You are currently viewing Ιεροί εκβιασμοί, ανίερες συμμαχίες και γεροντικό πείσμα •• Φώς στα άδυτα μιας υπόθεσης που κρύβει παρασκήνιο..

Ιεροί εκβιασμοί, ανίερες συμμαχίες και γεροντικό πείσμα •• Φώς στα άδυτα μιας υπόθεσης που κρύβει παρασκήνιο..

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Όλα άρχισαν από ένα άρθρο αξιολογικής κρίσης και παράθεσης της γνώμης– γενικώς και αορίστως– του Αρχιμανδρίτη για διάφορα φαινόμενα και απαράδεκτες καταστάσεις που συμβαίνουν στο χώρο της Εκκλησίας.

Παρόμοια άρθρα έχει δημοσιεύσει πολλές φορές ο π. Βασίλειος Θερμός,τον οποίο δεν εδίωξε όμως κανείς, αλλά και άλλοι κληρικοί μας.

Η αναφορά ότι και στην ιδιαίτερη πατρίδα του,όπως σε όλη την Ελλάδα,συμβαίνουν ευτράπελα και παρατυπίες, οδήγησε στην κρίση,παρά το γεγονός, ότι δεν επεκτάθηκε και δεν συγκεκριμενοποίησε το οτιδήποτε.

Το αποτέλεσμα ήταν να αδράξει της ευκαιρίας ο εμπαθής Μητροπολίτης,οι σχέσεις του οποίου με τον Αρχιμανδρίτη,που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όχι στη Μητρόπολή του, ήταν αρκετά χρόνια ανύπαρκτες,λόγω του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου,σε σημείο που ο Αρχιμανδρίτης απέφευγε να συλλειτουργεί μαζί του.

Με εντολή του Μητροπολίτη δημοσιεύθηκαν επιστολές-αναφορές κάποιων κληρικών εναντίον του Αρχιμανδρίτη,( τις οποίες προκάλεσε ο ίδιος ο Μητροπολίτης με έγγραφο που απέστειλε και στο οποίο τους ζητούσε να απαντήσουν),στις οποίες ο τελευταίος αναγκάστηκε εκ των υστέρων και εκ των πραγμάτων να απαντήσει αμυνόμενος πλέον.

Στην ουσία ένας έμπειρος και πνευματικός υποτίθεται, γέροντας Μητροπολίτης έβαλε τους κληρικούς δημόσια να κονταροχτυπιούνται και να κοκκορομαχούν με την προτροπή και ευλογία του. Πόσο συνετό και καλοπροαίρετο μπορεί να είναι όλο αυτό; Θα το κρίνει ο Θεός και η αδέκαστη ιστορία.

Στη συνέχεια και αφού ο ίδιος ο Μητροπολίτης έδωσε σε φίλο του δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας,με τον οποίο συνομιλεί τακτικότατα, όλες τις επιστολές,δημιούργησε ένα σαθρό θεμέλιο, επάνω στο οποίο επρόκειτο να εδράσει την κατηγορία κατά του Αρχιμανδρίτη και τη δίωξή του,καθώς με κανένα τρόπο δεν αποδεικνύεται, ότι ο Αρχιμανδρίτης δημοσίευσε το οτιδήποτε στην τοπική εφημερίδα,γιαυτό και η υπόθεση θα χαθεί για τον θλιβερό Μητροπολίτη από τα “αποδυτήρια” κιόλας.

Αφού δημιούργησε τις προϋποθέσεις,ενεργοποίησε ένα άρθρο εκκλησιαστικού νόμου παρανόμως και αντικανονικώς και επέβαλε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης και αποχής από κάθε ιεροπραξία στον Αρχιμανδρίτη.

Υπάρχει όμως, ένα προηγούμενο στάδιο.Πριν επιβάλει την άδικη και αντικανονική ποινή του, πρώτα του τηλεφώνησε στο ναό που υπηρετεί και τον εξανάγκασε με την απειλή σκληρών μέτρων,να κλείσουν την υπόθεση υπέρ των θέσεων των κληρικών του.

Ο Αρχιμανδρίτης δεν υπέκυψε στις εκβιαστικές απειλές,αλλά την επόμενη διαμαρτυρήθηκε εγγράφως, εν είδει εξωδίκου προς τον Μητροπολίτη, για τις απειλές περί τιμωρίας. Ο Μητροπολίτης τότε, για να προλάβει τις εξελίξεις,καθώς τον είχε προλάβει ο Αρχιμανδρίτης,έλαβε την ίδια ημέρα κιόλας την παράνομη απόφαση του προσωρινού μέτρου.Δηλαδή την επομένη του τηλεφωνήματος που του έκανε για να τον απειλήσει και να τον τρομάξει.

Από εδώ ξεκινά το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης,καθώς ο Αρχιμανδρίτης προσέφυγε αμέσως στη Δικαιοσύνη και στην Ιερά Σύνοδο με προσφυγή του. Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε το ζήτημα ακροθιγώς, όπως φάνηκε στην αρχή, στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι, ότι η απόφαση της Συνόδου αναφέρει ψευδώς, ότι έλαβε την απόφασή της βάσει της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου της,ενώ η αλήθεια είναι ότι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Εκκλησίας της Ελλάδος,η οποία περιήλθε νομίμως εις γνώση του Αρχιμανδρίτη τον δικαιώνει πλήρως θεωρώντας παράνομα και αντικανονικά όλα όσα προηγήθηκαν.

