπετρίτης και το…παραμύθι της Χαλιμάς για τη Μονή Σινά: “Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση η ελληνική Πολιτεία να εγκαταλείψει τη Μονή”

9 Ιουνίου 2025
Show More
Εξάψαλμος
Youtube Medium Rss

About Company

  • Contact Us
  • Contact Us
  • Advertise with US
  • Advertise with US
  • Complaint
  • Complaint
  • Privacy Policy
  • Privacy Policy
  • Cookie Policy
  • Cookie Policy
  • Submit a Tip
  • Submit a Tip
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
Subscribe Now for Real-time Updates on the Latest Stories!

© exapsalmos.gr

Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Καλώς ήλθατε στον Εξάψαλμο
Username or Email Address
Password

Lost your password?