You are currently viewing Η “παραίτηση” του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου,  φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα των ανήμπορων  Ιεραρχών!

Η “παραίτηση” του Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου, φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα των ανήμπορων Ιεραρχών!

  • Reading time:1 mins read

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ο Γέρων Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος , ο οποίος άγει το 84ο έτος της ηλικίας του,είναι ένας σοβαρός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας με πολλά ταλέντα, με θεολογική επάρκεια αλλά και με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα.
Τα τελευταία δύο χρόνια δοκιμάζεται με προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να εισέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπευτικη αγωγή και αφού συνέλθει εξέρχεται του νοσοκομείου.
Κάνοντας απολογισμό της Αρχιερατείας του θα βρούμε πολλά θετικά στοιχεία στο διάβα αυτό της υπερτεσσαρακοντούς αρχιερατικής του διαδρομής και προσφοράς. Ασφαλώς και υπάρχουν και σημεία επί των οποίων ο ιστορικός του μέλλοντος θα σταθεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό και θα θέσει ερωτήματα για συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες κατά την άσκηση των ποιμαντικών του καθηκόντων, αλλά όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έχει τις καλές και τις κακές στιγμές το αυτό ισχύει και για τους ποιμένες μας.
Τα χρόνια πέρασαν και ο πολιός Ιεράρχης ευρίσκεται πλέον σε μία κρίσιμη καμπή.
Προ ημερών μία φωτογραφία του σε κάποια ατυχή στιγμή, κατά την είσοδο ή έξοδό του από το νοσοκομείο, έκανε τον γύρο του κόσμου δεδομένου ότι τον απεικόνιζει σε φάση μη συνάδουσα με το κύρος και την ιστορία του.
Η περίπτωση του Σεβ. Γέροντος Περιστερίου απασχόλησε, όπως γνωρίζουμε πολύ σοβαρά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος όμως, ουδέποτε προχώρησε στην υλοποίηση της αρχικής σκέψης να αποστείλει η Σύνοδος την ειδική επιτροπή για να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του Γέροντα Ιεράρχη και το αν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Χθες το πρωί , Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά την δημοσίευση και κυκλοφορία της φωτογραφίας, όλως αιφνιδίως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Κατσιάρα, συνδετικό κρίκο του με τον Γέροντα Περιστερίου Χρυσόστομο, επισκέφθηκε τον ασθενή Ιεράρχη στην κατοικία του στο Περιστέρη.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι έγινε μακρά και ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των δύο καλών φίλων- Αρχιεπισκόπου και Σεβ.Περιστερίου- τόσο για την κατάσταση της υγείας του Γέροντα Ιεράρχη, όσο και για το τί μέλλει γενέσθαι.
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε συγκαταβατικά και με αγάπη στον επί σειρά ετών φίλο του Ιεράρχη. Όπως ήδη γράψαμε ο Σεβ. Περιστερίου ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα φίλων και υποστηρικτών του από Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου και τον ψήφισε και στις δύο Αρχιεπισκοπικές εκλογές και το 1998 και το 2008.
Στη συνάντηση του Σαββάτου πέρα από το ουσιαστικό ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για τον φίλο του Ιεράρχη ειπώθηκαν πράγματα ουσιαστικά.
Οι πληροφοριες μας λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος του έδωσε απαντήσεις για όλες τις απορίες που ενδεχομένως να είχε και προσπάθησε να του οικοδομήσει ατμόσφαιρα ασφαλείας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο Γέρων Περιστερίου ενεχείρισε εις χείρας του Αρχιεπισκόπου το κείμενο της παραίτησης το οποίο συνέταξε μια εκ των προηγουμένων ημερών με την βοήθεια του παλαιού στενού συνεργάτη του- κοινού φίλου τους. Την παραίτηση θα την προσκομίσει ο Αρχιεπίσκοπος στη Σύνοδο που συνεδριάζει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Απ´οτι φαίνεται ήταν μία προειλημμένη απόφαση, δεδομένου ότι τα πολλά προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τον εν λόγω Ιεράρχη , τον είχαν πλέον οδηγήσει σε αυτή την ηρωική και απαραίτητη πλέον απόφαση- προϊόν της γνήσιας εκκλησιολογίας που διέπει τις πράξεις του και της εκκλησιαστικής παιδείας που τον διακρίνει και τον καθοδηγεί.
Μπορεί να άργησε λίγο να προβεί σε αυτή την ορθή απόφαση,αλλά έστω και αυτή την στιγμή έκανε το σωστό για τον ίδιο και την Εκκλησία.