Παρά ταύτα ο Αρχιμανδρίτης προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης,ζητώντας παράλληλα αναστολή της απόφασης του Μητροπολίτη,την οποία δεν κατόρθωσε να λάβει,καθώς η υπόθεση παρεπέμφθη στην ακύρωση που θα εξεταστεί τον ερχόμενο Μάιο.

Σε αυτή τη φάση συμβαίνουν τα εξής παράνομα και τραγελαφικά:ο Αρχιμανδρίτης έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης και στη ΔΙΣ, η οποία έχει ζητήσει εδώ και μήνες τις εξηγήσεις και την απάντηση του Μητροπολίτη επί των ισχυρισμών του Αρχιμανδρίτη. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Εκκλησίας της Ελλάδος δικαιώνει εκ δευτέρου τον Αρχιμανδρίτη. Ο Μητροπολίτης καθυστερεί την απάντηση σκόπιμα,για να ταλαιπωρεί τον κληρικό. Επίσης ενώ από τις 29 Δεκεμβρίου έχει δώσει εγγράφως εντολή στον ιερέα ανακριτή να διεξαχθούν οι ανακρίσεις,έχουν παρέλθει δύο μήνες και ο ανακριτής κωλυσιεργεί,καθώς ο Αρχιμανδρίτης ενοχλεί συχνά την Αρχιεπισκοπή,ζητώντας να πάει στις ανακρίσεις για να λάμψει η αθωότητά του. Αντί λοιπόν να προχωρούν οι διαδικασίες, ο Αρχιμανδρίτης δέχεται ψυχολογική βία,ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμό άνευ προηγουμένου,για να πάει να πέσει στα γόνατα και να πει συγγνώμη στον Μητροπολίτη και να κλείσει η υπόθεση- εννοείται υπέρ των ιερέων του Μητροπολίτη.

Όσοι γνωρίζουν τον Αρχιμανδρίτη, γνωρίζουν πόσο ακέραιος, σωστός και ακριβοδίκαιος είναι,γνωρίζουντο έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί στην ενορία του,γνωρίζουν τους πολυετείς αγώνες του και τη δικαίωση της ενορίας του ενώπιον της Δικαιοσύνης, λόγω διεκδικήσεων του τοπικού Δήμου–που έχει χάσει όλες τις υποθέσεις και αγωγές.
Γνωρίζουν ότι αν είχε άδικο, θα έλεγε τη συγγνώμη άνευ προϋποθέσεων,δεδομένου ότι το έχει αποδείξει σε άλλες περιπτώσεις.
Εν προκειμένω όμως, έχει δίκαιο και δεν πρόκειται να υποκύψει στον εκβιασμό. Πολύ δε περισσότερο,όταν αυτός στρέφεται κυρίως κατά της ιστοσελίδας που δημοσίευε τα άρθρα του,με σκοπό να ελέγξει την ελευθερία του λόγου και να διαμορφώσει τη γνώμη της υπέρ των θέσεών του,καθώς ο εν λόγω Μητροπολίτης διεκδικεί από την Ιερά Σύνοδο την εκλογή του ανηψιού του σε βοηθό επίσκοπο,γεγονός που επέκρινε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Και όπως όλα δείχνουν συνεργός του Μητροπολίτη ενορχηστρωτή της δίωξης του Αρχιμανδρίτη είναι ο Αρχιμανδρίτης ανηψιός του Μητροπολίτη,που κατάφερε πρόσφατα να τρυπώσει στις υπηρεσίες της Συνόδου,ξεπληρώνοντας ο Αρχιεπίσκοπος στον Μητροπολίτη παλαιά γραμμάτια( τότε που η Εκκλησία εβάλλετο από ομαδικές επιθέσεις και αυτός ζητούσε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να παραιτηθεί, αντί να συμπαραταχθεί ως όφειλε μαζί του).

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πνευματικό χώρο της Εκκλησίας και ενώ λυτοί και δεμένοι,παπαδιές,παπάδες,αδελφές παπάδων και πολλοί άλλοι πιέζουν τον κληρικό να πάει να πεί συγγνώμη άνευ όρων, πρόσφατα μπήκε στο χορό και η γνωστή Νικόλ,την οποία ο Αρχιμανδρίτης είχε εκδιώξει κακήν κακώς από την ενορία του,καθώς το συγκεκριμένο αρπακτικό περιόδευε τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής ζητώντας βοηθήματα,επικαλούμενη τη “σχέση” της με τα υψηλά δώματα της Εκκλησίας. Και τώρα ζητείται από τον Αρχιμανδρίτη να πει συγγνώμη και στη Νικόλ.

Και το χειρότερο από όλη αυτή την θλιβερή ιστορία που δείχνει την κατάντια της Εκκλησίας μας είναι το εξής; Συγκεκριμένα κέντρα έχουν αρχίσει να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα και να διαδίδουν ότι ο Αρχιμανδρίτης έβρισε δήθεν τον Μητροπολίτη,με σκοπό να τον εκθέτουν στα μάτια των Ιεραρχών επειδή βλέπουν ότι εχουν την υπόθεση a priori χαμένη!

Αυτό ούτε ο Μητροπολίτης το έχει ισχυριστεί ποτέ και σε κανένα δικόγραφό του δεν υπάρχει κάτι τέτοιο,διαψεύδοντας και ο ίδιος έτσι τους λασπολόγους και αισχρούς συκοφάντες όπου και αν ευρίσκονται.

Δυστυχώς η υπόθεση αυτή δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο πως η Εκκλησία μας μπορεί να μετατραπεί εύκολα από φιλόστοργη μάνα σε εκδικητική μητριά!