You are currently viewing Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Φάρου» στη Χίο,με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Φάρου» στη Χίο,με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

  • Reading time:3 mins read

Με πολύ-πολύ κόσμο στην αίθουσά του και με παρισταμένους στο κοινό Προέδρους και Εκπροσώπους από όλα σχεδόν τα Σωματεία και τους Συλλόγους του νησιού μας, αλλά και με πλήρη εκπροσώπηση από την Πολιτεία, το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 11.30 το πρωί στο κινηματοθέατρο του Συλλόγου στο Βαρβάσι.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια και Κάλαντα από όλη την Ελλάδα που τραγούδησε η Χορωδία ενηλίκων του «Φάρου», Πρωτοχρονιάτικα Παραδοσιακά Παινέματα που απέδωσε με μεγάλη τέχνη (τραγουδώντας σόλο στην είσοδο κάθε ρίμας) ο Βασίλης Χαμέτης, ο οποίος είναι και ο Μαέστρος του «Φάρου», ενώ στη συνέχεια μια πολύ εύγλωττη θεατρική σκηνή με τίτλο «Ναύτης, Γυνή και Θάλασσα», που παρουσίασε στο κοινό την ψυχολογία που επικρατεί στην οικογένεια και τη ζωή της γυναίκας του Ναυτικού, ειδικά τις ημέρες των εορτών, που συχνά ο πατέρας βρίσκεται στο βαπόρι και η έλλειψή του είναι ακόμα πιο έντονη. Όποιος από τους θεατές το ‘χει ζήσει αυτό με την οικογένειά του, σίγουρα συγκινήθηκε κατά τη διάρκεια του θεατρικού που άγγιξε αρκετά κοντά, την πραγματικότητα. Η δημιουργική ιδέα, το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν της Χρυσάνθης Ροδάκη και τα Σκηνικά της Καίτης Χούλη. Στο Θεατρικό έπαιξαν οι Ανέστης Αραμπατζής, Χρυσάνθη Δημητρούλη, Γιώργος Μεγαλοοικονόμου, Πρόδρομος Μπόχτης, Ερατώ Μπουλαζέρη, Γιώργος Ραπτόπουλος, Μαρία Ραπτοπούλου, Άννα Σιταρά, Δημήτρης Σιταράς και Μαρία Τσόγκα. Όλοι ερμήνευσαν τους ρόλους τους με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος του Θεατρικού ανέβηκε στη σκηνή και η Παιδική Χορωδία του «Φάρου» που ολοκλήρωσε το Έργο με ένα όμορφο ταιριαστό τραγούδι.

Τη Θεατρική Παράσταση και τις Χορωδίες (παιδική και ενηλίκων) συνόδευσαν οι μουσικοί Αργύρης Μαυρίκης στο βιολί, Λαμπρινή Κάμπουρα στο κανονάκι και Δημήτρης Κοντός στο λαούτο. Τη μικροφωνική επιμελήθηκαν οι Ανδρέας και Αργύρης Μαυρίκης.

Κατά τη διάρκεια του θεατρικού προβλήθηκε ένα βίντεο σχετικό με τη ζωή του Ναυτικού στο βαπόρι. Η Πρόεδρος του «Φάρου», Γεωργία Χούλη, ευχαρίστησε τη Διευθύντρια και το Προσωπικό του Ναυτικού Μουσείου Χίου για το οπτικοακουστικό αυτό υλικό που παραχωρήθηκε στο «Φάρο» για τις ανάγκες της εν λόγω θεατρικής σκηνής. Η Γεωργία Χούλη ευχαρίστησε ακόμη τις ναυτικές οικογένειες της Άννας Κοσσένα, του Κώστα Φύσσα και του Μάρκου και Αντώνη Γλύκα, για το φωτογραφικό υλικό που πρόσφεραν, καθώς επίσης και το δάσκαλο Μανώλη Τσαγκάτο για τα αντίτυπα του βιβλίου του. Ευχαρίστησε τέλος όλα τα καταστήματα και τους χορηγούς που προσέφεραν τα δώρα της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικής εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας του «Φάρου και τον Αγιογράφο-Ζωγράφο Νικολή Φράσκο, για την Αγιογραφία των Εικόνων του Αγίου Χαραλάμπους. Στο Νικολή Φράσκο δόθηκε και αναμνηστική τιμητική διάκριση.

Τιμητικές διακρίσεις, βραβεύσεις και μετάλλια δόθηκαν επίσης στον ιδρυτή και τους αθλητές της ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Φάρου Βαρβασίου και στην Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας για την προσφορά της στη διαφύλαξη των ηθών και των εθίμων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Συλλόγου, ο δάσκαλος Κώστας Μιμίδης από το Καστέλο. Η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας ανταπέδωσε, δωρίζοντας στο «Φάρο» έναν ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει το αγαπημένο «γυαλουδάκι» των «χωριανών», όπως αυτό ήταν το 1921 πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο δάσκαλος Κώστας Μιμίδης, αφού τόνισε την τεράστια προσφορά του «Φάρου» Βαρβασίου στον πολιτισμό και τη διάδοση της μικρασιατικής κουλτούρας, μετέφερε στην Πρόεδρο του «Φάρου» και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, Σωτήρη Τζούμα, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του «Φάρου» ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου και το «φλουρί» έτυχε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Χίου, Γιώργο Μπρανίδη. Δόθηκαν δώρα στο κοινό από τη λαχειοφόρο κλήρωση και από τα πρωτοχρονιάτικα γούρια που βρέθηκαν στα πιτάκια που μοιράστηκαν.

Η Πρόεδρος του «Φάρου» ευχαρίστησε το κοινό για την ένθερμη παρουσία και συμμετοχή του και όταν έκοβε τη βασιλόπιτα, πολύ σωστά, άφησε ένα μικρό-μικρό, το τελευταίο κομμάτι για το «Φάρο» κι όχι το πρώτο-πρώτο. Γιατί όποιος μοιράζει, έτσι πρέπει να μοιράζει. Δίκαια πρώτα σε όλους τους άλλους κι όχι να εξασφαλίζει για τον εαυτό του «τη μερίδα του Λέοντος»… κι αν μείνει κάτι και για ‘κείνον… έχει καλώς. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για… τις βασιλόπιτες…