Ως γνωστόν ο Περιστερίου Χρυσόστομος,εξελέγη το πρώτον Μητροπολίτης Γαρδικίου το 1976 και διορίσθηκε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος εως το 1999.
Το έτος 1978, εξελέγη Μητροπολίτης της αρτισύστατης το 1974 Μητρόπολης Περιστερίου ,η οποία προήλθε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και είναι ο δεύτερος Μητροπολίτης μετά τον από Φιλίππων Αλέξανδρο ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Τον προώθησε για τη Μητρόπολη αυτή ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ με τον οποίο συνεδέετο από τότε που ήταν ο Σεραφείμ Μητροπολίτης Αρτης.
Ουσιαστικά την Μητρόπολη Περιστερίου ο Χρυσόστομος την οργάνωσε και την έκανε μία σημαντική Μητρόπολη στο λεκανοπέδιο. Παρέλαβε ενορίες και τις οργάνωσε σε μια δυναμική Μητρόπολη απ´την οποία πέρασαν σημαντικές προσωπικότητες κληρικών μας.Πολλοί εξ αυτών έγιναν ήδη Αρχιερείς στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην Εκκλησία της Κύπρου κ.α., ενώ κάποιοι ευρίσκονται υπό αναμονή.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών, δεν ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να έχει λόγο στην διαδοχή του. Είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιεραρχία και στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Ζήτησε όμως να μη θιγεί και να μην μετακινηθεί κανένας εκ των συνεργατών του κληρικών και λαϊκών από την Μητρόπολη.
Η εκλογή νέου Μητροπολίτη θα γίνει προφανώς , στην προσεχή έκτακτη Ιεραρχία του Μαρτίου, η οποία λέγεται ότι θα συνέλθει προ του Ευαγγελιαμού για να ασχοληθεί με τα δύο καυτά θέματα( μισθοδοσία του κλήρου και Ουκρανικό) αλλά να εκλέξει και τρείς νέους Μητροπολίτες για τις Μητροπόλεις με τη σειρά που εχήρευσαν: Σισανίου, Γλυφάδας και Περιστερίου.
Οι υποψηφιότητες έχουν ήδη πάρει το δρόμο προς την τελική ευθεία και μένει στον Αρχιεπίσκοπο πλέον να
κάνει γνωστές τις διαθέσεις του οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το σώμα της Ιεραρχίας.( Εντός των επομένων ημερών θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για τους φερόμενους ως υποψηφίους για τις Μητροπόλεις αυτές καθώς και για τις τράμπες που ενδεχομένως θα γίνουν μέχρι να φτάσουμε στο τελικό δια ταύτα).
Η παραίτηση του Σεβ. Περιστερίου μπορεί να έρχεται πάλι σε μία εποχή που η Εκκλησία μας δοκιμάζεται πολλαπλώς,αλλά φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα των ανήμπορων Ιεραρχών, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πλέον στα καθήκοντά τους!
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στην Εκκλησία μας αρκετές Μητροπόλεις,που διοικούνται με τον… αυτόματο πιλότο.
Η Εκκλησία θα πρέπει σύντομα να εξετάσει, κατά περίπτωση, το κάθε πρόβλημα που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες της στη Σύνοδο και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα!
Δεν μπορεί να μένουν σημαντικές Μητροπόλεις της Εκκλησίας μας αποίμαντες με το αιτιολογικό ότι δεν θα πρέπει να στενοχωρεθει ο Γέρων και ανήμπορος Ιεράρχης.
Οι ίδιοι οι Γέροντες Ιεράρχες πρέπει να έχουν την επίγνωση της κατάστασης τους και να παραδώσουν την σκυτάλη σε νεώτερα στελέχη της Εκκλησίας. Χάρηκαν την Αρχιερωσύνη τους οι ίδιοι, γιαυτό ας δώσουν και σε νεώτερους κληρικούς την ευκαιρία να προσφέρουν στην Εκκλησία από τη θέση του Μητροπολίτη.
Ας μην αφήνουν την πλεονεξία να τους καθοδηγεί και να τους μεταβάλλει σε καρεκλοκένταυρους.
Άλλωστε άθελά τους με τη στάση αυτή γίνονται πιόνια της εξουσίας και της επιρροής που θέλουν να αποκτήσουν φιλόδοξα άτομα που τους περιβάλλουν- συγγενείς ή πνευματικά τέκνα- εις βάρος της Εκκλησίας.
Η Ιερά Σύνοδος και ξέρει και μπορεί να πράξει αυτό που πρέπει για κάθε περίπτωση για να μην διασύρεται η Εκκλησία και να μην αμαυρώνεται η υστεροφημία Ιεραρχών που ανάλωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Ιερού Θυσιαστηρίου.
Η περίπτωση του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσοστόμου δεν είναι σήμερα η μοναδική.
Ανάλογα φαινόμενα και ίσως και σε χειρότερη μορφή αλλά δεν έχουν βγεί ακόμη στην επιφάνεια λεπτομέρειες υπάρχουν και σε άλλες Μητροπόλεις.
Για παράδειγμα ο Γέρων Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος, ένας σοβαρός και πράος Ιεράρχης, έχει χτυπήσει… κόκκινο από καιρό. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό οι «Ηρακλείς» του θρόνου του, τον έχουν υπό περιορισμό για να μην εκτίθεται εις τα ρεύματα.
Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος επίσης, είναι από καιρό σε κατάσταση απόλυτης παρασκιάς και έπρεπε να έχει παραδώσει το τιμόνι της ακριτικής του Μητρόπολης στον επόμενο. Το ταξίδι που έκανε πέρυσι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος για να τον δει και να καταλάβει την κατάσταση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν τον επισκεφθεί η ειδική επιστημονική επιτροπή θα μείνει άπραγη. Δεν αρκεί να τα έχει κάποιος 400 , πρέπει να πείθει ότι μπορεί να διοικήσει μια Μητρόπολη και να συμμετέχει στις δραστηριότητες που υπάρχουν.
Εντελως περιπτωσιολογικά να αναφέρουμε και την περίπτωση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσοστόμου, ο οποίος μπορεί να επιδίδεται σε ατελείωτους περιπάτους και να παραμένει ακούραστος, αλλά η Μητρόπολη αν συνεχιστεί λίγο ακόμη αυτό που επικρατεί, θα μείνει χωρίς ιερείς.
Πρόκειται για μία ακριτική Μητρόπολη με μεγάλη ιστορία και με προσκυνήματα παγκοσμίου προβολής, η οποία διαθέτει 37 ενοριακούς ναούς αλλά έχει στο δυναμικό της μόνον 20 ιερείς. Μετρά δηλαδή περί τα 17 κενά, ενώ κάποτε είχε από τρείς ιερείς στους κεντρικούς ναούς της Καλλονής και από δύο στα μεγάλα κεφαλοχώρια όπως το Μανταμάδο, το Σκαλοχώριον,η Φίλια, η Αγία Παρασκευή κ.ά.

Και οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι οι μοναδικές . Υπάρχουν ακόμη περί τις 7-8 Μητροπόλεις όπου οι Αρχιερείς- ακόμη και νεώτεροι- …”στήνονται” προσωρινά για να λειτουργήσουν ή να ανταποκριθούν στις όποιες υποχρεώσεις τους και μετά εξαφανίζονται για να ξεκουραστούν και να επανεύρουν τις δυνάμεις τους από την κόπωση και να επανεμφανιστούν.
Και οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν δυναμικά και αποτελεσματικά από την Εκκλησία.
Το καθήκον ενός Μητροπολίτη δεν είναι μόνον η λειτουργία, όπως έχει επικρατήσει να ισχύει, ούτε η διοίκηση των ιερέων.
Σήμερα διαδραματίζονται στη χώρα μας πολλά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα για τα οποία η Εκκλησία μας δια των ποιμένων της πρέπει να έχει λόγο.
Στις τοπικές ιδιαιτέρως κοινωνίες τα γεγονότα αυτά επηρεάζουν περισσότερο το λαό μας γιαυτό και η Εκκλησία μας πρέπει να έχει παρουσία και να ακούγεται ο λόγος της και να λειτουργεί αφυπνιστικά για το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Η χώρα μας είναι υπό μία ιδιάζουσα μορφή «κατοχής» και κάποιοι.. αλιβάνιστοι θέλουν να φιμώσουν την Εκκλησία και να περιορίσουν ή και να εξαφανίσουν τον ιστορικό ρόλο της και να την καταντήσουν ένα απλό σωματείο θρησκευομένων.
Επομένως για όλα αυτά η Εκκλησία πρέπει να είναι ισχυρή με δυναμικούς ποιμένες οι οποίοι θα παρεμβαίνουν και θα ομιλούν εκ μέρους του ποιμνίου των.
Πολλοί Αρχιερείς έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και το καυτηριάζουν προς τιμήν τους.
Όμως αυτό είναι μόνον η διάγνωση του προβλήματος!
Απαιτείται να εφαρμοστεί πάραυτα και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή!
Αν δεν γίνει κάτι τώρα , μετά θα είναι πολύ αργά, γιατί δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτα και η κατάσταση θα σέρνεται και θα δημιουργεί προβλήματα.
Ο ρόλος της Εκκλησίας και μάλιστα της Ιεραρχίας ως ανωτάτου διοικητικού οργάνου δεν είναι μόνον να εκλέγει Μητροπολίτες. Οφείλει να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως αυτή με τους ανήμπορους Αρχιερείς, τους οποίους τους πρόλαβαν τα χρόνια τους.

Στις δύσκολες μέρες που διέρχεται η Εκκλησία μας σήμερα πρέπει να διαθέτει Ιεράρχες οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα μεγάλα γεγονότα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Να έχουμε μία Εκκλησία που δεν ομιλεί μόνο για το παρελθόν αλλά ξέρει να χρησιμοποεί και τον μέλλοντα χρόνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ως φυσικός, πηδαλιούχος της Εκκλησίας μας, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες και να βρεί λύσεις σε συνεργασία πάντα με την Ιεραρχία! Οι καιροί που περνάμε δεν είναι τόσο εύκολοι και οι εξελίξεις μας προσπερνούν και δημιουργούν νέες συνθήκες τις οποίες η Εκκλησία πρέπει να επιταχύνει για να τις προλάβει ! Αυτά που έρχονται σε λίγο καιρό θα μας αφήσουν άφωνους.Αλλοίμονο αν η Εκκλησία μας αφεθεί και δεν αναλάβει έργο.