You are currently viewing Η πιο μεγάλη ώρα για την Ιεραρχία είναι τώρα-  •Δηλώσεις με νόημα από Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο

Η πιο μεγάλη ώρα για την Ιεραρχία είναι τώρα- •Δηλώσεις με νόημα από Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, για την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Οι κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο στην Ιεραρχία θα σφραγιστούν στην ιστορία της Εκκλησίας, ως αποφάσεις και αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β ´.
Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η εποχή, είναι αρκετά δύσκολη, όχι μόνο για την ιστορική διαδρομή και την υστεροφημία που επιφυλάσσεται για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και για την ιστορία αυτής της ίδιας της Ιεραρχίας,που επί των ημερών της επιχειρούνται ιστορικές αλλαγές σε θρησκευτικά θέματα γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τα πιστεύω των Ορθοδόξων Χριστιανών και άπτονται της εθνικής ιδιοπροσωπίας μας.

Λίγες ώρες απομένουν πριν από την σύγκληση της Ιεραρχίας αύριο.
Οι προκλήσεις για την Εκκλησία είναι πολλές αλλά και οι εχθροί της πολλοί και δόλιοι!

Η Ιεραρχία συγκαλείται επί τριήμερο σε μια εποχή, που επιχειρούνται μεγάλες αλλαγές τόσο στις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος- πρώτη φορά στα τελευταία πενήντα χρόνια τίθεται τόσο απροκάλυπτα το θέμα αυτό-όσο και στην ίδια την ταυτότητα των Ελλήνων, θρησκευτική και εθνική. Δεδομένου μάλιστα ότι η Βουλή ψήφισε πλειοψηφικά την αλλαγή του άρθρου 3, κάτι που σύσσωμη η Εκκλησία – δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα έντονα και ισχυρά και η Εκκλησία της Ελλάδος κάπως χλιαρά δια του Αρχιεπισκόπου – είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση Τσίπρα να μην το πειράξει.

Από την ημερήσια διάταξη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τα θέματα που θα τεθούν προς διαβούλευση μεταξύ των Ιεραρχών τις τρεις μέρες των συνεδριάσεων είναι:

• Οι προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις με την πολιτεία και κυρίως αυτές που αφορούν στο ουδετερόθρησκο του κράτους , την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολογικό καθεστώς του Κλήρου.

•Επίσης, οι Ιεράρχες καλούνται να εκλέξουν τους τρεις νέους Μητροπολίτες για τις κενές Μητροπόλεις με την εξής σειρά: Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας και Περιστερίου. Οι υποψηφιότητες είναι γνωστές. Και δεν αναμένονται εκπλήξεις στην κάλπη, με εξαίρεση τη Γλυφάδα που τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά.

Για το πρώτο θέμα η απόφαση της Ιεραρχίας του 6ης Νοεμβρίου 2018, παρά τις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν ήταν ομόφωνη στο ότι το μισθολογικό δεν συζητείται και αποτελεί το casus belli στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Η πονηρή ,σχεδόν δόλια φραστική αλλαγή με την οποία επεχείρησε να θολώσει τα νερά ο κουτοπόνηρος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου όχι μόνο δεν έπεισε τους Κληρικούς, αλλά οι ιερείς της πατρίδας μας από το ένα άκρο της ελληνικής επικράτειας, έως το άλλο είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας αύριο θα καθορίσουν την στάση τους.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά στον ιερό κλήρο. Μάλιστα η Εκκλησία της Κρήτης,έχει επιδείξει απαράμιλλη αγωνιστικότητα και σθένος και με έναν μοναδικό τρόπο δίνει το tempo του αγώνα του ιερού κλήρου που ανθίσταται στα ιδεοληπτικά σχέδια της κυβέρνησης.
Οι συνθήκες αυτές έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παρασυρμένο από λάθος ανθρώπους- οι οποίοι είναι ολοφάνερο ότι εξυπηρετούν προσωπικές σκοπιμότητες- πίστευε ότι θα περνούσε εύκολα τη συμφωνία που εξύφανε με τους συγκεκριμένους «εφιάλτες», οι οποίοι ενεργούσαν από πλευράς δήθεν της Εκκκησίας αλλά ερήμην της Ιεραρχίας. Παρά τα όσα έχουν γραφεί η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα.

