You are currently viewing Η Σύναξη της Παναγίας Επταπόστου Κιμώλου

Η Σύναξη της Παναγίας Επταπόστου Κιμώλου

  • Reading time:5 mins read

Την Κυριακή 2 Αυγούστου αναβιώνει στο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας μια μεγάλη αλλά άγνωστη Θεομητορική εορτή της Κιμώλου. Η μαρμάρινη παλαιοχριστιανική τράπεζα που πάνω της αγιογραφήθηκε η μορφή της Παναγίας Οδηγήτριας Επταπόστου βρέθηκε το 1615 μετά από όραμα της Παναγίας προς την μοναχή της εποχής και κάτοικο Κιμώλου Μακαρία. Έκτοτε βρίσκεται εντοιχισμένη στην εκκλησία των Ταξιαρχών στην Κίμωλο.

Η μοναδικότητα της δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι αποκαλύφθηκε θαυματουργικά και οι κάτοικοι της τότε εποχής κατέγραψαν την ιστορία της εξεύρεσης πάνω στην εικόνα για να μην ξεχαστεί ποτέ, ούτε στο ότι είναι σπάνια και μαρμάρινη. Η μοναδικότητα της έχει να κάνει με τον θεολογικό προορισμό Επτάποστος που δεν είναι όρος που έδωσαν οι άνθρωποι στην Παναγία αλλά πληροφορία που έδωσε η Παναγία στους ανθρώπους … αποκαλύβοντας πως υπήρχε η Κυρία η Επτάποστος …

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφερόμενος την εφέστια εικόνα προστάτιδα του Αγίου Όρους Άξιον Εστί είχε τονίσει πως: Και πάλαι μεν ο Δεσπότης των όλων Θεός, έδωκε τας δέκα εντολάς εις τους Εβραίους, γεγραμμένας με τον εαυτού δάκτυλον, επάνω εις τας δύολιθίνας πλάκας. Τώρα δε ο Άρχων των του Θεού Αγγέλων, έδωκεν εις όλους τους ορθοδόξους, τον πλέον γλυκύτερον, και ερασμιώτερον ύμνον της Μητρός του Θεού, γεγραμμένον εις λιθίνην πλάκα με τον αρχαγγελικόν αυτού δάκτυλον.

Με βάση τα παραπάνω η χαρακτηρισμένη με τον πρωτοφανή και ανερμήνευτο όρο εικόνα συγκρίνεται συμβολικά και θεολογικά ευθέως και άμεσα με τα παραπάνω πρωτοκορυφαία θρησκευτικά σύμβολα καθώς ο όρος Επτάποστος σαν εξ ουρανού πληροφορία υποδηλώνει (ανερμήνευτος μέχρι σήμερα) την υποστατική φύση της Θεομητορικής ιδιότητας.

Πρέπει να σημειωθεί πως μέσω του ιερέα και φιλικού Αντωνίου Σάρδη που ήταν εφημέριος της εκκλησίας Ταξιαρχών το 1821 ξεκίνησε το πρώτο κατά θάλασσα νικηφόρο περιστατικό της κορυφαίας επανάστασης όταν μετά από πληροφορίες που μετάδωσε ο ίδιος, οκτώ Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλώτισαν τέσσερα Οθωμανικά στο διάστημα 11-13 Απριλίου 1821 σε Μήλο και Κίμωλο.

Παρακαλώ μεταδώστε το και όσοι πιστοί προσέλθετε.