Η συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στην κομματική εφημερίδα «Αυγή», μόλις δύο 24ωρα πριν από την σύγκληση της Ιεραρχίας είναι ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει η Κυβέρνηση.
«Αναμένουμε τις θέσεις της Ιεραρχίας και θεωρούμε ότι θα εκτιμηθούν τα οφέλη που προκύπτουν συνολικά από τη συμφωνία και ειδικά στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, το οποίο σήμερα είναι εξαιρετικά προβληματικό» είπε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Και ενώ η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας κατέστησε σαφές στον κ. Γαβρόγλου ότι το θέμα της μισθοδοσίας δεν το συζητά καθόλου εκείνος είπε:

« Έχει σημασία να σημειωθεί ότι δεν έχουν υπάρξει επιχειρήματα από πλευράς της Εκκλησίας ως προς το μισθολογικό, αλλά υπάρχει η πρώτη απόφαση της Ιεραρχίας ότι δεν το συζητά».

Λες και δεν καταλαβαίνει ότι η απόφαση της Ιεραρχίας που αποτελεί το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να την αναιρέσει καμία επιτροπή και ούτε καν ο Αρχιεπίσκοπος.

Μάλιστα αναφορικά με τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είπε ότι «τα θέματα που το αφορούν είναι ….διαφορετικά και αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Λες και δεν ξέρει κοτζάμ υπουργός Παιδείας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει υπό την εποπτεία του κάτι παραπάνω από τις μισές Μητροπόλεις της Ελλάδας (Νέες Χώρες, Κρήτη και Δωδεκάνησος).

Στο μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με την αρχική στάση που είχε και η οποία τον έδειχνε να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές θέσεις και σκοπιμότητες. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα όσα διημείφθηκαν μεταξύ των Ιεραρχών τόσο εντός της Ιεραρχίας όσο και από τα Μέσα Γενικής Ενημέρωσης ο Αρχιεπίσκοπος άλλαξε στάση και ας ελπίσουμε ότι άλλαξε και γραμμή! .

Στο πλαίσιο του γεύματος που παρέθεσε ο Πρόεδρος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, με την ευκαιρία του εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, έγιναν δηλώσεις που σφράγισαν την εορτή και προκαθόρισαν τις εξελίξεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος στις δηλώσεις του είπε ότι η «φιλοξενία αυτή καταδεικνύει την συμπόρευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία μας, μία συμπόρευση χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς»
Με την λέξη «συμπόρευση» Εκκλησίας-Πολιτείας , ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ακόμη και προς τον προσφιλή του κ. Τσίπρα ότι αυτό δεν το διαπραγματεύεται και μάλιστα στην συγκυρία αυτή έχει ισχυρό σύμμαχο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλο.

Γιαυτό και στις δηλώσεις αυτές στο δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη ενότητας επισημαίνοντας ότι «η Εκκλησία θα διακηρύσσει πάντοτε ανόθευτη την πίστη της, θα ζει την ευλογία της λατρείας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου και θα προβάλλει το λόγο της ενότητας, μιάς ενότητας που θέλησε ο Χριστός για τους μαθητές του όλων των αιώνων».

Αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν υστέρησε και χαρακτήρισε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, «ως ανεκτίμητη πηγή συμβολισμών και διδαγμάτων ως προς τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, και ιδίως ως προς τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας».

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν σε επίπεδο δηλώσεων στον θαυμαστό και άγιο χώρο της Εκκλησίας. Το πώς θα εξελιχθεί πρακτικά το όλο θέμα θα το καταλάβουμε από αύριο πρώτη μέρα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας.